Οι Σχέσεις και ο κύκλος τους

ζευγάρι αγκαλιασμένο

Οι Σχέσεις και ο κύκλος τους

Οί Σχέσεις και ο κύκλος τους.

Στα παραμύθια αναφέρεται “και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα¨. όμωςτο ¨μαζί¨ όπως και το ¨για πάντα¨, είναι έννοιες που στην εποχή μας έχουν ξεφτίσει αρκετά χωρίς αυτό να είναι απόλυτη παραδοχή. Συνήθως αποτελούν τις εξαιρέσεις στους ¨για τώρα¨ κανόνες. Όλες οι σχέσεις έχουν κάτι να μας δώσουν και σε όλες τις σχέσεις έχουμε κάτι να δώσουμε. Άλλες φορές γίνεται από την καρδιά και άλλες απο το εγώ.
χέρια με μαύρη καρδιά
Επίσης άλλες φορές σου κλέβουν αν τους το επιτρέψεις ή κλέβεις εσύ αν σου το επιτρέψουν. Μέ βάση λοιπόν τα παραπάνω όχι σαν περιοριστικό αλλά στατιστικό δεδομένο της εποχής μας, μπορούμε να μάθουμε να λειτουργούμε με τις παρακάτω ωφέλιμες πεποιθήσεις:
1) Κάθε συνάντηση, κάθε σχέση έχει να κάνει έναν δημιουργικό κύκλο στη ζωή μας: Έχει δηλαδή έναν λόγο και ένα σκοπό που βρίσκεται στη ζωή μας αυτή τη στιγμή. Ακόμα και αν νομίζω πως δεν έχει, μπορώ να της δώσω τουλάχιστον έναν λόγο. Μπορεί δηλαδή απλά να είναι απόλαυση ή συντροφιά και μοίρασμα ψυχής. Επειδή μια σχέση είναι ο πιο ισχυρός καθρέφτης του εαυτού σίγουρα θα μου βγάλει στην επιφάνεια μερικές καλές και ίσως και μερικές αρνητικές πλευρές του εαυτού μου.Έτσι λοιπόν είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να ανακαλύψω ή ακόμα και να εξελίξω τις καλές πλευρές και επίσης να δω αλλά ταυτόχρονα και να δουλέψω τις αρνητικές μου πλευρές. Φυσικά το ίδιο ισχύει και γαι τον άλλον άνθρωπο απέναντί μου.
2) Σε κάθε σχέση μπορώ να δώσω και να λάβω:
Όσο πιο κοντά στην ισορροπία βρισκόμαστε με τον εαυτό μας τόσο καλύτερη η αρμονία σε όλα τα επίπεδα.
Χωρίς να μετράω το κάθε τι, μπορώ να εκτιμώ συνειδητά αυτά που λαμβάνω από τον άλλον αλλά και από καρδιάς και μόνο να προσφέρω πίσω και αντίστροφα.
3) Κάθε σχέση έχει τον κύκλο της: Όταν συναντιούνται δύο άνθρωποι ξεκινούν και ανοίγουν έναν κύκλο με κοινές εμπειρίες, χαρές αλλά και στεναχώριες. Όσο τα πράγματα είναι καλά, αυτός ο κύκλος όλο και μεγαλώνει και κάποια στιγμή φτάνει σε ένα μέγιστο σημείο. Μια ακτίνα που ξεκινάνε τα προβλήματα, η ρουτίνα και ίσως και η αδιαφορία κατά επέκταση. Αυτό φυσικά δεν είναι επιθυμητό όταν συμβαίνει, όμως συμβαίνει. Σε αυτό το σημείο λοιπόν μπορούμε είτε να εξελισσόμαστε παρέα και να εστιάζουμε σε αυτά που μας ενώνουν και έτσι να ανανεώνουμε τη σχέση, είτε ξεκινάνε οι τριβές. Αν το ξεπεράσουμε, ο κύκλος συνεχίζει και μεγαλώνει και έτσι η σχέση αποκτά άλλη δυναμική, αναβαθμίζεται και ανανεώνεται. Σε διαφορετική περίπτωση ο κύκλος ξεκινάει και μικραίνει και συνήθως τραυματίζει ή λερώνει όλα τα όμορφα που τον βοήθησαν να μεγαλώσει στην αρχή.
4) Κάθε σχέση είναι καλό και εφικτό να κλείνει όμορφα: Γνωρίζω πως αυτό που σας λέω ίσως αγγίζει το ουτοπικό αλλά χρειάζεται να γνωρίζουμε ότι ναι είναι εφικτό. Κάθε κύκλος ιδανικά χρειάζεται να κλείνει όμορφα. Στην περίπτωση που δεν μπορούν να ξεπεραστούν οι δυσκολίες. η τοξικότητα και το μαύρισμα μεγαλώνει διαρκώς στην καθημερινότητα. Και εκεί που η σχέση εμπλούτιζε με όμορφα συναισθήματα και τους άλλους τομείς της ζωής σου, τώρα λειτουργεί αρνητικά και αντίστροφα.
with love

Σχέσεις και εξάρτηση

Η εξάρτηση καθώς και οι ναρκισσιστικές τάσεις και συμπεριφορές τραυματίζουν. Από εκείνο το σημείο λοιπόν που το πλοίο αρχίζει να βουλιάζει, για να σωθεί, πρέπει να το θέλουν και οι δυο, και να μπορούν και οι δύο. Μόνος και μόνη σου δεν μπορείς να το κάνεις. Αυτό που από ένα σημείο και μετά χρειάζεται και θα πρέπει να σε απασχολεί, δεν είναι το πως θα σώσεις κάτι που δεν υπάρχει πια ή δεν σώζεται, αλλά το γιατί μένεις ακόμα εκεί. Ακόμα και τότε μπορείς να βρείς κάτι που με την θέλησή σου και μόνο θα σε βελτιώσει.
Οι κύκλοι λοιπόν αν δεν είναι παντοτινοί, είναι καλό να σε αφήνουν και εσένα και τον άλλον σε ένα καλύτερο αυτογνωσιακό επίπεδο. Σε μια καλύτερη μοίρα τόσο για εσένα όσο και για την επόμενη με το καλό συνάντηση. Γνωρίζω πως πολλές φορές είναι δύσκολο και προκλητικό. Είναι στο χερι σου όμως να κρατήσεις τα καλά και να φύγεις ή να φύγετε με ένα από καρδιάς ευχαριστώ. Όσο για την ευθύνη πέφτει πάντα σε εκείνον με την μεγαλύτερη αντίληψη, δύναμη και αυτογνωσία.
Το όποιο κάρμα αν υπάρχει ας το κάψουμε με αγάπη και ας σταματήσουμε να δημιουργούμε νέο.
Νάμαστε!

Περισσότερα άρθρα δείτε παρακάτω:

Author Info

EviXatzigianni

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Master Teacher Reiki του συστήματος Usui Reiki Ryoho, Master Teacher στο Karuna Reiki & Theta Healing Practitioner

Σχόλια

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *