Η αρρώστια φέρνει τον φόβο ή μήπως ο φόβος φέρνει την αρρώστια;
Τι σημαίνει όταν κάποιος ανησυχεί συνεχώς για την υγεία του, όταν διακατέχεται από μία φοβία για την αρρώστια;
Ο φόβος της αρρώστιας είναι μια κατάσταση σε κάποιο βαθμό φυσιολογική για τους περισσότερους ανθρώπους, μπορεί όμως ξεπερνώντας κάποια όρια να μετατραπεί σε καθαυτή αρρώστια. Γεγονός που παρατηρούμε γύρω μας ειδικά αυτή την εποχή.
Ο φόβος από μόνος του είναι γνωστό ότι αποδυναμώνει τον άνθρωπο σε πολλαπλά επίπεδα. Η επίδρασή του στον ψυχισμό, στην δύναμη και στην αισιοδοξία μας είναι φυσικά προφανέστατη.
Εκείνο που ίσως είναι λιγότερο προφανές αν και όχι άγνωστο σαν εμπειρία για πολλούς από εμάς, είναι ο τρόπος με τον οποίο ο φόβος επιδρά στο σώμα και στην κατάσταση της υγείας μας γενικότερα. Επίσης στην κατάσταση του ανοσοποιητικού μας συστήματος ειδικότερα όταν πρόκειται για την άμυνα του οργανισμού μας απέναντι στα συνηθισμένα προβλήματα. Είναι πραγματικά ενδιαφέρον και ιδιαίτερα επίκαιρο αυτό που έγραψε ο E. Bach to 1931 όσον αφορά την επίδραση του φόβου στην υγεία και την αρρώστια ταυτόχρονα.

Ανάπτυξη του φόβου
Στην εποχή μας ο φόβος της αρρώστιας έχει αναπτυχθεί τόσο που έχει γίνει μια μεγάλη δύναμη καταστροφής, επειδή ανοίγει την πόρτα σε εκείνα τα πράγματα που τρέμουμε και διευκολύνει το να μας συμβούν τελικά. Ο φόβος στους τωρινούς καιρούς παίζει μεγάλο ρόλο στην ενδυνάμωση της αρρώστιας και η σύγχρονη επιστήμη έχει μεγαλώσει την κυριαρχία του τρόμου μέσα από τη διάδοση στο ευρύ κοινό των ανακαλύψεών της, που αποτελούν όμως καθαυτές μισές αλήθειες.
Οι γνώσεις σχετικά με τα βακτήρια και τους διάφορους ιούς που συνδέονται με την ασθένεια έχουν προκαλέσει τρομαχτική ταραχή στο νού αμέτρητων ανθρώπων και ο τρόμος αυτός που δημιουργείται μέσα τους, τους καθιστά πιο ευάλωτους στο να νοσήσουν.
Παρόλο όμως που κατώτερες μορφές ζωής όπως τα βακτήρια μπορούν να παίζουν ένα ρόλο ή να συνδέονται με τη σωματική ασθένεια, δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση όλη την αλήθεια σχετικά με το πρόβλημα, όπως μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά αλλά και μέσα από τα γεγονότα της καθημερινής εμπειρίας.
Ο ρόλος της Επιστήμης
Υπάρχει ένας παράγοντας τον οποίο η επιστήμη αδυνατεί να εξηγήσει με φυσικούς όρους και αυτός είναι το γιατί ορισμένοι άνθρωποι προσβάλλονται από την ασθένεια ενώ άλλοι όχι, παρόλο που όλοι υπόκεινται στις ίδιες πιθανότητες νόσησης. Ο υλισμός ξεχνά ότι υπάρχει ένας παράγοντας πάνω από το υλικό επίπεδο ο οποίος καθορίζει το γιατί η ζωή προστατεύει ή αντίθετα αφήνει ευάλωτο κάποιον άνθρωπο απέναντι στην αρρώστια οποιασδήποτε μορφής.

Ο φόβος με την καταθλιπτογόνο του δράση στο νού μας, δημουργώντας δυσαρμονία στα φυσικά και τα μαγνητικά μας σώματα, στρώνει το δρόμο στο να προσβληθούμε από βακτήρια. Εάν τα βακτήρια και άλλες σχετικές φυσικές μορφές ήταν η μοναδική αιτία για αρρώστια, τότε πραγματικά θα υπήρχε πολύ λίγη ενθάρρυνση προκειμένου να μη φοβάται κανείς.
Αλλά όταν συνειδητοποιούμε ότι ακόμα και στις χειρότερες επιδημίες μόνο ένα ποσοστό από αυτούς που εκτίθενται στην μόλυνση προσβάλλονται από την επιδημία, η πραγματική αιτία της αρρώστιας βρίσκεται στην προσωπικότητά μας και είναι μέσα στα όρια του ελένχου μας. Τότε αντιλαμβανόμαστε ότι μπορούμε να προχωράμε χωρίς τρόμο και άφοβοι, γνωρίζοντας ότι το γιατρικό βρίσκεται μέσα μας.
“Μπορούμε να βγάλουμε από το νού μας όλους τους φόβους των φυσικών αιτιών σαν αποκλειστικών λόγων για αρρώστια, γνωρίζοντας ότι ένα τέτοιο άγχος μας κάνει ευπρόσβλητους στην αρρώστια και ότι αν κατευθυνόμαστε προς το να φέρνουμε αρμονία στην προσωπικότητά μας δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για την αρρώστια περισσότερο από όσο τρέμουμε στην ιδέα του να μας χτυπήσει ένας κεραυνός ή ένα κομμάτι από μετεωρίτη”. (Edward Bach: Heal Thyself)
Εκτός όμως από τον τομέα της υγείας η αρρώστια του φόβου επεκτείνεται στη ζωή μας σχετικά με ένα πλήθος ζητημάτων και καταστάσεων.
Είναι σημαντικό να είμαστε αισιόδοξα ρεαλιστές και αγωνιστικοί απέναντι στα θέματα της ζωής μας. Η απόφαση του να προσπαθήσουμε πραγματικά να αντιμετωπίσουμε αυτό που μας φοβίζει ήδη από μόνη της αρχίζει να μειώνει τον φόβο και να τον αντικαθιστά με δύναμη και θάρρος. Έτσι βγαίνουμε από την κατάσταση της παθητικής αναμονής των όσων φοβόμαστε και μπαίνουμε στο ρόλο του υποκειμένου που δρά. Η ενέργεια μας που με το φόβο εμφάνιζε τάσεις συρρίκνωσης, ανοίγοντας τον χώρο σε βλαπτικούς παράγοντες να καταλάβουν τον εσωτερικό μας χώρο. Ξεκινά τώρα να δυναμώνει, να γεμίζει το σώμα μας και να ξεχειλίζει προς τα έξω.
Συνειδητοποιούμε ότι η ζωή υπάρχει μέσα μας και αυτό μας ενισχύει και μας γεμίζει θάρρος, δύναμη, υπομονή, επιμονή και αστείρευτο κουραγιο.
Μέσα από την συμβουλευτική ψυχολογία και την ενεργειακή ψυχολογία βοηθάμε το άτομο να συνειδητοποιήσει πως το πρόβλημα του δεν βρίσκεται στο σώμα του αλλά στην ψυχή του. Έχει να κάνει με τα διάφορα συναισθήματα που δυσκολεύεται να κατανοήσει και να διαχειρισθεί και τα οποία σωματοποιούνται ασυνείδητα από τον ψυχισμό του και μετατρέπονται σε κάτι πιο συγκεκριμένο και πιο εύκολα διαχειρίσιμο όπως ένας πονοκέφαλος.
Έπειτα το βοηθάμε να αναγνωρίσει τις πεποιθήσεις, οι οποίες δημιουργούν τα συμπτώματα πχ «μέσα από το άγχος της υγείας μου, μαθαίνω να είμαι πιο προσεχτικός» και έπειτα να τις αλλάξει. Μετά εκπαιδεύεται σε έναν εναλλακτικό τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης των καθημερινών καταστάσεων.
Μέσα από την αλλαγή των αρνητικών σκέψεων σε θετικές, το άτομο μαθαίνει να δημιουργεί υγιείς ερμηνείες για τα σωματικά συμπτώματα π.χ. η ταχυκαρδία συνδέεται με μια φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού σε συγκεκριμένη κατάσταση και όχι αυτόματα με τον κίνδυνο εμφράγματος.
Ταυτόχρονα μαθαίνει να αναγνωρίζει και να κατανοεί πότε ξεκίνησε το σύμπτωμα και τι συνέβαινε τότε, με αποτέλεσμα να αρχίσει να μαθαίνει και να κατανοει τον εαυτό του. Τι το ενοχλεί, τι το φέρνει σε κατάσταση στρες, τι το πιέζει και ανάλογα να διαφοροποιεί την σμπεριφορά του και τα όριά του, ώστε να γίνεται ικανός να αποφεύγει τέτοιες καταστάσεις. Επομένως η γνώση του εαυτού και η θετική σκέψη είναι η κατάλληλη θεραπεία. Φροντίδα που απομακρύνει την αρρώτια του φόβου και βοηθά τον άνθρωπο να ζήσει μία ευτυχισμένη και μοναδική ζωή όσο μοναδικός και ξεχωριστός είναι ο άνθρωπος.
Αξίζει στον καθένα από εμάς!
Νάμαστε!
Περισσότερα άρθρα βρείτε τα εδώ:
- Η θλίψη είναι ο δάσκαλος της ζωής μας
- Χαρά και Επιτυχία. Μπορούμε να τα αποκτήσουμε;
- Η συμπεριφορά των γονιών καθορίζει την συμπεριφορα των παιδιών
- Αποδοχή και Συμβιβασμός, Δύο Διαφορετικές έννοιες
- Ανάλαβε την ευθύνη του εαυτού σου | Αγάπη και Συναισθήματα
- Η δύναμη της Αγάπης
- Theta Healing – Βελτιώστε την ζωή σας
- Τροφή και Ψυχολογία
- Μαθαίνοντας να ακούμε την καρδιά μας.
- Οι 5 αρχές του Ρέικι στην γλώσσα της καθημερινότητας.
- Πως να μάθουμε στα παιδιά να ακούν την καρδιά και την ψυχή τους.
- Δέσμευση και Αληθινή Αγάπη | Μπορεί να συνυπάρξει;
- Συγχώρεση | Η θεραπεία της ψυχής μας!
- Ψυχολογία Εφήβων και Ρέικι,
- Οι αιτίες της ασθένειας και η Ολιστική προσέγγιση του Ρέικι.
- Ο Νόμος της Πίστης και η θεραπεία μέσω της Προσευχής,
- Μοναξιά και Μοναχικότητα.
- Η δύναμη της λέξης “ευχαριστώ” και η ευγνωμοσύνη
- Το υποσυνείδητο και η αυτοπεποίθηση
- Ο νόμος της έλξης | Η Έλξη και ο εαυτός μας
- Άλλαξε την ζωή σου με θετική σκέψη
Σχόλια