Η συμπεριφορά των γονιών καθορίζει την ευτυχία των παιδιών
Το να είσαι γονιός είναι εκπληκτικό, αλλά ταυτόχρονα και αρκετά κουραστικό και με πολλές προκλήσεις. Φέρνει στην επιφάνεια το καλύτερο και το χειρότερο εαύτο μας, με αρκετά προβλήματα.

Γιατί είναι σημαντική η σχέση γονέα-παιδιού;
Μια σχέση γονέα-παιδιού είναι αυτή που καλλιεργεί τη σωματική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. Είναι ένας μοναδικός δεσμός που κάθε παιδί και γονιός απολαμβάνει και καλλιεργεί.
Η σχέση αυτή θέτει τα θεμέλια για την προσωπικότητα και τη γενική συμπεριφορά του παιδιού. Οι μελέτες δείχνουν ότι μια υγιής σχέση γονέα-παιδιού οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα για τα παιδιά και ολόκληρη οικογένεια.
Θετικά αποτελέσματα μιάς υγιούς σχέση γονέα-παιδιού;
Τα μικρά παιδιά που αναπτύσσονται με ασφαλή και υγιή προσκόλληση στους γονείς τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ευτυχισμένες και υγιείς σχέσεις με τους άλλους στη ζωή τους.
Ένα παιδί που έχει μια ασφαλή σχέση με τον γονέα μαθαίνει να αντιμετωπίζει τα συναισθήματα του υπό πίεση και σε δύσκολες καταστάσεις.
Προωθεί την ψυχική, γλωσσική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.
Η υγιής συμμετοχή των γονέων και η παρέμβαση στην καθημερινή ζωή του παιδιού αποτελούν τη βάση για καλύτερες κοινωνικές και ακαδημαϊκές δεξιότητες.
Μια ασφαλής σχέση οδηγεί σε μια υγιή κοινωνική, συναισθηματική και κινητική ανάπτυξη. Τα παιδιά επίσης αποκτούν ισχυρές δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων όταν έχουν μια θετική σχέση με τους γονείς τους.
Η σχέση γονέων και παιδιών όχι μόνο πρέπει να είναι ισχυρή, αλλά και ευέλικτη, επειδή δεν μπορεί ο γονιός να συμπεριφέρετε το ίδιο σε ένα παιδί ηλικίας δώδεκα ετών με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφέρεστε σε ένα παιδί τριών ετών.

Δραστηριότητες που βοηθούν στη σύνδεση γονιών-παιδιών
Αγκαλιάστε και φιλήστε τα παιδιά σας κάθε μέρα: Τα παιδιά αισθάνονται ασφαλή όταν έχουν την παρηγορητική φυσική επαφή του γονέα τους. Επίσης επηρεάζει θετικά τη σωματική και ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού. Αγκαλιάστε και φιλήστε τα παιδιά σας όταν ξυπνούν το πρωί και πριν κοιμηθούν το βράδυ και όσες φορές μπορείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Παίξτε και γελάστε μαζί τους: Γίνετε παιδί όταν παίζετε με τα παιδιά σας. Αυτό τους επιτρέπει να συνεργαστούν μαζί σας. Αφεθείτε σε ότι δραστηριότητες τους αρέσουν. Η ανταλλαγή επίσης μερικών ελαφρύτερων στιγμών βοηθά στην οικοδόμηση κάποιων εξαιρετικών αναμνήσεων.
Ζήστε τη στιγμή, το τώρα: Από τη στιγμή που τα παιδιά σας ξυπνούν μέχρι να τα βάζετε στο κρεβάτι, πόσο συχνά ζείτε τις στιγμές σας; Μην βιάζετε το καθημερινό σας πρόγραμμα σαν να είναι κάτι που πρέπει να κάνετε. Να είστε παρόντες, να απολαύσετε και να ζήσετε τη στιγμή. Οι μόνες στιγμές που έχουν σημασία είναι εκείνη την στιγμή.
Βουρτσίστε τα μαλλιά τους ή κάντε τους μασάζ: Μικρές χειρονομίες όπως το βούρτσισμα των μαλλιών του παιδιού σας ή το μασάζ, βοηθούν στην καλλιέργεια του δεσμού. Συνήθως, οι έφηβοι ή τα μεγαλύτερα παιδιά δεν τους αρέσει αλλά τα μικρότερα παιδιά το λατρεύουν.
Καταργήστε τα gadget: Όταν είστε με τα παιδιά σας, βεβαιωθείτε ότι το κινητό σας και ότι ηλεκτρονική συσκευή έχετε, είναι απενεργοποιημένα ή σε αθόρυβη λειτουργία. Αυτό δείχνει ότι εκτιμάτε τα παιδιά σας περισσότερο και συμβάλει στην ενίσχυση του δεσμού.
Μιλήστε και αγκαλιάστε τα παιδιά σας την ώρα του ύπνου: Η ώρα για ύπνο πρέπει να είναι χαλαρή. Θα πρέπει να είναι ένας ασφαλής χρόνος όπου τα παιδιά σας είναι πιθανό να σας μιλήσουν για τους φόβους και τις ανησυχίες τους. Ακούστε τα και καταλάβετε τα προβληματά τους προσπαθώντας να δώσετε λύση χωρίς καμία πίεση.

Πως να “χτίσετε” την σχέση γονέα – παιδιού
Ξεκινήστε την στιγμή της γεννησής τους: Οι μητέρες σχηματίζουν δεσμό με το παιδί ακριβώς από τη μήτρα ενώ ο δεσμός πατέρα-παιδιού ξεκινά τη στιγμή που γεννιέται το μωρό. Μελέτες δείχνουν ότι οι πατεράδες που ασχολούνται με το παιδί τους από την στιγμή της γεννησής τους, έχουν μεγαλύτερο δεσμό αργότερα στη ζωή.
Επενδύστε σε χρόνο και προσπάθεια: Όσο περισσότερο χρόνο και προσπάθεια βάζετε στη σχέση σας, τόσο ισχυρότερο θα είναι ο δεσμός σας. Ο ποιοτικός χρόνος και η προσπάθεια είναι απαραίτητες για να τους δείξετε την αγάπη σας.
Δώστε προτεραιότητα στη σχέση σας με το παιδί: Τα παιδιά σας αποτελούν προτεραιότητα. Αφιερώστε όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε με το παιδί σας χωρίς να βαριέστε και να βρίσκετε διάφορες δικαιολογίες.
Εμπιστευθείτε το παιδί σας: Βοηθήστε τα παιδιά σας να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Να είστε συμπονετικοί και αφήστε τα, να ξεσπάσουν. Αυτό φυσικά μπορεί να μην είναι εύκολο. Βλέποντας τα πράγματα από την οπτική γωνία του παιδιού σας, θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τους λόγους της δύσκολης συμπεριφοράς τους.
Επικοινωνία: Η επικοινωνία με το παιδί σας πρέπει να είναι δίκαιη και φιλική. Να είστε σαφείς σχετικά με τις προσδοκίες σας, τι μπορούν να περιμένουν από εσάς και τυχόν βασικούς κανόνες.
Συμμετέχετε στις σπουδές, τους φίλους και τις δραστηριότητές τους: Οι γονείς που εμπλέκονται στη ζωή του παιδιού τους έχουν ισχυρές σχέσεις γονέα-παιδιού. Μάθετε τι συμβαίνει στην ζωή τους, κατανοήστε τις σπουδές τους και γνωρίστε τους φίλους τους. Όλα αυτά χωρίς καμία κριτική ή πίεση. Σεβαστείτε τις επιλογές τους.
Ενθαρρύνετε το παιδί σας: Τα παιδιά χρειάζονται συνεχή ενθάρρυνση και κίνητρα για να οικοδομήσουν την εμπιστοσύνη και την αυτοεκτίμησή τους. Εάν τα επικρίνετε ή τα διορθώνετε συνέχεια, θα αισθάνονται ότι οι ενέργειές τους ή οι απόψεις τους δεν αναγνωρίζονται.
Σεβαστείτε το παιδί σας: Αντιμετωπίστε τα παιδιά σας ως ενήλικες και αναγνωρίστε τις διαφορετικες απόψεις και πεποιθήσεις τους. Ενώ είστε υπεύθυνοι σε κάποιο βαθμό για τη διαμόρφωση των πεποιθήσεων και των απόψεων, ύπαρχουν και ξένοι παράγοντες που συμβάλλουν στο χτίσιμο της προσωπικότητας του παιδιού. Σέβαστείτε τις απόψεις τους έτσι ώστε να σας σέβονται ως άτομα.
Συμπεριφορές που μπορούν να καταστρέψουν μια σχέση γονέα – παιδιού
Μιά σχέση γονέα-παιδιού μπορεί να καταστραφεί πολύ εύκολα. Δεν είναι μόνο οι πράξεις αλλά και οι λέξεις που λέγονται από έναν γονέα.
- Να μην ζητάτε συγγνώμη όταν έχετε κάνει λάθος, είστε αγενής ή άδικος.
- Να τα κρίνετε συνέχεια και να μην είστε χαρούμενος με τις επιλογές τους.
- Να είστε γκρινιάρης και γενικά σε άσχημη διάθεση σε καθημερινή βάση.
- Να τα μαλώνετε συνέχεια χωρίς λόγο.
- Να μην τα σέβεστε.
Δυσκολεύεστε στην επικοινωνία με το παιδί σας; Επικοινωνήστε μαζί μου για όποια δυσκολία αντιμετωπίζετε.
Νάμαστε!
- Η δύναμη της Αγάπης
- Theta Healing – Βελτιώστε την ζωή σας
- Τροφή και Ψυχολογία
- Μαθαίνοντας να ακούμε την καρδιά μας.
- Οι 5 αρχές του Ρέικι στην γλώσσα της καθημερινότητας.
- Πως να μάθουμε στα παιδιά να ακούν την καρδιά και την ψυχή τους.
- Δέσμευση και Αληθινή Αγάπη | Μπορεί να συνυπάρξει;
- Συγχώρεση | Η θεραπεία της ψυχής μας!
- Ψυχολογία Εφήβων και Ρέικι,
- Οι αιτίες της ασθένειας και η Ολιστική προσέγγιση του Ρέικι.
- Ο Νόμος της Πίστης και η θεραπεία μέσω της Προσευχής,
- Μοναξιά και Μοναχικότητα.
- Η δύναμη της λέξης “ευχαριστώ” και η ευγνωμοσύνη
- Το υποσυνείδητο και η αυτοπεποίθηση
- Μην αφήνεις τον φόβο και τα πρέπει να σε νικήσουν
Σχόλια