Πώς να γίνεις ο δάσκαλος του παιδιού σου | Το παιδί μου και εγώ

κορίτσι με κόκικινο μπαλόνι

Πώς να γίνεις ο δάσκαλος του παιδιού σου | Το παιδί μου και εγώ

Το παιδί μου και εγώ

Ο Σεπτέμβρης φτάνει στο τέλος του, τα σχολεία ξεκίνησαν και μαζί με τα σχολεία, ξεκίνησαν ίσως και οι προβληματισμοί μας ως γονείς. Προβληματισμοί σχετικά με το πόσο άξιοι και ικανοί είμαστε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας στη διαμόρφωση ενός υπεύθυνου χαρακτήρα με σεβασμό και αυτοπειθαρχία.
Σαν γονιός παίζεις πολύ σημαντικο ρόλο στην ανάπτυξη του χαρακτήρα του παιδιού σου, όχι μόνο ως πρότυπο αλλά και ως δάσκαλος και μέντοράς του. Οι ιδιότητες του χαρακτήρα του όπως η υπευθυνότητα, ο σεβασμός, η ευγένεια και αυτοπειθαρχία του, δεν αναπτύσσονται στο κενό, από μόνα τους.
Εσύ είσαι εκείνος ο άνθρωπος που θα του δείξει το δρόμο. Είμαι το παιδί μου και εγώ. 
Θα ήθελα λοιπόν σε αυτό το σημείο να σας μεταφέρω κάποιους σημαντικούς τρόπους ώστε να γίνεται αποτελεσματικοί δάσκαλοι για τα παιδιά σας.
παιδάκια που παίζουν - Το παιδί μου
1) Αποδέξου το παιδί σου δίχως όρους και συγκρίσεις, αποδέξου το ακριβώς όπως είναι. Ξεκίνα με το αναπτυξιακό στάδιο στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή, όποιο και αν είναι αυτό. Μην ξεχνάς να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι βρίσκεται «στη σωστή φάση!»
2) Δώσε κύρος και μεγάλη σημασία στην πραγματικότητα και την εμπειρία του ακόμη και αν είναι διαφορετική από τη δική σου. Επικύρωσε τα συναισθήματα και τις εντυπώσεις του παιδιού σου: «Φυσικά και είσαι θυμωμένος με αυτό!», «Βλέπω οτι αυτό σε ενοχλεί πολύ». Μπορείς να στηρίξεις την πραγματικότητα της εμπειρίας του ακόμη και εάν εσύ θα αντιδρούσες διαφορετικά σε παρόμοια κατάσταση. Μάθε να σέβεσαι την προοπτική το παιδιού σου, να ακούς τις απόψεις του χωρίς να το κρίνεις και ποτέ να μην γελάς με τις ιδέες του εκτός αν κάνει πλάκα.
3) Εκτίμησε τη μοναδικότητα του, δώσε του τον χώρο να κινηθεί σε κατευθύνσεις διαφορετικές από αυτές που φανταζόσουν ή που θα επιθυμούσες για εκείνο.
4) Βοήθησε το να ξεπεράσει μια δύσκολη στιγμή με το να είσαι παρών, με το να το ακούς και με το να πιστεύεις στην ικανότητά του να επιμένει και να ξεπερνάει τις αντιξοότητες.
μητέρα και μωρό χέρια - Το παιδί μου
5) Δώσε του διέξοδο στα συναισθήματα του, επέτρεψε του να τα εκφράσει ελέυθερα χωρίς τον φόβο ότι θα τον κρίνεις για αυτά και θα βάζεις σε κίνδυνο την αίσθηση ασφάλειας που έχει.
6) Τοποθέτησε του προκλήσεις μπροστά στις πεποιθήσεις του ώστε να διευρύνεις την αντίληψη που έχει για τον εαυτό του. Τοποθετησέ το σε διαφορετικούς ρόλους από αυτούς που έχει συνηθίσει να βιώνει στην καθημερινότητά του. Ο λόγος είναι για να δει ότι μπορεί να είναι και κάτι άλλο που ίσως δεν γνωρίζει στην αρχή αλλα μαθαίνει ότι μπορεί να είναι και αυτο! Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά μαθαίνουν να ελίσσονται ανώδυνα και με ευκολία στη ροή της ζωής που φυσικά είναι γεμάτη από προκλήτικές και όμορφες αλλαγές.
Σκοπό έχουν την εξέλιξη μας σε όλα τα επίπεδα.
7) Ενθάρρυνε το παιδί σου με αγάπη και πίστη (και όχι με απειλές, απαιτήσεις ή χλευασμούς) για να το βοηθήσεις να έχει επιτυχίες και να αντιμετωπίσει τους φόβους του ώστε να ξεπεράσει τις ικανότητες που νομίζει ότι έχει και να τις υπερβεί. Γιατί οι ικανότητες του είναι απεριόριστες όπως όλων των ανθρώπων φτάνει να υπάρχει ένας σημαντικός άνθρωπος για εμάς που θα μας το δείξει και θα πιστέψει σε εμάς. Αυτό είμαστε εμείς οι γονείς για τα παιδιά μας, τόσο σημαντικοί!
8) Μάθε να υποστηρίζεις την ανάγκη του για συναισθηματική ασφάλεια, ένα σημαντικότατο μέρος της οποίας θα προέρχεται από την αγάπη και την αποδοχή που εσύ του προσφέρεις και ένα άλλο μέρος από τη δομή και τα όρια που εσύ του παρέχεις. Τα όρια είναι η ασφάλειά τους, με σύνεση και αποδοχή πάντα για το κοινό καλό του παιδιού και της οικογένειας.
9) Τέλος να θυμάσαι να φέρεσαι με τον τρόπο και τις αξίες που θα ήθελες να έχει και το παιδί σου. Δείξε του αρετές όπως δικαιοσύνη, ειλικρίνεια, ακεραιότητα, αυτοπειθαρχία και υπευθυνότητα στην αλληλεπίδρασή σου με το παιδί και με τους άλλους ανθρώπους. Είμαστε ο καθένας μας μοναδικός έτσι ακριβώς όπως είναι και τα παιδιά μας μοναδικά. Σκοπός είναι όλοι μας μέσα απο τις εμπειρίες της ζωής μας, να βρούμε και να νιώσουμε αυτή τη μοναδικότητα ώστε να ακολουθήσουμε το μονοπάτι που μας κάνει ευτυχισμένους στη ζωή.
Το παιδί μου και εγώ. Αυτό το μονοπάτι είναι μόνο το δικό μας! Καλή εξερεύνηση!
ΝΑΜΑΣΤΕ
Περισσότερα σχετικά άρθρα θα βρείτε παρακάτω:

Author Info

EviXatzigianni

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Master Teacher Reiki του συστήματος Usui Reiki Ryoho, Master Teacher στο Karuna Reiki & Theta Healing Practitioner

Σχόλια

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *