Μοναξιά και Μοναχικότητα

Γυναίκα μόνη σε ηλιοβασίλεμα

Μοναξιά και Μοναχικότητα

Μοναξιά και μοναχικότητα…ίδιο φαινόμενο αλλά τόσο δημιουργικά αντιφατικό!

Μοναξιά και μοναχικότητα, το ίδιο φαινόμενο με δύο τόσο αντίθετους πόλους μέσα του. Τι σημαινει για εμάς η μοναξιά και γιατί πονάει τόσο πολύ αυτή η λέξη;
Το σκοτάδι που φέρνει η μοναξιά δεν μπορεί κανείς να το πολεμήσει άμεσα. Υπάρχει κάτι ουσιαστικό που χρειάζεται να γίνει κατανοητό από όλους.
Υπάρχουν θεμελιώδη πράγματα που δεν μπορούν να αλλάξουν και το ένα από αυτά είναι το ότι δεν μπορείς να πολεμήσεις το σκοτάδι. Δεν μπορείς να πολεμήσεις τη μοναξιά. Ούτε να πολεμήσεις το φόβο της απομόνωσης. Ο λόγος είναι ότι αυτά τα πράγματα δεν υπάρχουν και είναι απλώς απουσίες. Όπως το σκοτάδι, είναι η απουσία του φωτός.
Τι κάνει κάποιος όταν θέλει να μην είναι σκοτεινό το δωμάτιό του;
Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να κάνεις κάτι με το σκοτάδι για να το εξαφανίσεις. Μπορείς όμως να κάνεις κάτι με το φώς. Τώρα αυτό αλλάζει όλη την οπτική. Εσύ ούτε αγγίζεις το σκοτάδι ούτε καν το σκέφτεσαι γιατί δεν υπάρχει λόγος να το κάνεις.
Ο λόγος είναι ότι δεν υφίσταται, είναι απλά μια απουσία. Ανάβεις το φώς και δεν θα βρείς καθόλου σκοτάδι.

Η μοναξιά λοιπόν είναι σαν το σκοτάδι, εσύ δεν γνωρίζεις την μοναχικότητά σου.

Δεν έχεις βιώσει την εκπληκτική δύναμη που αναβλύζεται μέσα από την μοναχικότητά σου. Έτσι λοιπόν η μοναξιά είναι απουσία επειδή δεν γνωρίζεις τη μοναχικότητά σου και σε φοβίζει αυτό. Η μοναξιά που νιώθεις σε κάνει να θέλεις να προσκοληθείς κάπου, σε κάποιον άλλον, σε μια σχέση ώστε να έχεις την αυταπάτη οτι δεν είσαι μόνος. Για τον λόγο αυτό υπάρχει ο πόνος.
Αυτό είναι το πρόβλημα. Η αυταπάτη δίνει μια κάποια ανακούφιση.  Δεν μπορει όμως να εξαφανίσει πραγματικά το φόβο απλώς τον καταπιέζει. Δηλαδή στην επιφάνεια αισθάνεσαι καλά ή τουλάχιστον προσπαθείς. ‘Ομως η καρδιά γνωρίζει πολύ καλά ότι αύριο τα πράγματα μπορεί να μην είναι τα ίδια. Και δεν είναι ίδια.
Άντρας μόνος σε χωράφι - μοναξιά
Η ίδια εμπειρία της ζωής, μας δείχνει ότι τα πράγματα αλλάζουν συνέχεια. Τίποτα δεν μένει σταθερό. Σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει δεν μπορείς να παραμείνεις σε τίποτα. Εσύ ήθελες να κάνεις τη φιλία ή τη σχέση σου κάτι μόνιμο, αυτό όμως που θέλεις είναι αντίθετο με το νόμο της αλλαγής.
Εκείνος ο νόμος της αλλαγής δεν πρόκειται να κάνει εξαιρέσεις. Συνεχίζει απλά να αλλάζει τα πάντα.  Ως αποτέλεσμα λοιπόν αυτό που χρειάζεται να κάνεις δεν είναι κάτι για να μπορείς να ξεχάσεις τη μοναξιά σου, αλλά χρειάζεται να αποκτήσεις επίγνωση της μοναχικότητας σου. Η οποία πραγματικότητά σου, είναι ο θετικός πόλος του φαινομένου, ενώ η μοναξιά είναι ο αρνητικός πόλος του ίδιου φαινομένου.
Βιώνοντας την μοναχικότητα, ζεις την ελευθερία σου από το πλήθος και είναι τόσο όμορφο αυτό το συναίσθημα της ελευθερίας γιατί σε ελευθερώνει από το φόβο της μοναξιάς. Μοναχικότητα σημαίνει ολοκλήρωση. Είσαι ολόκληρος και δεν έχεις ανάγκη κάποιον άλλον για να σε ολοκληρώσει. Προσπάθησε λοιπόν να βρείς εκείνο το βαθύτερο κέντρο μέσα σου, όπου είσαι πάντοτε μόνος.

Άντρας κάθεται σε παγκάκι ανάμεσα σε 2 δένδρα - μοναξιά

Στη ζωή, στο θάνατο, όπου και αν βρίσκεσαι, θα είσαι μόνος.

Είναι όμως τόσο γεμάτο και τόσο ολοκληρωμένο που ξεχειλιζει όλους τους χυμούς και τις ομορφιές της ευλογημένης ζωής και ύπαρξής μας. Τότε ο πόνος της καρδιάς εξαφανίζεται και βρίσκεται εκεί Ειρήνη, Χαρά και Ευδαιμονία. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι ο άνθρωπος που είναι κεντραρισμένος στον εαυτό του, στη μοναχικότητά του δεν μπορεί να κάνει φίλους.
Στην πραγματικότητα αυτός ο άνθρωπος είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει φίλους και σχέσεις στη ζωή του. Επειδή τώρα δεν έχει την ανάγκη να ξεφύγει από τη μοναξιά, αλλά την διάθεση να μοιραστεί και έχει τόσα πολλά που μπορεί!

Author Info

EviXatzigianni

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Master Teacher Reiki του συστήματος Usui Reiki Ryoho, Master Teacher στο Karuna Reiki & Theta Healing Practitioner

Σχόλια

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *