Η λεκτική βία είναι μία από τις πιο δύσκολες μορφές κακοποίησης που υπάρχει.
Μπορεί να είναι λεπτή και ύπουλη ή ανοικτή και χειραγωγική.
Μερικά σημάδια που δείχνουν ότι βιώνετε Λεκτική βία, είναι τα εξής:
1. Σκέφτεστε δύο φορές πριν μιλήσετε.
Παρόλο που είναι πάντα καλό να λάβετε υπόψην τα συναισθήματα του συντρόφου σας, ενδέχεται να αντιμετωπίζετε λεκτική βία εάν είστε πάντα πολύ προσεκτικοί με το πώς πρέπει να μιλήσετε κάθε φορά.
2. Αισθάνεστε ένοχος /η μετά από κάποια διαφωνία
3. Σας κατηγορούν για την κακή τους διάθεση
Μιλώντας για ντροπή, οι άνθρωποι που ασκούν λεκτική βία, μπορούν να είναι πραγματικά καλοί στο να σας “ρίχνουν” το φταίξιμο όταν δεν αισθάνονται καλά.
4. Μιλούν άσχημα για εσάς
Εάν κάποιος μιλάει άσχημα για εσάς μπροστά στην οικογένειά σας, τους φίλους σας ενώ είστε παρόντες ή χωρίς να είστε παρόντες, αυτό είναι ένα σημάδι λεκτικής βίας.
5. Πάντα σκέφτονται ότι τους εξαπατάτε (cheating)
Η ζηλοτυπία είναι ένα σημαντικό συστατικό των λεκτικά καταχρηστικών σχέσεων. Όταν το άτομο που ασκεί βία, αισθάνεται ζήλια, η λεκτική κατάχρηση μπορεί να περιλαμβάνει ψευδείς κατηγορίες για απιστία ή φλερτ και απειλές.
6. Η αυτοπεποιθησή σας είναι πολύ χαμηλή
Εάν δεν έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, τον τελευταίο καιρό, είναι σίγουρα ένα σημάδι ότι κάτι είναι λάθος. Σε μια υγιή σχέση, υπάρχουν σκαμπανεβάσματα, αλλά γενικά αισθανόμαστε τουλάχιστον εντάξει για τον εαυτό μας. Σε μια καταχρηστική σχέση, η αίσθηση της αυτοεκτίμησης και της ικανότητάς μας μπορεί να απομακρυνθεί, αφήνοντας μας ανήσυχους και ανασφαλείς σε όλες τις πλευρές της ζωής μας.

Ο μόνος τρόπος για να σταματήσουμε τη λεκτική βία σε μία σχέση είτε αφορά τον γάμο, σχέση, φιλία ή και κάτι άλλο είναι εάν τα θύματα λεκτικής βίας αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνονται.
Εδώ είναι διάφοροι τρόποι που το θύμα μπορεί να αλλάξει τις αντιδράσεις τους σε μία κατάσταση λεκτικής βίας και ενδεχομένως να τερματίσει την κακοποίηση:
–> Κάθε συναισθηματικά φορτισμένη κατάσταση περιλαμβάνει τρία πράγματα: το ενεργοποιητικό γεγονός, τις πεποιθήσεις του θύματος σχετικά με το γεγονός ενεργοποίησης και τα συναισθήματα ή συμπεριφορές του θύματος. Πολύ συχνά, οι άνθρωποι μεταπηδούν από το γεγονός κατευθείαν στα συναισθήματα / συμπεριφορές χωρίς να λαμβάνουν υπόψην τις πεποιθήσεις τους για το γεγονός.
Εάν τα θύματα αλλάξουν τις πεποιθήσεις τους για το καταχρηστικό γεγονός, τότε και τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές τους αλλάζουν.

–> Διατηρείστε τις αντιδράσεις σε ένα πολιτισμένιο τόνο. Μην χρησιμοποιείτε την ίδια τακτική πίσω. Όσο και να θέλετε να ανταποδώσετε τον ίδιο τόνο, μην το κάνετε. Δεν θα βοηθήσει να ηρεμήσουν τα πράγματα.
–> Κάντε διαφορετικές επιλογές σχετικά με τον τρόπο ανταπόκρισης. Δεν μπορείτε να αλλάξετε τη συμπεριφορά του ατόμου που ασκεί λεκτική βία, αλλά μπορείτε να εμποδίσετε τα συναισθήματά σας, να σας βυθίσουν στην κατάθλιψη.
–> Βάλτε όρια. Όταν το άτομο που ασκεί λεκτική βία, έχει βγεί εκτός εαυτού, πείτε του ότι δεν θα το ανεχτείτε πιά. Εξηγήστε ότι έχετε επιλέξει να θέσετε όρια σε ό,τι θα ακούσετε από αυτόν και έχετε επιλέξετε να μην ακούτε πλέον τις καταχρηστικές λέξεις. Εάν συνεχίσει, μπορεί να θέλετε να φύγετε από το δωμάτιο, εκτός αν πιστεύετε ότι αυτό θα οδηγήσει σε κλιμάκωση. Το να γυρίζεις την πλάτη σου και να κάνεις κάτι άλλο θα ήταν μια άλλη επιλογή για να δείξεις ότι θέτετε όρια. Πρέπει επίσης να τον ενημερώσετε ότι σκέφτεστε να φύγετε, αν δεν αποφασίσει να αλλάξει.
–> Συνειδητοποιήστε ότι δεν θα μπορείτε να τον αλλάξετε. Εάν είναι πρόθυμος να ζητήσει βοήθεια και θεραπεία, τότε υπάρχει ελπίδα. Εάν δεν επιθυμεί να εργαστεί για να αλλάξει την καταχρηστική στάση του, είναι καλύτερα να αποχωρήσετε από τη σχέση. Έστω και για ένα μικρό χρονικό διάστημα έως ότου μπορέσετε να συμφωνήσετε για κάποιο είδος θεραπευτικού προγράμματος.
–> Απευθυνθείτε σε έναν θεραπευτή. Η λεκτική βία δεν είναι κάτι που πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Είναι σοβαρό. Η εύρεση ενός καλού θεραπευτή που θα ακούσει την ιστορία σας και θα σας δώσει και άλλους τρόπους αντιμετώπιση,. μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο. ΜΗΝ το αμελείτε.
Περισσότερα σχετικά άρθρα θα βρείτε παρακάτω:
- Η συμπεριφορά των γονιών καθορίζει την συμπεριφορα των παιδιών
- Αποδοχή και Συμβιβασμός, Δύο Διαφορετικές έννοιες
- Ανάλαβε την ευθύνη του εαυτού σου | Αγάπη και Συναισθήματα
- Η δύναμη της Αγάπης
- Theta Healing – Βελτιώστε την ζωή σας
- Τροφή και Ψυχολογία
- Μαθαίνοντας να ακούμε την καρδιά μας.
- Οι 5 αρχές του Ρέικι στην γλώσσα της καθημερινότητας.
- Πως να μάθουμε στα παιδιά να ακούν την καρ
διά και την ψυχή τους. - Δέσμευση και Αληθινή Αγάπη | Μπορεί να συνυπάρξει;
- Συγχώρεση | Η θεραπεία της ψυχής μας!
- Ψυχολογία Εφήβων και Ρέικι,
- Οι αιτίες της ασθένειας και η Ολιστική προσέγγιση του Ρέικι.
- Ο Νόμος της Πίστης και η θεραπεία μέσω της Προσευχής,
- Μοναξιά και Μοναχικότητα.
- Η δύναμη της λέξης “ευχαριστώ” και η ευγνωμοσύνη
- Το υποσυνείδητο και η αυτοπεποίθηση
Σχόλια