Η καινούργια χρονιά και τα ξεκινήματα μέσα μας

Η καινούργια χρονιά και τα ξεκινήματα μέσα μας

Η καινούργια χρονιά και τα νέα ξεκινήματα είναι μέσα μας!

Χριστούγεννα, έπειτα ακολουθεί η Πρωτοχρονιά και να’ σου και των Φώτων και να οι ευχές, και οι αγκαλιές από απόσταση πια και με τις μάσκες!

Με τα πολύχρωμα λαμπιόνια και με τα φρου – φρου και αρώματα. Να γυρεύουμε να βρούμε το νόημα των ημερών, θηρία ανήμερα όλοι εμείς τον χρόνο που μας πέρασε και με τα πλουμιστά στολίδια να λέμε πως έχουμε γιορτή. Να λέμε χρόνια πολλά και να κάνουμε πως δεν βλέπουμε τον γείτονα, τον φίλο και τον αδερφό μας, που για 365 μέρες του βγάζαμε το μάτι και τώρα ανταλλάσσουμε ευχές.

 

Δίνουμε το «φιλί» της υποκριτικής συμφιλίωσης και συγχώρεσης σε αυτούς που βρίσαμε όλο το χρόνο για να ξεκινήσουμε από την αρχή, να ξεχάσουμε τα παλιά μίση και να πιάσουμε το καινούργιο ξεκατίνιασμα με τον νέο χρόνο! Και ευχές και δώρα και κεράσματα και ένα πέπλο γιορτής απλώνεται παντού και τι πάει να πει δεν θέλεις να συμμετάσχεις;

Δεν έχει σημασία που έχουμε κορωνοϊό, όλοι μοιάζουν να προσπαθούν να ξεφύγουν από αυτό και να βυθιστούν στην παλιά πραγματικότητα ότι όλα είναι καλά και ευτυχισμένα και ειδικά από τον καινούριο χρόνο που θα έχει ίσως τελειώσει αυτός ο ιός. Ειλικρινά μισώ την ψεύτικη υπόσχεση πως με τον ερχομό της καινούριας χρονιάς όλα θα αλλάξουν.

Σε μια εβδομάδα το πολύ, τα λούσα, τα στολίδια θα έχουν πάει στο πατάρι ή ακόμη χειρότερα στα σκουπίδια.

Τα λαμπάκια θα έχουν σβήσει και ο φωτισμός στους δρόμους δεν θα είναι αρκετός για να μας φωτίσει. Ειλικρινά, έχετε ποτέ νιώσει την «αλλαγή»; Σας «μπήκε» ποτέ ευχάριστα; Γιατί η αίσθηση είναι μάλλον δυσάρεστη. Τι κρατάμε από την αλλαγή του χρόνου τότε; Τα ξέφρενα γλέντια; Αυτά γίνονται και σε περιόδους που δεν έχουμε γιορτές, κυρίως σε μη προγραμματισμένες καταστάσεις. Όταν προγραμματίζουμε κάτι, φορούμε τα καλά μας ή μάλλον τα ψεύτικά μας και συμπεριφερόμαστε όπως πρέπει να συμπεριφερθούμε. Τι άλλο κρατάμε από τις γιορτές; Τις φιλανθρωπίες αυτές που γίνονται κάθε πρωτοχρονιά γιατί τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου κανείς δεν χρειάζεται την ανθρώπινη βοήθεια.

Η μελαγχολία των γιορτών είναι ένα φαινόμενο που συναντάται σε πολλούς ανθρώπους. Οι προσδοκίες καταρρέουν με το που συνειδητοποιείς πως η πρωτοχρονιά δεν θα σου αλλάξει τη ζωή σε τίποτα, το μόνο που έχει είναι να σου προσθέσει άλλο ένα χρόνο στην πλάτη! Δε θα σου αλλάξει τίποτα αν εσύ πρώτα δεν αλλάξεις!

Από μόνο του τίποτα δε γίνεται! Η νέα χρονιά σηματοδοτεί κάτι καινούργιο, το τέλος του παλαιού χρόνου και την αρχή των καινούργιου. Σου δίνει την αφορμή, στο χέρι σου είναι να αναλάβεις από κει και πέρα. Μου αρέσει πολύ γιατί είναι μια ένδειξη πώς η ζωή προχωράει, είναι μια ευκαιρία να κάνουμε σκέψεις γύρω από τον εαυτό μας, τι έγινε, πώς ζήσαμε, πώς αλλάξαμε, τι κάναμε και τι δεν κάναμε καλά, να προγραμματίσουμε τα επόμενα βήματά μας, να κάνουμε πάλι σχέδια κι όνειρα. Τέτοιες ημέρες δεν γιορτάζουμε τις ψεύτικες υποσχέσεις για αλλαγή.

Γιορτάζουμε την ελπίδα για αλλαγή και την πίστη πως κάποια στιγμή τα πράγματα θα αλλάξουν επειδή το θέλουμε εμείς!

Όχι να έχουμε την καρδιά καλά σφιγμένη, να την κρατάμε όσο πιο παγωμένη μπορούμε για να μην αισθανθεί την κακομοιριά που υπάρχει ολόγυρα. Ναμην χρειαστεί να δει πιο πέρα από το εγώ της και την αυτοπροβολή της γιατί τα στολίδια στο μπαλκόνι είναι το μόνο φως που μοιάζει να βγάζει. Αυτός είναι ο λόγος που όταν έρχεται η ώρα να βγουν τα λαμπάκια από την πρίζα την τσακίζει την καρδιά ένα σφίξιμο δυνατό, γιατί με το που θα σβήσουν η καρδιά μελαγχολεί. Όχι γιατί οι γιορτές τελείωσαν, οι γιορτές πότε δεν τελειώνουν, μέσα μας ζουν. Μελαγχολεί, γιατί δεν έχει εδώ και καιρό δικό της φώς να βγάλει.

Σε αυτή την νέα χρονιά λοιπόν και σε αυτές τις γιορτές ας ανάψουμε μέσα μας τον φακό και να εξερευνήσουμε όσα μέχρι σήμερα έμοιαζαν σκοτεινά και φοβισμένα. Ας τα αγκαλιάσουμε, ας τα κεράσουμε και αυτά κουραμπιέδες και μελομακάρονα και να τους επιτρέψουμε να φανερώσουν στη ζωή μας την μαγεία και τα δώρα τους που τόσο καιρό εμείς δεν τους έχουμε δώσει την ευκαιρία να μας τα παραδώσουν!

Οι γιορτές είναι μέσα μας, δείτε το αλλιώς φέτος. Mπορείτε! Tο αξίζετε και το οφείλετε στον αγαπημένο σας εαυτό αυτήν την καινούργια χρονιά.

Χρόνια πολλά σε όλους! Eύχομαι η καινούργια χρονιά να είναι γεμάτη υγεία, ευτυχία, αγάπη και στιγμές γεμάτες από τη ζωή που φέτος αποφασίζετε να δημιουργήσετε συνειδητά οι ίδιοι!!!

ΝΑΜΑΣΤΕ
Περισσότερα σχετικά άρθρα θα βρείτε παρακάτω:

Author Info

EviXatzigianni

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Master Teacher Reiki του συστήματος Usui Reiki Ryoho, Master Teacher στο Karuna Reiki & Theta Healing Practitioner

Σχόλια

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *