Χειριστικοί άνθρωποι | Πως τους αντιμετωπίζουμε

ζευγάρι σε καυγά

Χειριστικοί άνθρωποι | Πως τους αντιμετωπίζουμε

Για να αποφύγετε να κατακλύσουν αυτοί οι άνθρωποι τη ζωή σας, θα πρέπει να εφαρμόσετε κάποιες τεχνικές.

Θα εξηγήσω πως μερικοί άνθρωποι μαθαίνουν, μέσω εσάς, διάφορες “σκανταλιές” και σας χειρίζονται χωρίς να τιμωρηθούν. Τι μπορείτε να κάνετε για να τους αλλάξετε; Έχετε υπόψην σας όμως, το ενδεχόμενο, ότι μερικοί άνθρωποι δεν θα αλλάξουν όσο και εάν προσπαθήσετε.
2 κοπέλες και 1 άντρας σε πάρτυ

Υπάρχουν τρείς αρχές της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης.

1. Η πρώτη αρχή δηλώνει οτι δεχόμαστε τη συμπεριφορά που ανεχόμαστε. Ο άνθρωπος που ελέγχει με μανία και επιμονή δεν το κάνει με όλους. Το εφαρμόζει εκεί που μπορεί. Στην αρχή μπορεί να δοκιμάσει τις “μεθόδους” του σε διάφορα άτομα. Εάν βρεί έδαφος, συνεχίζει να το κάνει με το συγκεκριμένο άτομο. Εάν βρεί αντίσταση θα σταματήσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο/η σύντροφος και οι γονείς μας. Σε περίπτωση που μας κάνουν κουμάντο στην ζωή μας και το δεχόμαστε, θα συνεχίσουν να το κάνουν. Κάθε φορά που έχετε κάποια διαμάχη, θυμηθείτε την πρώτη αρχή της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης. Συνειδητοποιείστε οτι πιθανότατα εσείς τους μάθατε να σας συμπεριφέρονται με τον συγκεκριμένο τρόπο.
Με ποιόν τρόπο τους μάθατε να σας ελέγχουν;
–> Αφήνοντας να περνάει το δικό τους , ανταμείψατε τη συμπεριφορά τους και αυτό την έκανε πιο ισχυρή.
Όταν μια μητέρα καλεί τα παιδιά της για δείπνο και αυτά δεν σταματάνε το παιχνίδι τους, καλό θα ήταν να είναι προσεκτική για τα επόμενα βηματά της. Εάν χρειαστεί να φωνάξει δύο ή και τρείς φορές, τότε θα τους έχει διδάξει να μην της δίνουν σημασία εώς ότου η φωνή της αρχίσει να ακούγεται δυνατή και θυμωμένη.  Τα παιδιά δεν υπάκουσαν γρήγορα, λόγω ότι έμαθαν από προηγούμενη εμπειρία ότι αν παραμείνουν έξω από το σπίτι, μπορούν να εξασφαλίσουν άλλα δέκα λεπτά προτού η μητέρα χάσει την υπομονή της.

Να μην ξεχνάτε κάτι πολύ σημαντικό!

Το μεγαλύτερο ποσοστό των συμπεριφορών μας είναι επίκτητο. Μην νομίζετε ότι τα απαιτητικά άτομα όπως οι ζηλιάρηδες που υποφέρουν από αυταπάτες ή τα αντιδραστκά παιδιά, έγιναν έτσι εξαιτίας των γονιδίων τους.
Η σύγχρονη έρευνα δείχνει οτι περίπου το 50% των συμπεριφορών μας, μαθαίνεται. Όταν οι ανάγκες των ανώριμων ενήλικων δεν ικανοποιούνται, τότε η συμπεριφορά τους έχει πολλές ομοιότητες με των θυμωμένων και κλαψιάρικων μωρών που έχουν ακάλυπτες ανάγκες όπως πείνα, δίψα κλπ.
Επομένως για να τους αντιμετωπίσουμε, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μεθόδους όμοιες με εκείνες που χρησιμοποιήσαμε στα μικρά παιδιά.
παίδι σε κούνια
Και εδώ μπαίνει η δεύτερη αρχή της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης.
2. Οι υπόλοιποι άνθρωποι δεν θα αλλάξουν αν δεν αλλάξουμε εμείς πρώτα. Μας συμπεριφέρθηκαν άσχημα, επειδή εμείς το επιτρέψαμε.  Δεν είναι λοιπόν αναμενόμενο ότι για να αλλάξουν εκείνοι τις συμπεριφορές τους, πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς τη δική μας;
Η Τρίτη αρχή τώρα θέτει τις εξής ερωτήσεις:
3. Τι αλλάζουμε; Την υπερβολική παθητικότητα μας;  Πώς;
Με το να μάθετε να είστε επιβλητικοί. Δηλαδή να διεκδικείτε τα δικαιώματά σας αλλά χωρίς θυμό. Όταν τα διεκδικείται με θυμό τότε είστε επιθετικοί.

Οι σχέσεις δεν ευημερούν όταν ο ένας είναι αφέντης και ο άλλος είναι σκλάβος.

Εκείνες οι σχέσεις που υπόκεινται σε επαναλαμβανόμενες πράξεις θυμού και κακομεταχείρησης είναι πάντοτε δυστυχισμένες και γίνονται ακόμη πιο χειρότερες, όχι καλύτερες.
Η επιβλητικότητα είναι μια μέθοδος που μπορείτε να χρησιμοποιείται όλη την ώρα με αυτούς που σας χειρίζονται. Φυσικά μπορεί να μην έχει πάντα επιτυχία. Τίποτε άλλωστε δεν έχει πάντα επιτυχία.
Η πιθανότητα όμως, να πετύχετε κάποιες από τις αλλαγές που επιθυμείτε, είναι σίγουρα αυξημένη όταν γίνεστε περισσότερο επιβλητικοί στην επικοινωνία σας, παρά επιθετικοί.
Η ελπίδα είναι ένα όνειρο που το βλέπουμε ξύπνιοι.
ΝΑΜΑΣΤΕ
Περισσότερα σχετικά άρθρα θα βρείτε παρακάτω:

Εάν σας άρεσε το παραπάνω άρθρο μην ξεχάσετε να το μοιραστείτε. 

Author Info

EviXatzigianni

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Master Teacher Reiki του συστήματος Usui Reiki Ryoho, Master Teacher στο Karuna Reiki & Theta Healing Practitioner

Σχόλια

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *