Εναλλακτική Ιατρική | Διά Χειρός Θεραπευτική

Χέρια πιασμένα - συγχώρεση - ευη χατζηγιαννη

Εναλλακτική Ιατρική | Διά Χειρός Θεραπευτική

H δια χειρός θεραπευτική στα χρόνια της Αρχαίας Ελλάδας.

Τα τελευταία χρόνια ανθεί η Εναλλακτική Ιατρική, ως σύνολο μεθόδων που κείνται πέρα από την κατεστημένη επιστημονική ιατρική και εμφανίζουν συγγένεια με θεραπευτικές μεθόδους που απαντούν στις παραδοσιακές κοινωνίες. Ανάλογη άνθηση γνωρίζει και η θαυματουργική ιατρική, ενώ η εμπιστοσύνη του κοινού στις εναλλακτικές μορφές θεραπείας παρουσιάζεται αυξημένη.
Στο τέλος ενός αιώνα που σήμανε το θρίαμβο της τεχνολογίας και στις απαρχές ενός νέου αιώνα που υπόσχεται ακόμη περισσότερους τεχνολογικούς θριάμβους, ιδίως στο πεδίο των βιοϊατρικών επιστημών, η εναλλακτική Ιατρική όχι μόνο επιβιώνει αλλά και αναπτύσσεται παράλληλα με τη συμβατική επιστημονική Ιατρική.
Τσάι
Από τις απαρχές της ιστορίας, τους προϊστορικούς χρόνους που χάνονται στο βάθος των αιώνων, μέχρι τους μύθους, τις πρώτες γραπτές μαρτυρίες, την παρατήρηση και τα πρώτα πειράματα, η διαχειρός θεραπευτική συνόδευσε την Ιατρική θεραπευτική τέχνη. Η πολύτιμη χρησιμότητα του χεριού είχε επισημανθεί στην αρχαιότητα, βοήθησε τον άνθρωπο να βρεί την υγεία του, ήταν κάτι φυσικό και οικείο αλλά και απαραίτητο στην πορεία της επιβίωσης και εξέλιξής του.
Αυτή η αντίληψη ήταν βαθιά ριζωμένη στο πνεύμα των Αρχαίων Ελλήνων, όπως σε όλες τις τέχνες το χέρι είναι το μέσο έκφρασης έτσι και στην Ιατρική το χέρι έπαιξε σημαντικό ρόλο. Με τα χέρια του ο άνθρωπος προστατεύει, θερίζει, χαιδεύει, πολεμάει, σκοτώνει, κυριαρχεί αλλά ακόμη προσεύχεται, θεραπεύει, γράφει, ζωγραφίζει, παίζει μουσική και τέλος σημειογραφεί την ύπαρξή του και τη διανόησή του στο σύμπαν. Η Αρχαία Ελληνική Ιατρική λοιπόν είναι ένα κράμα μυθολογίας και μαρτυριών. Ο Απόλλων ιατρός των θεών του Ολύμπου αναφέρεται ως θεραπευτής και ως χειρούργος.
Θεοί του Ολύμπου

Σύμφωνα με το μύθο ανοίγει την κοιλιά, κατ’άλλους τη κεφαλή, της κορωνίδας και βγάζει τον Ασκληπιό με υπερφυσικές ιδιότητες.

Ο Ιατρός αποτελούσε μέλος ιερατείου όπου υπήρχε το μαγικό στοιχείο και κάθε στοιχείο που μπορούσε να απαλύνει το πρόβλημα των αρρώστων. Στην αρχαία κόρινθο το 146 π.χ. ο Θεός Απόλων είναι ο θεράπων ιατρός και ο γιός του Ασκληπιός σχετίζεται με τη θεραπευτική. Οι εγκοιμήσεις των ασθενών πρωτοστατούν στην εποχή εκείνη. Οι ασθενείς βλέπουν στον ύπνο τους το θεό Απόλλωνα και ξυπνούν θεραπευμένοι. Τα Ασκληπιεία τα πρώτα θεραπευτήρια είναι ο τόπος που δόθηκε μεγάλη υπόσταση στην πνευματική θεραπεία. Η πεποίθηση πως η αντιμετώπιση των ασθενειών πρέπει να είναι ολιστική, δέσποζει εκείνο τον καιρό. Ο Ασκληπιός είχε δάσκαλο το Χείρων τον σοφό Κένταυρο, που ήταν γιός του κρόνου. Γιατρός, θεραπευτής και βοτανολόγος.
Τα Ασκληπιεία χαρακτηρίστικαν ως χώροι υγείας και ευεξίας και η εναλλακτική Ιατρική έχει εμπνευστεί από τη δράση τους και τη θεραπευτικής του νομολογίας.
–> ο Πλάτωνας μίλησε για πρώτη φορά για το αιθερικό εαυτό μας, την αύρα και τα 7 ενεργειακά κέντρα του ανθρώπου.
–> Ο Ορφέας ήταν ο πρώτος διδάξας και γνώστης των διάφορων λίθων και κρυστάλλων καθώς και διάφορων βοτάνων, ριζών και φυτών που με τη σωστή χήση απάλλασαν τους ανθρώπους από πολλά δεινά.
–> Ο Ιπποκράτης πατέρας της ιατρικής είχε διδασκάλους τον πατέρα του Ηρακλείδη, τον Ηρώδικο, τον Γοργία τον Σοφιστή και τον Δημόκριτο. Παράλληλα υπήρξε ο εφευρέτης της ομοιοπαθητικής και της φυτοθεραπείας. Ο 21 αιώνας βαδίζει με τεράστια βήματα και οδεύει σε μία εποχή όπου τα συστήματα γίνονται όλο και πιο τολμηρά ,με την πρόοδο της επιστήμης.
Οι Εναλλακτικές Θεραπείες προστατεύουν τον σύγχρονο άνθρωπο από την ισοπέδωση που προκαλεί η κοινωνία.
Τον ενθαρύνουν να αντιλαμβάνεται την ομορφιά και το εύρος της ψυχής του. Καταφεύγοντας κάποιος στην εναλλακτική θεραπευτική κερδίζει κάτι ανεκτίμητο. Εκτός από την καλή του φυσική κατάσσταση, γνωρίζει το είναι του και τα άδυτα της ψυχής του. Έτσι είναι ικανός να θέτει τα δικά του πρέπει και θέλω και σταδιακά να βρίσκει τις δικές του ισορροπίες στη ζωή.
ΝΑΜΑΣΤΕ
Περισσότερα σχετικά άρθρα θα βρείτε παρακάτω:

Author Info

EviXatzigianni

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Master Teacher Reiki του συστήματος Usui Reiki Ryoho, Master Teacher στο Karuna Reiki & Theta Healing Practitioner

Σχόλια

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *