Πώς να αντιμετωπίσεις τον θυμό σου

Πώς να αντιμετωπίσεις τον θυμό σου

Για να χρησιμοποιήσουμε τον θυμό ως εργαλείο αλλαγής στις σχέσεις και να αρπάξουμε λίγη ευτυχία και αξιοπρέπεια στην πορεία, πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στο πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον θυμό μας.

1. Μπορούμε να μάθουμε να συντονιστούμε με τις αληθινές πηγές του θυμού μας και να ξεκαθαρίσουμε πού βρισκόμαστε.

«Ποιό είναι το πραγματικό ζήτημα εδώ;» «Ποιος είναι υπεύθυνος για τι;» «Τι, συγκεκριμένα, θέλω να πετύχω;» «Ποιά είναι τα πράγματα που θα κάνω και ποιά δεν θα κάνω;» Αυτές μπορεί να φαίνονται απλές ερωτήσεις, αλλά είναι εκπληκτικό πόσο συχνά θυμώνουμε.

Μπορεί να βάζουμε την ενέργεια του θυμού μας στην προσπάθεια να αλλάξουμε ή να ελέγξουμε ένα άτομο που δεν θέλει να αλλάξει, αντί να ξεκαθαρίσουμε τη θέση και τις επιλογές μας.

Η αποτελεσματική διαχείριση του θυμού πηγαίνει χέρι-χέρι με την ανάπτυξη ενός πιο ξεκάθαρου «εγώ» και το να γίνεις καλύτερος ειδικός στον εαυτό σου.

2. Μπορούμε να μάθουμε επικοινωνιακές δεξιότητες.

Αυτό θα μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες να ακουστεί και ότι οι συγκρούσεις και οι διαφορές θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Από τη μια πλευρά, μπορεί να μην υπάρχει τίποτα κακό στο να εκτονώνουμε τον θυμό μας αυθόρμητα, όπως τον νιώθουμε. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες αυτό είναι χρήσιμο και εκείνες που είναι απλώς αναγκαίες, εφόσον δεν είμαστε καταχρηστικοί.

Πολλές φορές, ωστόσο, οι μάχες μπορεί να προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση, αλλά όταν περάσει η καταιγίδα, διαπιστώνουμε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει πραγματικά. Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένες σχέσεις στις οποίες η διατήρηση μιας ήρεμης θέσης που δεν κατηγορεί είναι απαραίτητη για να συμβεί μια μόνιμη αλλαγή.

Ακόμα και τα πιο δύσκολα πράγματα που πρέπει να πούμε μπορούν να ειπωθούν με καλοσύνη. Ακόμη και όταν είμαστε θυμωμένοι, μπορούμε να πάρουμε προσεκτικές αποφάσεις για το πώς και πότε να πούμε τι σε ποιον. Βοηθάει βέβαια πρώτα να ηρεμήσεις.

3. Μπορούμε να μάθουμε να παρατηρούμε και να αλλάζουμε τα βήματά μας στον παλιό χορό που μας φέρνει πόνο.

Το να μάθουμε να παρατηρούμε και να αλλάξουμε το ρόλο μας στα πρότυπα σχέσης συμβαδίζει με μια αυξημένη αίσθηση προσωπικής ευθύνης σε κάθε σχέση. Με τον όρο «ευθύνη», δεν εννοώ την αυτοκατηγορία ή την επισήμανση του εαυτού μας ως «αιτίας» του προβλήματος.

Μάλλον, μιλάω εδώ για «ικανότητα ανταπόκρισης»—την ικανότητα να παρατηρούμε τον εαυτό μας και τους άλλους σε αλληλεπίδραση και να ανταποκρινόμαστε σε μια οικεία κατάσταση με έναν νέο και διαφορετικό τρόπο.

Δεν μπορούμε να κάνουμε άλλο άτομο να αλλάξει τα βήματά του σε έναν παλιό χορό, αλλά αν αλλάξουμε τα βήματά μας, ο χορός δεν συνεχίζει πλέον με το ίδιο προβλέψιμο μοτίβο.

4. Μπορούμε να μάθουμε να προβλέπουμε και να αντιμετωπίζουμε αντίθετες κινήσεις ή απαιτήσεις για «αλλαγή πίσω!»

Αν αρχίσουμε να αλλάζουμε τα παλιά μας πρότυπα σιωπής ή κατηγοριών, αναπόφευκτα θα συναντήσουμε ισχυρή αντίσταση ή αντίστροφες κινήσεις. Αυτή η “αλλαγή πίσω!” Η αντίδραση θα προέλθει από μέσα μας και τους σημαντικούς άλλους γύρω μας.

Οι πιο κοντινοί μπορεί να έχουν τη μεγαλύτερη επένδυση στο να παραμείνουμε ίδιοι, παρά τις όποιες επικρίσεις και παράπονα μπορεί να εκφράσουν ανοιχτά. Αντιστεκόμαστε επίσης στις ίδιες τις αλλαγές που επιδιώκουμε. Όπως η θέληση για αλλαγή, αυτή η αντίσταση στην αλλαγή είναι μια φυσική και καθολική πτυχή όλων των ανθρώπινων συστημάτων.

Αν είμαστε σοβαροί για την αλλαγή, μπορούμε να μάθουμε να προβλέπουμε και να διαχειριζόμαστε το άγχος και την ενοχή που μας προκαλείται ως απάντηση στις αντίστροφες κινήσεις ή «να αλλάξουμε πίσω!» αντιδράσεις των άλλων.

Ποτέ δεν είναι εύκολο να απομακρυνθούμε από τη σιωπηλή υποταγή ή την αναποτελεσματική μάχη προς μια ήρεμη αλλά σταθερή διεκδίκηση του ποιοι είμαστε, που στεκόμαστε, τι θέλουμε και τι είναι και τι δεν είναι αποδεκτό από εμάς. Καθώς γινόμαστε πραγματικά ξεκάθαροι και άμεσοι, οι άλλοι άνθρωποι μπορεί να γίνουν εξίσου ξεκάθαροι και άμεσοι σχετικά με τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους ή ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν.

Βραχυπρόθεσμα, μερικές φορές είναι πιο απλό να συνεχίσουμε με τους παλιούς οικείους τρόπους μας, ακόμα κι όταν η προσωπική εμπειρία μας έχει δείξει ότι οδηγούν μόνο σε περισσότερα από τα ίδια. Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κερδίσουμε χρησιμοποιώντας το θυμό μας για να ορίσουμε τον εαυτό μας και να κάνουμε νέες και διαφορετικές ενέργειες για λογαριασμό μας.

Πολλά από τα προβλήματά μας με τον θυμό εμφανίζονται όταν επιλέγουμε μεταξύ της σχέσης και του εαυτού. Καθώς μαθαίνουμε νέους τρόπους διαχείρισης του παλιού θυμού, μπορούμε να αποκτήσουμε ένα πιο ξεκάθαρο και ισχυρότερο «εγώ» και την ικανότητα για ένα πιο οικείο και ευχάριστο «εμείς».

ΝΑΜΑΣΤΕ
Περισσότερα σχετικά άρθρα θα βρείτε παρακάτω:

Author Info

EviXatzigianni

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Master Teacher Reiki του συστήματος Usui Reiki Ryoho, Master Teacher στο Karuna Reiki & Theta Healing Practitioner

Σχόλια

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *