Mπορείς και εσύ να έχεις μια υγιή συντροφική σχέση
Πως γίνεται; Θέτοντας όρια. Όλες οι σχέσεις που βλέπουμε και θαυμάζουμε είναι οι σύντροφοι οι οποίοι έχουν θέσει τα όρια τους μέσα στη σχέση τους. Στις ερωτικές σχέσεις θεωρούμε τα όρια συχνά ως κάτι περιττό και αρκετές φορές μάλιστα ίσως πιστεύουμε ότι ο άλλος από μόνος του θα το καταλάβει.
Οι περισσότεροι από εμάς υποθέτουν ότι όταν βάζουμε όρια δεν έχουμε αγάπη προς τον σύντροφό μας και περιμένουμε από εκείνον να προβλέψει τις επιθυμίες και τις ανάγκες μας. Έτσι λοιπόν όταν τα ζευγάρια έχουν θέσει σαφή όρια μέσα στη δική τους σχέση, γνωρίζουν δηλαδή τους στόχους και τις προσδοκίες, τότε η σχέση μπορεί να είναι σταθερή. Όταν τα όρια είναι σαφώς καθορισμένα και σεβαστά ταυτόχρονα τότε δεν χρειάζεστε τοίχους ανάμεσά σας.
Οί άνθρωποι μπορούν ακόμη και να διασχίσουν τα όρια περιστασιακά όταν υπάρχει αμοιβαία κατανόηση. Σε διαφορετική περίπτωση όταν τα όρια διαρκώς παραβιάζονται τότε θα χρειαστεί να ανεβάσουμε τοίχους. Σε όλες τις υγιείς σχέσεις οι σύντροφοι ζητούν “άδεια”, λαμβάνουν υπόψιν τα συναισθήματα του άλλου, δείχνουν ευγνωμοσύνη και σέβονται τις διαφορετικές απόψεις, την προοπτική και τα συναισθήματα.
Σε λιγότερο υγιείς σχέσεις οι σύντροφοι υποθέτουν ότι ο σύντροφός τους αισθάνεται με τον ίδιο τρόπο και έτσι ίσως αγνοούν τα αποτελέσματα της παραβίασης των ορίων του. Ποιές είναι λοιπόν οι προαπαιτούμενες προϋποθέσεις για να βάλουμε όρια στις σχέσεις;
1. Αυτογνωσία: Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τι μας αρέσει, τι νιώθουμε, τα συναισθήματά μας, και πως μπορούμε να διαχειριζόμαστε τις δεδομένες καταστάσεις. Αυτό είναι το πρώτο βήμα.
2. Το δεύτερο βήμα είναι να κατανοούμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας και να μπορούμε να τις επικοινωνήσουμε με το σύντροφό μας χωρίς φόβο πάρα μονο μέσα από την αγάπη και τον αληθινό εαυτό.
3. Να ειμαστε αληθινοί με εμάς και με τον άλλον. Αυτό σημαίνει ότι βάζοντας όρια τιμάμε τον εαυτό μας ως ξεχωριστό άτομο με τις επιθυμίες του που συχνά διαφέρουν από των άλλων. Χωρίς υγιή όρια, επιτρέπουμε στους άλλους να υπερισχύουν έναντι των δικών μας συναισθημάτων και αναγκών. Δηλαδή η ουσία των ορίων διαφοροποιεί αυτό που θέλουμε εμείς και από αυτό που θέλουν οι άλλοι από εμάς. Ιδιαίτερη σημασία χρειάζεται να δώσουμε στα άκαμπτα και απόλυτα όρια που μας απομονώνουν και απομακρύνουν τελικά από τη σχέση.
Είναι πολύ σημαντικό να παρατηρήσουμε αν επικεντρωνόμαστε πολύ στον εαυτό μας και δε μας νοιάζει πως επηρεάζουμε τους άλλους ανθρώπους.
Μπορεί να αισθανόμαστε συναισθηματικά πεινασμένοι επειδή έχουμε παραμεληθεί για πολύ μεγάλο διάστημα. Μπορούμε όμως αυτό να το ισορροπήσουμε με το να βάζουμε τα όριά μας και χωρίς να γινόμαστε υπερβολικά επιθετικοί στο να τα επιβάλλουμε στους άλλους. Τα όρια που δεν κάμπτονται είναι συχνά μια έκφραση ενός καταστρεπτικού κύκλου. Μπορεί να συνεχίζουμε να απαιτούμε πράγματα για τον εαυτό μας που δεν μας τρέφουν στην πραγματικότητα, έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να στερήσουμε τελικά τον εαυτό μας από τη συναισθηματικύ ανταμοιβή της ακρόασης των ανθρώπων.
Η εύρεση λοιπόν ενός μεσαίου μονοπατιού χωρίς δηλαδή να είμαστε ούτε πολύ αυστηροί και άκαμπτοι αλλά ούτε και το αντίθετο είναι η καλύτερη λύση. Η εύρεση αυτού του μονοπατιού έρχεται με την εμπειρία και είναι ένα από τα πολυτιμότερα δώρα που φέρει η ωριμότητα. Χρειάζεται χρόνος πρακτική και άφθονα λάθη. Ίσως για να γνωρίσουμε έτσι τα όριά μας.
Με τους παραπάνω τρόπους λοιπόν δημιουργούμε ένα κλίμα ζεστασιάς και αγαπημένες σχέσεις. Χωρίς να τιμωρούμε τον εαυτό μας αποκτάμε την ικανότητα να χορεύουμε στο ρυθμό των συντροφικών σχέσεων με αίσθημα χαράς μεταξύ εμάς και του σημαντικού μας άλλου. Μέσα από την διατήρηση ευέλικτων ορίων μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούριες πιο ενθαρρυντικές συνδέσεις και να εμβαθύνουμε στις ήδη υπάρχουσες. Η αυτογνωσία και σταδιακά ο επιδέξιος καθορισμός των ορίων είναι μια βασική δεξιότητα για να ζούμε μια θαυμάσια και συνδεδεμένη από καρδιάς ζωή με τους αγαπημένους μας άλλους.
Χωρίς επικοινωνία δεν υπάρχει σχέση. Χωρίς σεβασμό δεν υπάρχει αγάπη. Χωρίς εμπιστοσύνη δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε.
Νάμαστε
Περισσότερα άρθρα δείτε παρακάτω:
- Η θλίψη είναι ο δάσκαλος της ζωής μας
- Χαρά και Επιτυχία. Μπορούμε να τα αποκτήσουμε;
- Η συμπεριφορά των γονιών καθορίζει την συμπεριφορα των παιδιών
- Αποδοχή και Συμβιβασμός, Δύο Διαφορετικές έννοιες
- Ανάλαβε την ευθύνη του εαυτού σου | Αγάπη και Συναισθήματα
- Η δύναμη της Αγάπης
- Theta Healing – Βελτιώστε την ζωή σας
- Τροφή και Ψυχολογία
- Μαθαίνοντας να ακούμε την καρδιά μας.
- Οι 5 αρχές του Ρέικι στην γλώσσα της καθημερινότητας.
- Πως να μάθουμε στα παιδιά να ακούν την καρδιά και την ψυχή τους.
- Δέσμευση και Αληθινή Αγάπη | Μπορεί να συνυπάρξει;
- Συγχώρεση | Η θεραπεία της ψυχής μας!
- Ψυχολογία Εφήβων και Ρέικι,
- Οι αιτίες της ασθένειας και η Ολιστική προσέγγιση του Ρέικι.
- Ο Νόμος της Πίστης και η θεραπεία μέσω της Προσευχής,
- Μοναξιά και Μοναχικότητα.
- Η δύναμη της λέξης “ευχαριστώ” και η ευγνωμοσύνη
- Το υποσυνείδητο και η αυτοπεποίθηση
- Ο νόμος της έλξης | Η Έλξη και ο εαυτός μας
- Άλλαξε την ζωή σου με θετική σκέψη
Σχόλια