Μα τι είναι τελικά η Ευτυχία;

2 κοπέλες σε λίμνη

Μα τι είναι τελικά η Ευτυχία;

Πόσο συχνά έχετε πει: «Θέλω απλώς να είμαι ευτυχισμένος»;

Πόσο συχνά έχετε πει σε κάποιον άλλον: «Θέλω απλώς να είσαι ευτυχισμένος»;

Έχετε σταματήσει ποτέ να σκεφτείτε τι ακριβώς σημαίνει ευτυχία; Τι ακριβώς είναι αυτή η ευτυχία που εύχεσαι;

Έχει σημασία γιατί είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν οι επιθυμίες σου για ευτυχία, αν δεν είσαι ξεκάθαρος για το τι ακριβώς είναι η ευτυχία.

Happy

Τι είναι η ευτυχία; Ίσως το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε να ορίζετε την ευτυχία είναι να ορίσετε τι δεν είναι.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ευτυχία είναι η διασκέδαση σε ένα πάρτι, ο ενθουσιασμός των νέων εμπειριών, η συγκίνηση και το πάθος του σεξ ή οι απολαύσεις ενός εκλεκτού γεύματος. Όλες αυτές είναι υπέροχες εμπειρίες που πρέπει να τις αγαπάμε και να τις καλλιεργούμε, αλλά δεν είναι ευτυχία.

Αυτές οι εμπειρίες είναι ο ορισμός της ευχαρίστησης. Είναι εμπειρίες που πρέπει να τις έχεις και να τις αφήνεις να περάσουν. Ένα γεύμα για να απολαύσετε και μετά να το χωνέψετε. Ένα πάρτι για να απολαύσετε και στη συνέχεια να χαλαρώσετε. Το πάθος για απόλαυση και η ζεστή λάμψη για να μείνει μέσα.

Η απόλαυση είναι φευγαλέα και πρέπει να είναι για να συνεχίσει να μας ευχαριστεί γιατί αν έχουμε αυτές τις χαρούμενες εμπειρίες όλη την ώρα, ο εγκέφαλός μας προσαρμόζεται και μετατρέπει την ευχαρίστηση σε ρουτίνα. Μόλις συμβεί αυτό, χρειάζονται ακόμη περισσότερα για να μας κάνει να νιώσουμε ξανά καλά. Το να κυνηγάς την ευχαρίστηση δεν είναι ευτυχία.

Έτσι, αν η ευτυχία δεν είναι το ίδιο πράγμα με την ευχαρίστηση, τότε τι είναι η ευτυχία;

Ευτυχία είναι όταν η ζωή σου ικανοποιεί τις ανάγκες σου.

Με άλλα λόγια, η ευτυχία έρχεται όταν νιώθεις ικανοποιημένος. Η ευτυχία είναι ένα αίσθημα ικανοποίησης, ότι η ζωή είναι ακριβώς όπως θα έπρεπε να είναι. Η τέλεια ευτυχία, η φώτιση, έρχεται όταν έχετε ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες σας.

Ενώ η τέλεια ευτυχία της φώτισης μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί, και ακόμη πιο δύσκολο να διατηρηθεί, η ευτυχία δεν είναι καμία περίπτωση. Υπάρχουν σχεδόν απεριόριστοι βαθμοί ευτυχίας μεταξύ της ευδαιμονίας της φώτισης και της απόγνωσης της κατάθλιψης. Οι περισσότεροι από εμάς πέφτουμε κάπου ανάμεσα, πιο κοντά στη μέση παρά στις άκρες.

Ποιές είναι οι βασικές σας ανάγκες για να είστε ευτυχισμένοι;
Δεδομένου ότι ευτυχία είναι όταν η ζωή σας ικανοποιεί τις ανάγκες σας, η επόμενη λογική ερώτηση είναι, «Ποιες είναι οι ανάγκες μου;».

Οι ατομικές μας ανάγκες ποικίλλουν ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσαμε και τις εμπειρίες της ζωής μας. Αυτός ο πολύπλοκος συνδυασμός είναι που κάνει τον καθένα μας μοναδικό, τόσο στις ακριβείς ανάγκες μας όσο και σε κάθε άλλη πτυχή αυτού που μας κάνει το άτομο που είμαστε.

Μπορεί ο καθένας μας να είναι πολύπλοκος, αλλά είμαστε όλοι άνθρωποι και αυτό παρέχει τη βάση πάνω στην οποία μπορούμε να ανακαλύψουμε τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες μας. Ακριβώς όπως όλοι γεννιόμαστε σαν άνθρωποι εξωτερικά, όλοι μοιραζόμαστε κοινές βασικές ανάγκες εσωτερικά. Εκεί που διαφέρουμε είναι ακριβώς πόσο έντονα νιώθουμε κάθε μία από αυτές τις ανάγκες.

Έτσι η ευτυχία είναι διαφορετική για τον καθένα. Ευτυχία για κάποιον μπορεί να είναι να ζεί μέσα στο σπίτι των ονείρων του ή να είναι σε μια δουλειά που θα τον βοηθήσει να εξελιχθεί. Ευτυχία είναι τα απλά και τα περίπλοκα πράγματα μαζί. Ευτυχία είναι όλα αυτά που εσείς έχετε ανάγκη ή μόνο ένα μοναδικό πράγμα για εσάς. Σας ακούγεται περίπλοκο; Μα ποιός σας είπε ότι αυτά που πραγματικά αξίζουν στην ζωή είναι και τα απλά;

Αλήθεια εσείς πόσο ευτυχισμένοι είσαστε και κατά πόσο κυνηγάτε την ευτυχία;

ΝΑΜΑΣΤΕ
Περισσότερα σχετικά άρθρα θα βρείτε παρακάτω:

Author Info

EviXatzigianni

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Master Teacher Reiki του συστήματος Usui Reiki Ryoho, Master Teacher στο Karuna Reiki & Theta Healing Practitioner

Σχόλια

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *