Εγώ και ο καθρέφτης μου.
Τι βλέπεις όταν κοιτάζεσαι στον καθρέφτη; «Τον εαυτό μου, φυσικά», απαντάς. Αλλά ποιος είναι ο εαυτός σου;
Ακριβώς μιλώντας, όταν κοιτάζεις σε έναν καθρέφτη, βλέπεις ένα πρόσωπο που αναγνωρίζεις ως δικό σου. Αυτό από μόνο του είναι ένα αξιοσημείωτο κατόρθωμα.
Αλλά η αναγνώριση του εαυτού σου είναι κάτι περισσότερο από το να αναγνωρίζεις το πρόσωπο στον καθρέφτη ως δικό σου. Όταν παρατηρείς το άλμπουμ φωτογραφιών σου, βλέπεις τον εαυτό σου σε αυτό το στιγμιότυπο ενός μικρού παιδιού σε ένα τρίκυκλο, εκείνη η εικόνα ενός μαθητή. Ωστόσο, κατά κάποιον τρόπο, ο εαυτός σου συνδέει όλα αυτά τα διαφορετικά άτομα μαζί.
Όταν ρωτάμε κάποιον “Πού είναι ο εαυτός σου;” προκαλεί παρόμοια απάντηση. Πολλοί άνθρωποι σήμερα δέχονται – χωρίς πολλή σκέψη – ότι η εμπειρία της συνείδησης, του νου και του εαυτού τους προέρχεται από τον εγκέφαλό τους.
Ωστόσο, όταν φτάνουμε στο κεφάλαιο για τις καταστάσεις συνείδησης, αρκετοί είναι αυτοί που αναφέρουν εμπειρίες που έρχονται σε αντίθεση με την πεποίθησή τους ότι ο εγκέφαλος ισούται με το μυαλό.

Τι συναισθήματα σου προκαλεί ο καθρέφτης σου;
Όλοι ασχολούμαστε με αυτήν την εσωτερική ομιλία. Όταν διαβάζουμε, ακούμε τη φωνή μας να μιλάει τις λέξεις. Όταν εργαζόμαστε για ένα πρόβλημα, μιλάμε για τα βήματα στο μυαλό μας. Καθώς περνάμε τη μέρα, κάνουμε σχόλια για τους ανθρώπους που συναντάμε που δεν θα τολμούσαμε ποτέ να πούμε δυνατά. Υπάρχει αυτός ο μονόλογος.
Οι καθρέφτες μπορούν να προκαλέσουν έντονα συναισθήματα μέσα μας – και μπορούν επίσης να είναι απίστευτα ισχυρά εργαλεία για να αλλάξουμε την προοπτική μας και να δούμε μέρη του εαυτού μας που συνήθως κρύβονται καθώς κοιτάζουμε στον κόσμο.
Τι σκέφτεσαι όταν κοιτάζεσαι στον καθρέφτη; Ποιός είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζεις τον εαυτό σου; Σκέφτεσαι αρνητικά ή θετικά; Του μιλάς με καλοσύνη ή με θυμό; Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι ο τρόπος που βλέπεις τον εαυτό σου μέσα απο ένα καθρέφτη είναι και ο τρόπος που σε βλέπουν οι άλλοι γύρω σου. Αθελά σου είσαι ότι σκέφτεσαι.
Για τους περισσότερους από εμάς φυσικά, το να κοιτάς στον καθρέφτη είναι μια αναγκαιότητα χωρίς να το σκεφτόμαστε πολύ. Εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν καθρέφτες όταν ετοιμάζονται το πρωί. Λίγοι όμως είναι αυτοί που θα καθήσουν και θα παρατηρήσουν τον εαυτό τους. Ποιός είναι ο λόγος; Ο φόβος; Το ότι δεν αγαπάμε τον εαυτό μας;
Η πραγματικότητα είναι ότι το να κοιτάς στον καθρέφτη μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που διευκολύνει την εξισορρόπηση των συναισθημάτων και την επαφή με τα αληθινά συναισθήματά σου. Δίνοντας προσοχή στις εκφράσεις του προσώπου σου και το συναίσθημα που εμφανίζεται στο πρόσωπό σου διευκολύνει επίσης τον εντοπισμό αυθεντικών συναισθημάτων και τον εντοπισμό της πηγής τους.
Οι προβληματισμοί βοηθούν τους ανθρώπους να αναπτύξουν μια αίσθηση του εαυτού τους. Στην πραγματικότητα, οι σκέψεις μας είναι πολύ σημαντικές.

Το να κοιτάς στον καθρέφτη είναι μια μορφή επικοινωνίας και είναι απαραίτητη. Όταν οι άνθρωποι βλέπουν τις αντανακλάσεις τους, εμπλέκονται σε ένα είδος αλληλεπίδρασης πρόσωπο με πρόσωπο που παρέχει ανατροφοδότηση, με τον ίδιο τρόπο που μπορούν να κάνουν οι πρόσωπο με πρόσωπο συναλλαγές με άλλους. Οι καθρέφτες μπορούν να μας βοηθήσουν να συγχρονίστουμε με άλλους ανθρώπους και να ρυθμίσουμε τα συναισθήματά μας.
Πρόσφατα διάβασα μια μελέτη που αναφέρει ότι κοιτάζοντας στον καθρέφτη μπορεί να προσφέρει πολύτιμες γνώσεις και να ενθαρρύνει τη συναισθηματική ισορροπία. Η εξάσκηση ενός κανονικού διαλογισμού καθρέφτη είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να προσδιορίσουμε τους τρόπους με τους οποίους τα γεγονότα και οι άνθρωποι γύρω μας επηρεάζουν το πρόσωπό μας. Ακριβώς κοιτάζοντας τον προβληματισμό σας με έναν σκοπό παρέχει μια σειρά πληροφοριών για τον εαυτό μας. Η διαδικασία είναι απλή αλλά ισχυρή.
Πρακτική Διαλογισμού
Η βασική πρακτική αποτελείται από μερικά απλά βήματα:
-> Δημιουργήσε έναν ήσυχο χώρο που περιλαμβάνει έναν καθρέφτη ελεύθερης τοποθέτησης και άνετα καθίσματα και στη συνέχεια ρυθμίσε ένα χρονόμετρο για 10 λεπτά.
-> Κλείσε τα μάτια σου και ανέπνευσε βαθιά ενώ παρατηρείς οποιαδήποτε περιοχή έντασης στο σώμα σου. Φαντάσου να στέλνεις ανάσα για να χαλαρώσεις το σώμα σου.
-> Ανοίξε τα μάτια σου, κοιτάξε στον καθρέφτη, ανέπνευσε σταθερά και μαλάκωσε το βλέμμα σου εάν είναι σκληρό.
-> Παρατήρησε τι επικρίνεις για τον εαυτό σου και προσπάθησε να μετατοπίσεις την εστίασή σου από το πρόσωπο με τα ελαττώματα που εσύ βλέπεις, στο άτομο που πραγματικά είσαι, καθώς και στο άτομο που θα ήθελες να είσαι. Φαντάσου πώς αισθάνεσε για αυτήν την κριτική.
-> Να είστε ανοιχτός σε συναισθήματα που εμφανίζονται καθώς κοιτάζεσε στον καθρέφτη. Απλά, χωρίς στόχο. Εάν η προσοχή σου πάει να ξεφύγει, επαναφέρετέ την στην απλή ύπαρξη, χωρίς να κάνεις καμία κρίση για τον εαυτό σου. Διατηρήσε μια θετική στάση προς τον εαυτό σου.
Πολλοί από εμάς διακοσμούμε τα σπίτια μας με υπέροχους καθρέφτες, αλλά σπάνια κοιτάζουμε τον εαυτό μας σε αυτά γιατί πιστεύουμε ότι είναι ένα σημάδι ναρκισσισμού. Ωστόσο, το να βλέπεις τον προβληματισμό σου, είναι αναπόσπαστο μέρος του να είσαι γειωμένος και να βλέπεις τον εαυτό σου με ακρίβεια. Οι καθρέφτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέρος θεραπειών που έχουν σχεδιαστεί για να διορθώσουν μια κακή εικόνα του εαυτού σας. Η άσκηση διαλογισμού καθρέφτη 10 λεπτά την ημέρα μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις συναισθηματικά επικεντρωμένος και να διατηρήσεις μια θετική εικόνα του εαυτού σου.
ΝΑΜΑΣΤΕ
- Τροφή και Ψυχολογία
- Μαθαίνοντας να ακούμε την καρδιά μας.
- Οι 5 αρχές του Ρέικι στην γλώσσα της καθημερινότητας.
- Πως να μάθουμε στα παιδιά να ακούν την καρδιά και την ψυχή τους.
- Δέσμευση και Αληθινή Αγάπη | Μπορεί να συνυπάρξει;
- Συγχώρεση | Η θεραπεία της ψυχής μας!
- Ψυχολογία Εφήβων και Ρέικι,
- Οι αιτίες της ασθένειας και η Ολιστική προσέγγιση του Ρέικι.
- Ο Νόμος της Πίστης και η θεραπεία μέσω της Προσευχής,
- Μοναξιά και Μοναχικότητα.
- Η δύναμη της λέξης “ευχαριστώ” και η ευγνωμοσύνη
- Το υποσυνείδητο και η αυτοπεποίθηση
- Μην αφήνεις τον φόβο και τα πρέπει να σε νικήσουν
Σχόλια