Συνάντηση με την Κατάθλιψη

Γυναίκα στο παράθυρο

Συνάντηση με την Κατάθλιψη

Αν συναντηθείτε με την κατάθλιψη, ακούστε τι έχει να σας πει. Mην την διώξετε.

Ο Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ υπήρξε ένας από τους κορυφαίους ψυχολόγους του 20ου αιώνα και ένας βαθιά φιλοσοφημένος στοχαστής που εξέτασε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης προσωπικότητας. Είχε πεί λοιπόν πως  “Η κατάθλιψη είναι σαν μια μαυροντυμένη γυναίκα. Αν βρεθεί στο δρόμο σας, μην τη διώξετε. Προσκαλέστε την μέσα, δώστε της μία θέση, συμπεριφερθείτε της όπως στους φιλοξενούμενούς σας και ακούστε αυτά που έχει να σας πει.
Χέρι στην θάλλασα
Η κατάθλιψη αποτελεί μια σοβαρή ψυχική νόσο. Για τον Καρλ Γιούνγκ η κατάθλιψη είναι ένας αγγελιοφόρος, ένας άγγελος δηλαδή που παλεύεις μαζί του μέχρι να σου αποκαλύψει τη μυστική ευλογία. Η κατάθλιψη έχει άμεση σχέση με την καταπίεση, σύμφωνα με αυτή την οπτική υπάρχει μία κρυφή τάση προς την κατάθλιψη που μας εξαναγκάζει να απωθήσουμε και να καταπιέσουμε ψυχικά περιεχόμενα. Δεν πρόκειται για τιμωρία αλλά ίσως συνέπεια της αποκοπής μας από την ανθρώπινη, ενστικτώδη πλευρά του εαυτού μας. Αυτή λοιπόν η ενστικτώδης πλευρά του εαυτού μας είναι ο όρος ασυνείδητο για εκείνον, η περιοχή του άγνωστου στον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου.
Ό,τι συνειδητοποιούμε και το έχουμε ξεχάσει, ό,τι συλλαμβάνουμε με τις αισθήσεις, αλλά δεν σημειώνουμε στο συνειδητό νου, όσα νιώθουμε, σκεπτόμαστε, θυμόμαστε. Επιθυμούμε και πράττουμε ακούσια ή δίχως ιδιαίτερη προσοχή, όλα τα μελλοντικά πράγματα που παίρνουν σχήμα και αναδύονται κάποια στιγμή στη συνείδηση. Όλα αυτά αποτελούν το περιεχόμενο του ασυνείδητου.
Περιλαμβάνονται επιπλέον απωθημένες οδυνηρές σκέψεις και συναισθήματα.Έδωσε τον όρο ατομικό ασυνείδητο στο σύνολο αυτών των περιεχόμενων και τον όρο συλλογικό ασυνείδητο στο οποίο ο άνθρωπος αναγνωρίζει ιδιότητες που δεν τις βιώνει ο ίδιος ατομικά αλλά τις κληρονομεί από μία βαθύτερη και ευρύτερη επικράτεια. Τα ένστικτα και τα αρχέτυπα είναι εκείνα που διαμορφώνουν το συλλογικό ασύνειδητο μας. Ακολουθεί ένα απόσπασμα από το βιβλίο του “Το αρχέτυπο του ολοκληρωτισμού“. Κάθε ανθρώπινο ον έχει μία σκιά.
άνδρας σε ηλιοβασίλεμα
Όλοι κλείνουμε μέσα μας έναν –στατιστικό- εγκληματία, όπως και έναν αντίστοιχο τρελλό ή άγιο. Η φύση του εντός μας θηρίου είναι η πανίσχυρη τάση για κυριαρχία. Αυτή η τάση είναι υπαρκτή σε όλα τα ανθρώπινα όντα.
Επειδή αναγνωρίζεται μέσα μας και αντίκειται των νόμων του κράτους και της θρησκείας, την αρνούμαστε και την απωθούμε από τη συνείδησή μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι με αυτό τον τρόπο ξεμπερδέψαμε. Απεναντίας αυτή η ανώριμη στάση απέναντι στη μοχθηρή όψη του εαυτού μας – η άρνησή της –  έχει ως επικίνδυνη συνέπεια να βλέπουμε στον αντίπαλο, τα δικά μας σφάλματα μεγαλωμένα σε απίστευτο βαθμό. Αυτο δεν σημαίνει ότι οι άλλοι ειναι άγιοι και εμείς οι κακοί, αλλά ότι ο καθένας προβάλει στον άλλον τη σκιά του.
Ας αναλογιστούμε για λίγο όλοι μας πάνω σε αυτά, βρίσκουμε ίσως κάπου και τον δικό μας εαυτό;
Και τώρα θα σας γράψω 10 κορυφαία αποφθέγματα του, που με συγκινούν βαθιά.
1. Η μοναξιά δεν προέρχεται από την απουσία ανθρώπων τριγύρω μας, αλλά από την αδυναμία να επικοινωνήσουμε τα πράγματα που θεωρούμε σημαντικά ή να μην εκφράζουμε απόψεις που οι άλλοι θεωρούν απαράδεκτες.
2. Η “μαγεία” είναι απλά μία διαφορετική λέξη για έναν ψυχολογικό χαρακτηρισμό. Οι προσωπικότητές μας είναι μέρος του κόσμου γύρω μας και το μυστήριό τους είναι ανεξάντλητο.
3. Αυτό στο οποίο αντιστέκεστε επμένει.
4. Ό,τι μας ενοχλεί στους άλλους μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα τον εαυτό μας.
5. Μην κρατάς κάποιον που θέλει να φύγει, γιατί δεν θα μπορέσεις να γνωρίσεις αυτόν που έρχεται.
6. Πολύ συχνά τα χέρια μπορούν να λύσουν ένα μυστήριο που η διάνοια προσπαθεί μάταια να λύσει.
7. Η συνάντηση δύο προσωπικοτήτων μοιάζει με την επαφή δύο χημικών ουσιών: και τα δύο στοιχεία μεταμορφώνονται ακόμα και από την πιο μικρή αντίδραση.
8. Ο άνθρωπος χρειάζεται δυσκολίες, είναι απαραίτητες για την υγεία.
9. Το όραμά σας θα γίνει πιο σαφές, όταν μπορέσετε να κοιταξετε στην καρδιά σας.
10. Αν είστε ένας ταλαντούχος άνθρωπος, δεν σημαίνει ότι έχετε κερδίσει κάτι. Σημαίνει απλά, ότι έχετε κάτι να δώσετε πίσω.
Νάμαστε

Περισσότερα άρθρα δείτε παρακάτω:

Author Info

EviXatzigianni

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Master Teacher Reiki του συστήματος Usui Reiki Ryoho, Master Teacher στο Karuna Reiki & Theta Healing Practitioner

Σχόλια

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *