Αγαπώ τον Ευατό μου | Γνωριμία με τον εαυτό μας

πολύχρωμα λουλούδια στα χέρια

Αγαπώ τον Ευατό μου | Γνωριμία με τον εαυτό μας

Αγαπώ τον Ευατό μου. Ποιά η σχέση σας με την γνωριμία του εαυτού σας;

Το να κατανοήσετε και να γνωρίσετε τον εαυτό σας είναι πραγματικά μεγάλη πρόκληση. Θέλει βουτιά στη θάλασσα μέσα σας, παρατηρώντας τον βυθό και ερμηνεύοντας τι συμβαίνει εκεί. Ταυτόχρονα όμως αυτή η βουτιά είναι και το πιο σημαντικό πράγμα που οφείλετε στον εαυτό σας.
love yourself quote με κόκκινα τριαντάφυλλα
Θα δούμε μαζί κάποια σημάδια που δείχνουν αν τελικά ξέρετε τον εαυτό σας καλά ή όχι. Σημαντικό είναι να τονίσω ότι το να είστε αυτός που μαθαίνει και ταυτόχρονα να είστε και το ¨αντικείμενο¨ της μάθησης, κάνει αρκετά πολύπλοκή την επίτευξη. Δεν είναι όμως ακατόρθωτη.
Το θέμα είναι να μάθουμε τον εαυτό μας ώστε να εκμεταλλευτούμε τις άπειρες δυνατότητές του, που μας περιμένουν για να σερφάρουμε πάνω στην θάλασσά μας!
Η αποδοχή και η σημαντικότητα που δίνετε στην αξία του εαυτού σας είναι ένα βασικό σημάδι ότι έχετε καλή αυτογνωσία διότι μόνο όσοι σέβονται και αποδέχονται τον εαυτό τους, μπορούν να καταφέρουν να ζήσουν μια ζωή ικανοποιητική για τους ίδιους.  Αγαπώ τον εαυτό μου σε όλες τις εκδοχές του.
Η εκπαίδευση και το περιβάλλον μπορεί να δυσκολέψουν τη διαδικασία αυτή. Ο κάθε άνθρωπος από τη στιγμή της γέννησής του, κατακρίνεται από τους άλλους και εν τέλει οι άλλοι ορίζουν το ποιοί είμαστε και τι κάνουμε στη ζωή μας. Εδώ είναι η βάση όλων όσων αφορούν την σχέση με τον εαυτό μας. Αυτή η ερμηνεία για εμάς δεν είναι σχεδόν ποτέ ακριβής. Πώς θα μπορούσε άλλωστε αφού ο καθένας μας είναι τόσο ξεχωριστός και μοναδικός;
Γεγονός που δεν μπορεί να συγκριθεί με τα βιώματα κανενός άλλου ανθρώπου. Δεν υπάρχει σύγκριση. Η σύγκριση είναι η σκία που μας ακολουθεί μέχρι να φτάσουμε στην γνώση του αληθινού δικού μας εαυτού. Η διαδικασία λοιπόν της αυτογνωσίας ξεκινάει με τον διαχωρισμό του εαυτού σας. Από τον τρόπο που σας βλέπουν οι άλλοι. Οπότε πως γνωρίζετε οτι δεν γνωρίζετε τον εαυτό σας αρκετά;

Πάμε να μοιραστούμε τα σημάδια παρακάτω.

1) Συγκρίνετε συνεχώς τον εαυτό σας με τους άλλους; Όταν συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους ανθρώπους είναι ένας λανθασμένος τρόπος να απαντήσετε στις ερωτήσεις για το ¨Ποιός είμαι και τι είμαι ικανός να κάνω¨. Σε περίπτωση που πολλοί άνθρωποι κάνουν κάτι συγκεκριμένο δεν σημαίνει ότι βρίσκονται απαραίτητα στο σωστό δρόμο. Εδώ είναι η παγίδα. Όταν βάζετε τον εαυτό σας κάτω από το φακό της σύγκρισης η οποία οδηγεί μόνο στην απογοήτευση και στην αποτυχία. Δεν μπορώ να αγαπήσω τον εαυτό μου αρκετά, με απότελεσμα να έχω νευρωτική συμπεριφορά.
Σας φαίνεται λογικό να συγκρίνετε το κόκκινο με το πράσινο; Την τριανταφυλλιά με το νυχτολούλουδο; Υπάρχει κάποιο νόημα; Μάθετε από σήμερα να αγαπάτε τον εαυτό σας και δείτε πως θα ανθίσουν τα δικά σας χρώματα και θα σας κατευθύνουν στο μονοπάτι της ζωής σας.
κεράκι και μαξιλάρια σοτ παράθυρο
2) Μήπως αναζητάτε την αλήθεια κάπου  εκεί ¨έξω¨; Το επόμενο σημαντικό σημάδι είναι ότι αναζητάτε απαντήσεις, κίνητρα ή λόγους σε εξωτερικούς παράγοντες. Ο λόγος είναι ότι δεν εμπιστεύεστε την εσωτερική σας σοφία. Την υποτιμάτε και διαρκώς δίνετε κύρος στα πράγματα έξω από εσάς. Κανένας και τίποτα δεν έχει το δικαίωμα να σας πεί τι θα έπρεπε και τι δεν θα έπρεπε να νιώθετε.
Όλες οι απαντήσεις είναι μέσα σας. Αγάπω τον ευατό μου κάθε μέρα. 
3) Μετανιώνετε συνεχώς να λέτε ¨ναι¨ ή ¨όχι¨; Μήπως αμφιβάλλεται για όλες τις αποφάσεις που παίρνετε; Είτε μεγάλες είτε μικρές; Καταλήγετε σε αυτό που δε θέλετε; Λέτε ναι ή όχι επειδή νιώθετε πιεσμένοι από τις καταστάσεις ή από κάποιο άλλο άτομο; Λέτε όχι γιατί φοβάστε ότι ξεφεύγετε από αυτό που εκφράζει η πλειοψηφία; Που μάλλον θα είναι και το “σωστό”; Ακόυστε την καρδιά, το μυαλό και την δική σας εμπειρία. Είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει ο φαύλος κύκλος, του το να μετανιώνετε για τις αποφάσεις και επιλογές σας.
4) Επηρεάζεστε πολύ από την κριτική των άλλων ανθρώπων;  Το να εξαρτάστε από την γνώμη των άλλων είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος να διαστρεβλώσετε την εικόνα του εαυτού σας. Επειδή δεν έχετε αναπτύξει τα δικά σας κριτήρια ώστε να αξιολογήσετε τις πράξεις σας, δίνετε πολύ μεγάλη αξία στη γνώμη των άλλων.
Φυσικά όλοι θέλουμε να μας αποδέχονται και να σκέφτονται καλά για εμάς αλλά αυτό αν δεν βρίσκεται σε ισορροπία μέσα μας, τότε μπορέι να συνεπάγεται με κόστος την αληθινή ταυτότητά μας.
5) Αντιδράτε με παρόρμηση σε συγκρούσεις; Οι άνθρωποι που έχουν αυτογνωσία δεν έλκονται από τις συγκρούσεις. Γνωρίζουν πως έχουν περιορισμένο ποσοστό συναισθηματικής ενέργειας και δεν μπορούν να το ξοδέψουν σε περιττά πράγματα. Το αντίθετο συμβαίνει με τους ανθρώπους που δεν έχουν αυτογνωσία οι οποίοι αναζητούν συνεχώς συγκρούσεις γιατί έτσι επιβεβαιώνουν τον εαυτό τους. Σημάδι καλής αυτογνωσίας λοιπόν είναι ο αυτοέλεγχος. Να μάθετε να γνωρίζετε τον εαυτό σας με τα καλά και τα κακά και να ξέρετε πως να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας. Σπάνια να αντιδράτε από άμεσα ερεθίσματα. Διαφορετικά αντιδράτε υπερβολικά ακόμα και σε ασήμαντες καταστάσεις γιατί νιώθετε την απειλή στα πάντα. Αγαπώ τον εαυτό μου και αποφέυγω συγκρούσεις.
6) Μήπως κρίνετε υπερβολικά τον εαυτό σας,κάθε ώρα και στιγμή της ημέρας; Όταν δεν γνωρίζεστε με τον εαυτό σας, τον κρίνετε σκληρά. Πολύ σκληρά μερικές φορές. Η γνώση είναι θέμα κατανόησης και μόλις κατανοήσετε τον εαυτό σας, τότε η κρίση σας είναι περισσότερο αντικειμενική. Δεν στέκεστε μόνο στα αποτελέσματα αλλά και στην διαδικασία. Στις αιτίες και τις συνέπειες αυτών. Μόλις τον γνωρίσετε, αυτό σας οδηγεί στην σωστή αξιολόγηση του εαυτού σας. Αποκτάτε τότε την ικανότητα αν κάνετε ένα λάθος, να σας το συγχωρέσετε εύκολα γιατί καταλαβαίνετε πως να μαθαίνετε μέσα από μία εμπειρία και όχι να αυτομαστιγώνεστε, μέχρι να εξασθενήσετε τελείως.
Αγαπώ τον εαυτό μου και δεν αυτομαστιγώνομαι!
Η διαδικασία εξέλιξης της αυτογνωσίας, διαρκεί ολόκληρη τη ζωή μας. Κάθε στιγμή είναι μοναδική, ξεχωριστή και ανεπανάληπτή. Όπως είμαστε και εμείς. Φτάνει μόνο να το δούμε από αυτή την οπτική και τότε να αρχίσουμε να ζούμε.
Η ζωή είναι όμορφη και μας περιμένει να την ανακαλύψουμε. Χαμογελάστε και πάμε!!!
Νάμαστε!

Περισσότερα άρθρα δείτε παρακάτω:

Author Info

EviXatzigianni

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Master Teacher Reiki του συστήματος Usui Reiki Ryoho, Master Teacher στο Karuna Reiki & Theta Healing Practitioner

Σχόλια

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *