Ζώντας με τις κρίσεις πανικού είναι ένας πραγματικός καθημερινός αγώνας που αφορά ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Περίπου το 80% των ανθρώπων κάποια στιγμή στη ζωή του θα βιώσει τουλάχιστον μία ή περισσότερες κρίσεις πανικού.

Οι κρίσεις πανικού είναι ξαφνικές, έντονες αυξήσεις φόβου, πανικού ή άγχους. Έρχονται απότομα και έχουν σωματικά, νοητικά καθώς και συναισθηματικά συμπτώματα. Η εμφάνιση τους τυπικά είναι απότομη, ενώ μπορεί να μην υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αιτία. Ωστόσο υπάρχουν και οι κρίσεις πανικού που εμφανίζονται πάντοτε κάτω από συγκεκριμένες καταστάσεις (π.χ. όταν κάποιος είναι σε κάποιο μέρος με πολύ κόσμο-αγοραφοβία) ενώ πολλές φορές ο φόβος ότι θα επέλθει μια κρίση πανικού, έχει την ικανότητα από μόνος του να προκαλέσει τα συμπτώματα της κρίσης.
Τα συνηθέστερα συμπτώματα λοιπόν της κρίσης πανικού είναι έντονος φόβος, άγχος, πανικός, αίσθημα επέλευσης τρέλλας, αίσθημα απώλειας ελέγχου και επερχόμενου θανάτου.
Ωστόσο υπάρχουν ακόμα μερικά συμπτώματα που μπορεί να βιώσει κάποιος:
- Αυξημένη εφίδρωση,
- Ταχυκαρδία,
- Πόνος στο στήθος,
- Τρέμουλο,
- Δύσπνοια,
- Ναυτία,
- Ζάλη,
- Κράμπες,
- Αίσθημα αδυναμίας και τάση λιποθυμίας,
- Ρίγος ή εξάψεις,
- Αίσθημα ασφυξίας.
Το πιο σημαντικό κομμάτι λοιπόν αντιμετώπισης μιας κρίσης πανικού είναι να αναγνωρίσουμε ότι αυτό που μας συμβαίνει είναι όντως μια κρίση πανικού και να θυμήσετε στον εαυτό σας ότι αυτό είναι προσωρινό, θα περάσει και ότι είστε εντάξει.
Πως θα το αντιμετωπίσετε με εναλλακτικό τρόπο προσέγγισης:
1) Αρχικά χρειάζεται να μάθεις να αγκαλιάζεις τον εαυτό σου μεταφορικά και κυριολεκτικά ώστε να μην φοβάσαι τον εαυτό σου και αυτό που σου συμβαίνει εκείνη την στιγμή. Ίσως τα συναισθήματα και τα συμπτώματα να σου προξενούν φόβο αλλά δεν είναι επικίνδυνα από φυσιολογική άποψη. Χρειάζεται να κατανοήσεις πως η εμπειρία του πανικού είναι μια υπερβολική αντίδραση του οργανισμού σου στο στρες.
2) Σταμάτα τις αρνητικές σκέψεις που κάνεις ακείνη την στιγμή και μην τους επιτρέπεις να πιάνουν το τιμόνι του νού σου και να σε οδηγούν στον γκρεμό σκεπτόμενος τι άλλο μπορεί να σου συμβεί μετά. Σταμάτησε τη ροή τους αμέσως εάν πιάσεις τον εαυτό σου να το κάνει αυτό.
3) Αποδέξου σε εσένα τον ίδιο τα συναισθήματά σου και μην προσπαθείς να τα καταπολεμήσεις γιατί αυτά είναι εκεί για κάποιο λόγο που έχεις δημιουργήσει εσύ τελικά και μέσα από τις κρίσεις αυτά σου φωνάζουν να τα ακούσεις και να τα απελευθερώσεις ώστε να ηρεμήσεις σε όλα τα επίπεδά σου. Επομένως όσο πιο γρήγορα τα αποδεχτείς τόσο πιο γρήγορα θα τα αντιμετωπίσεις.

4) Παρατήρησε τι ακριβώς σου συμβαίνει και μην παραδίνεσαι στο τι νομίζεις ότι σου συμβαίνει.
5) Διαβάθμισε το φόβο σου σε μια κλίμακα από το 0-10 και παρατήρησέ τον να πηγαίνει πάνω κάτω. Θα δεις ότι δεν παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα για παραπάνω από μερικά δευτερόλεπτα.
6) Τραγούδησε! Όταν αρχίσεις να σκέφτεσαι το φόβο σου, αντί να παρασυρθείς από τις αρνητικές σκέψεις, προσπάθησε να μετρήσεις από το 100 εως το 0 προς τα πίσω κατεβαίνοντας ανά 2 ή 3, ή επανέλαβε μια φράση ή στίχο τραγουδιού που σε ηρεμεί.
7) Μίλα σε έναν ειδικό. Η ψυχοθεραπευτική διαδικασία θα σε βοηθήσει να συνειδητοποιήσεις και να αναγνωρίσεις τα εσωτερικά συναισθηματικά ερεθίσματα που εκκινούν το άγχος και τον πανικό, τις σκέψεις εκείνες και τα συναισθήματα που πυροδοτούνται και κρούουν μέσα σου τον συναγερμό κινδύνου, την απειλή και εντείνουν το αίσθημα του τρόμου μέσα σου. Θα εκπαιδευτείς μέσω της διαδικασίας να ελέγχεις την κατάσταση σε περίπτωση κρίσης.
8) Ασκήσου στη διαφραγματική αναπνοή και εκτέλεσε ασκήσεις αναπνοής μέσα στη ημέρα.
9) Εκφράσου! Εαν νιώθεις στρεσαρισμένος μίλησε σε κάποιον, σε ένα πρόσωπο που γνωρίζεις ότι σε ακούει και είναι εκεί όταν το χρειάζεσαι. Διαφορετικά κράτησε ένα ημερολόγιο με τις σκέψεις και τα συναισθήματα σου ώστε να έρχεσαι πιο κοντά στον εαυτό σου και να κατανοήσεις σταδιακά γιατί σου συμβαίνει αυτό για να βεις τρόπο επίλυσης.
10) Βάλε τη διασκέδαση και την ευχαρίστηση στη ζωή σου. Βρες τρόπους για να το κάνεις αυτό και τοποθέτησε το στην καθημερινή σου ρουτίνα. Μπορείς να το κάνεις. Μην σταματάς κάθε μέρα της ζωής σου να νιώθεις περήφανος για ό,τι καταφέρνεις, είτε σου φαίνεται μικρό είτε σου φαίνεται μεγάλο. Να επιβραβεύεις τον εαυτό σου για κάθε βήμα του και να του υπενθυμίζεις πως οι επιλογες είναι στα δικά του χέρια και σε κανενός άλλου! Και αν έκανε κάποια στιγμή λάθος επιλογή επέτρεψε του να μάθει μέσα από αυτή και να την χρησιμοποιήσει ως σκαλοπάτι για την εξέλιξη του.
- Η συμπεριφορά των γονιών καθορίζει την συμπεριφορα των παιδιών
- Ανάλαβε την ευθύνη του εαυτού σου | Αγάπη και Συναισθήματα
- Η δύναμη της Αγάπης
- Theta Healing – Βελτιώστε την ζωή σας
- Τροφή και Ψυχολογία
- Μαθαίνοντας να ακούμε την καρδιά μας.
- Οι 5 αρχές του Ρέικι στην γλώσσα της καθημερινότητας.
- Πως να μάθουμε στα παιδιά να ακούν την καρ
διά και την ψυχή τους. - Δέσμευση και Αληθινή Αγάπη | Μπορεί να συνυπάρξει;
- Συγχώρεση | Η θεραπεία της ψυχής μας!
- Ψυχολογία Εφήβων και Ρέικι,
- Οι αιτίες της ασθένειας και η Ολιστική προσέγγιση του Ρέικι.
- Ο Νόμος της Πίστης και η θεραπεία μέσω της Προσευχής,
- Μοναξιά και Μοναχικότητα.
- Η δύναμη της λέξης “ευχαριστώ” και η ευγνωμοσύνη
- Το υποσυνείδητο και η αυτοπεποίθηση
Σχόλια