10 τρόποι για να νικήσεις την κατάθλιψη

γυναίακ με δεμένα μάτια

10 τρόποι για να νικήσεις την κατάθλιψη

Πώς να νικήσεις την κατάθλιψη

Από τη στιγμή που ανοίγεις τα μάτια σου μέχρι που πηγαίνεις για ύπνο, η κατάθλιψη σου χτυπάει την πόρτα συνέχεια. Πρέπει να βγάλεις την ημέρα αλλά δεν ξέρεις πώς. Πρέπει να προστατεύσεις τον εαυτό σου αλλά δυσκολεύεσαι. Το μυαλό σου πονάει από την προσπάθεια, καθώς και το κορμί σου, από την συνεχή συναισθηματική πάλη. Θές να νιώσεις πάλι καλά. Διψάς να νιώσεις πάλι ευτυχισμένος αλλά δεν ξέρεις πώς. Ο γάμος σου, η οικογενειά σου, η σχέση σου, η δουλειά σου, όλα βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί.

άνδρας στο σκοτάδι

Ωστόσο υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις την κατάθλιψη.

  1. Βάλε την άσκηση στην ζωή σου

Η άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες, βοηθώντας παράλληλα να εμποδίσει τις ορμόνες του στρες και να παράγουν σεροτονίνη, τον αγαπημένο μας νευροδιαβιβαστή που μπορεί να ανακουφίσει την κατάθλιψη.

Η κολύμβηση είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη συρρίκνωση του πανικού και της θλίψης λόγω του συνδυασμού των μηχανικών εγκεφαλικών επεισοδίων, της αναπνοής και της επαναληψιμότητας. Είναι βασικά μια μορφή άσκησης ολόκληρου του σώματος.

     2. Κάνε Διαλογισμό ή Προσευχήσου

Ο διαλογισμός και η προσευχή μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της κατάθλιψης και του άγχους. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι επίσημες πρακτικές του διαλογισμού και της προσευχής μπορούν να μειώσουν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο μελλοντικής κλινικής κατάθλιψης σε άτομα που έχουν ήδη υποστεί κατάθλιψη αρκετές φορές, τα αποτελέσματά του συγκρίσιμα με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Βρές ένα όμορφο σκοτεινό μέρος στο σπίτι σου και βάλε τον διαλογισμό ή την προσευχή στην ζωή σου. Ξεκινήσε με 10 λεπτά την ημέρα για ένα μήνα και αυξήσε ανάλογα την διαθεσή σου.

     3. Αποφύγε την ζάχαρη και την κακή διατροφή

Μελέτες έχουν δείξει ότι μια δίαιτα χαμηλή σε μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και της σχιζοφρένειας. Δοκιμάσε να κάνεις 1 μήνα αποχή από την ζάχαρη και πιστέψτε με, θα βιώσεις μεγάλη διαφορά στην διαθεσή σου. Οι επιστήμονες έχουν επισημάνει τις αρνητικές συνέπειες της υπερκατανάλωσης ζάχαρης, καθώς έχει αποδειχθεί ότι το γλυκαντικό συμβάλλει στην εκδήλωση καρδιοπάθειας, παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2 ή ακόμη και καρκίνου.

     4. Απολαύσε τον ήλιο και νικήσε την κατάθλιψη

Η μειωμένη έκθεση στον ήλιο έχει συσχετιστεί με μια πτώση των επιπέδων σεροτονίνης μας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Το ηλιακό φως υποδεικνύει ειδικές περιοχές στον αμφιβληστροειδή, οι οποίες ενεργοποιούν την απελευθέρωση της σεροτονίνης. Βγές στον ήλιο 15-20 λεπτά καθημερινά και απολαύσε τα οφέλη του.

κοπέλα στον ήλιο

    5. Γελάσε

Ο Τσάρλι Τσάπλιν είπε κάποτε: “Για να γελάσεις αληθινά, πρέπει να είσαι σε θέση να πάρεις τον πόνο σου και να παίξεις μαζί του.” Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το χιούμορ για να νιώσεις καλύτερα. Δεν χρειάζεται να νιώθεις καλά για να χαμογελάσεις. Κάντο το ακόμα και εαν νιώθεις χάλια. “Fake it until you make it” όπως λένε και οι Άγγλοι.

    6. Κατέγραψε τις χαρές σου

Επικεντρώσου στις μικρές χαρές που συμβαίνουν κατά την διάρκεια της ημέρας και καταγραψέ τες σε ένα χαρτί. Έτσι κάθε μέρα φτιάξε μια λίστα από χαρές, όποιες και εαν είναι αυτές: μια βόλτα με φίλους, ένα ωραίο φαγητό, ένα χαμόγελο, μια ευγενική χειρονομία, ένα ζεστό μπάνιο. Όλα έχουν σημασία. Αυτή η άσκηση θα σε βοηθήσει να εκτιμήσεις τα μικρά πράγματα στην ζωή σου.

    7. Κατέγραψε τις επιτυχίες σου

Νιώθεις άχρηστος κατά την διάρκεια της ημέρας;  Αποφάσισε σήμερα να καταγράψεις όλα τα μικρά σου αλλά σημαντικά επιτεύγματα που συχνά απορρίπτεις. Βοήθησα τα παιδιά μου στο σχολείο, βοήθησα έναν άγνωστο, κατάφερα να τελειώσω κάτι στην δουλειά, κατάφερα να ξυπνήσω 10 λεπτά νωρίτερα, απόφασισά επιτέλους να βγώ έστω για λίγο έξω από το σπίτι. Ότι καταφέρεις είναι εξίσου σημαντικό, όσο μικρό και εάν είναι αυτό.

     8. Φρόντισε ένα κατοικίδιο

Τα κατοικίδια ζώα μπορούν να φέρουν τη χαρά και τη συντροφιά στη ζωή σας και να σε βοηθήσουν να αισθανθείς λιγότερο απομονωμένος. Η φροντίδα για ένα κατοικίδιο ζώο μπορεί επίσης να σε οδηγήσει να μην σκέφτεσε τόσο πολύ τον εαυτό σου.

     9. Συμμετοχή σε μιά ομάδα υποστήριξης | Μάχη με την κατάθλιψη

Η ύπαρξη με άλλους που αντιμετωπίζουν με την κατάθλιψη μπορεί να προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό στη μείωση της αίσθησης απομόνωσης. Μπορείτε επίσης να ενθαρρύνετε ο ένας τον άλλον, να δώσετε και να λάβετε συμβουλές σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης και να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας.

    10. Απευθύνσου σε έναν ειδικό Ρέικι και θεραπεύσε την κατάθλιψη

Το Reiki μπορεί να είναι επωφελές για τα άτομα με κατάθλιψη με πολλούς τρόπους. Μερικά από τα οφέλη του Reiki για τα άτομα με κατάθλιψη περιλαμβάνουν:

  • Το Ρέικι μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της συνολικής αίσθησης ισορροπίας ενός ατόμου, τόσο στο μυαλό όσο και στο σώμα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης του ατόμου και να τον βοηθήσει να ξεπεράσει τα συναισθήματα ενοχής και / ή θλίψης,
  • Το Ρέικι χαλαρώνει. Η κατάθλιψη συχνά συνοδεύεται από άγχος. Ωστόσο, το Reiki μπορεί να χαλαρώνει, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση αυτού του άγχους,
  • Το Reiki ανακουφίζει από το άγχος. Το άγχος μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της κατάθλιψης και το συνεχιζόμενο στρες μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματα ενός καταθλιπτικού ατόμου. Το Reiki μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του άγχους ενός ατόμου, το οποίο μπορεί με τη σειρά του να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Μπορείς να νικήσεις την κατάθλιψη! Αρκεί να το αποφασίσεις.

ΝΑΜΑΣΤΕ

Περισσότερα σχετικά άρθρα θα βρείτε παρακάτω:

Author Info

EviXatzigianni

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Master Teacher Reiki του συστήματος Usui Reiki Ryoho, Master Teacher στο Karuna Reiki & Theta Healing Practitioner

Σχόλια

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *