Εσείς τι κάνετε όταν θυμώνετε;

Εσείς τι κάνετε όταν θυμώνετε;

Είμαι βλάκας. Νομίζω ότι με μισώ. Εσείς τι κάνετε όταν θυμώνετε;

Μια παραβολή για τον θυμό, αξίζει να τη διαβάσετε και να δείτε αν κάπου μέσα στην ιστορία βρίσκετε μια δική σας αλήθεια.
Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας τύπος που τριγυρνούσε με ένα τούβλο στο χέρι. Είχε αποφασίσει ότι κάθε φορά που τον ενοχλούσε κάποιος σε σημείο που να τον εξοργίζει, θα τον κοπανούσε με το τούβλο. Η μέθοδος ήταν λίγο παλαιολιθική, φαινόταν όμως αποτελέσματική – έτσι δεν είναι;
Μια φορά συναντήθηκε με έναν φίλο πολύ υπεροπτικό που του μίλησε με κακό τρόπο. Πιστός στην απόφασή του ο τύπος του πέταξε το τούβλο. Δεν θυμάμαι αν τον πέτυχε ή όχι, το θέμα όμως είναι ότι μετά έπρεπε να πάρει το τούβλο του και δεν το έβρισκε πουθενά. Στεναχωρήθηκε. Αποφάσισε τότε να βελτιώσει το ¨Σύστημα Αυτοπροστασίας με το τούβλο¨, όπως το είχε ονομάσει ο ίδιος.
εσεις τι κάνετε όταν θυμωνετε;
Έδεσε το τούβλο σε ένα πάγκο που είχε μήκος ένα μέτρο και βγήκε έξω. Με αυτό τον τρόπο το τούβλο δεν θα απομακρυνόταν πολύ. Διαπίστωσε όμως ότι και η νέα του μέθοδος είχε προβλήματα. Από τη μία, το άτομο που γινόταν δέκτης της επιθετικότητάς του έπρεπε να βρίσκεται σε απόσταση βολής μικρότερη του ενός μέτρου, και από την άλλη, μόλις πετούσε το τούβλο έπρεπε να κάνει τον κόπο να τραβήξει αμέσως το σχοινί. Εξάλου ο σπάγκος έμπλεκε και κουβαριαζόταν και η κατάσταση δυσκόλευε.
Τότε ο άνθρωπος εκείνος επινόησε το ¨Σύστημα Τούβλο ΙΙΙ ¨.
Πρωταγωνιστούσε και πάλι το ίδιο τούβλο όμως στο νέο σύστημα ο σπάγκος διέθετε ελατήριο. Τώρα μπορούσε να εκτοξεύει το τούβλο πολλές φορές και να γυρνάει πίσω μόνο του, σκέφτηκε. Όταν βγήκε στο δρόμο και δέχτηκε την πρώτη επίθεση, πέταξε το τούβλο. Δεν πέτυχε το στόχο του γιατί το τούβλο με τη δύναμη του ελατηρίου, γύρισε πίσω και κοπάνησε τον ίδιο κατακέφαλα.
Ξαναπροσπάθησε αλλά έφαγε άλλη μία με το τούβλο στο κεφάλι γιατί δεν είχε υπολογίσει καλά την απόσταση.
Την τρίτη φορά την έφαγε γιατί δεν το εκτόξευσε την κατάλληλη στιγμή. Η τέταρτη φορά ήταν λίγο ιδιόμορφη γιατί παρότι είχε αποφασίσει να κοπανήσει με το τούβλο το υποψήφιο θύμα του, ήθελε ταυτόχρονα και να το προστατεύσει από αυτό το χτύπημα και έτσι το τούβλο κατέληξε πάλι στο δικό του κεφάλι. Του έκανε φυσικά ένα τεράστιο καρούμπαλο.
Κανείς ποτέ δεν κατάλαβε γιατί δεν ξαναεπιχείρησε να χτυπήσει άλλον με το τούβλο, και αν έφταιγαν τα χτυπήματα ή είχε συμβεί κάποια μεταστροφή στην ψυχολογία του.
Όλα τα χτυπήματα είχαν στραφεί εναντίον του.
Ωστόσο κάθε φορά που νιώθουμε θυμό, οργή,  ο μοναδικός τρόπος να γλιτώσουμε είναι να την αφαιρέσουμε από πάνω μας μετατρέποντας την σε δράση.
Σε αντίθετη περίτπτωση το μόνο πράγμα που μπορούμε να καταφέρουμε αργά ή γρήγορα θα είναι να εξοργιστούμε με τον εαυτό μας και να τον τιμωρούμε μέσω πραγματικών πράξεων αυτοτιμωρίας (υπερβολές στο φαγητό, αλκοόλ, ναρκωτικά, ανώφελη έκθεση σε κινδύνους, κρυμμένα συναισθήματα, κατάθλιψη, ενοχές, ψυχοσωματικά προβλήματα).
Την επόμενη φορά που θα νιώσεις θυμωμένος, σκέψου για μερικά λεπτά τι είναι αυτό που σε εξοργίζει. Πάρε βαθιές ανάσεις και σκέψου τι σε κάνει να νιώθεις θυμωμένος; Μην βιάζεσαι να μετατρέψεις τον θυμό σου σε δράση.
Νάμαστε

Περισσότερα σχετικά άρθρα θα βρείτε παρακάτω:

Author Info

EviXatzigianni

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Master Teacher Reiki του συστήματος Usui Reiki Ryoho, Master Teacher στο Karuna Reiki & Theta Healing Practitioner

Σχόλια

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *