Έχεις χάσει τον εαυτό σου μέσα στην σχέση σου;

Πλεκτή καρδία σε κλαδί δένδρου

Έχεις χάσει τον εαυτό σου μέσα στην σχέση σου;

Έχεις χάσει τον εαυτό σου μέσα στην σχέση σου;

Όταν κανείς αναζητά την ευτυχία μέσω των ανθρωπίνων σχέσεων, μη έχοντας φτάσει στο «γνώθι σαυτόν» τείνει να την αναζητά μέσα από την ύλη. Κάθε τι υλικό αγαθό, προσφέρει μια παροδική χαρά. Δεν μπορεί κανένας να καλύψει τα συναισθηματικά του κενά όταν λειτουργεί επιφανειακά. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότερες σχέσεις αποτυγχάνουν. Γιατί στηρίζονται στην επιφάνεια.

Μία ώριμη και όμορφη σχέση αγάπης είναι μία σχέση στην οποία δύο σύντροφοι είναι μαζί και βοηθούν ο ένας τον άλλον να εξελιχθεί στην καλύτερη εκδοχή του, χωρίς όμως να χάσουν την δική τους ατομικότητα κατά τη διαδικασία.

Αλλά πολλές φορές ο έρωτας και η αγάπη έχουν άλλη άποψη. Δημιουργούμε εμμονή με την σκέψη του συντρόφου μας και θέλουμε να είμαστε κάθε δευτερόλεπτο μαζί του. Συνέχεια, όλο το εικοσιτετράωρο! Αυτή η ερωτική εμμονή στην αρχή της σχέσης είναι κατανοητή.

Ο εγκέφαλός μας γεμίζει με τα χημικά της αγάπης και έτσι γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον. Όταν συνεχίζουμε όμως να ζούμε με αυτό τον ίδιο τρόπο, μακροπρόθεσμα, η σχέση γίνεται τοξική. Ανεξάρτητα από το πόσο ερωτευμένοι είμαστε ή πόσο υπέροχη είναι η σχέση μας. Ποτέ δεν είναι καλή ιδέα το να χάσουμε την δική μας ταυτότητα μέσα σε αυτήν.

Ζευγάρι σε ηλιοβασίλεμα πάνω σε ποδήλατα

Αναφέρω παρακάτω κάποια σημάδια τα οποία θα πρέπει να σας αφυπνίσουν σε σχέση με το άλλο σας μισό. Θα χρειαστεί για το καλό σας να κάνετε μία αλλαγή στον τρόπο που σκεφτόσαστε και πράττετε μέχρι και σήμερα.

  1. Δεν έχετε χόμπι ή άλλα ενδιαφέροντα και δεν ξέρετε τι να κάνετε όταν δεν είστε μαζί. Σε περίπτωση που δεν έχετε κάποιο άλλο ενδιαφέρον εκτός από το σύντροφό σας, τότε αρχίζετε να εξαρτάστε ο ένας από τον άλλον. Το να είστε ζευγάρι στη ζωή δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε κολλημένοι συνέχεια. Χρειάζεται να αφιερώνεται τόσο χρόνο στα χόμπι και στους αγαπημένους σας όσο εξίσου αφιερώνετε και στη σχέση σας.
  2. Έχετε χαμηλώσει τα πρότυπά σας και επιτρέπετε στον εαυτό σας να κάνει πράγματα που κανονικά δεν θα επιλέγατε να  κάνετε. Συμβιβάζετε με τις αξίες σας γιατί φοβάστε πως αν δεν το κάνετε ο άλλος θα φύγει. Κάνετε τα δικά σας πράγματα με τον τρόπο του άλλου, αφήνοντας στη γωνία τις δικές σας προτιμήσεις και επιθυμίες. Μία σχέση χτίζεται στην αλληλοκατανόηση και τον αυτοσεβασμό οπότε μην αφήνετε κάποιον να μην σας συμπεριφέρετε σωστά και όπως εσείς γνωρίζετε ότι αξίζετε.
  3. Χάνετε το πάθος σας για όνειρα και στόχους. Όλοι οι άνθρωπο έχουμε όνειρα και στόχους. Συνεχώς επιθυμούμε να εξελιχθούμε, να μάθουμε και να έρχόμαστε πιο κοντά στα όνειρα μας. Αν στη σχέση σας, όλη η ικανοποιησή σας προέρχεται από το να κάνετε το σύντροφό σας ευτυχισμένο τόσο πολύ που τα δικά σας όνειρα έχουν θαφτεί, τότε υπάρχει θέμα σημαντικό. Ο λόγος είναι ότι τα όνειρα σας είναι το κομμάτι του εαυτού σας που ορίζει την ταυτότητά του.

Μην σταματάτε να τα κυνηγάτε ανεξάρτητα σε πιο στάδιο βρίσκεται η σχέση σας!

Ζευγάρι αγκαλιασμένο

      4. Νιώθετε συχνά εκτός ελέγχου; Έχετε την αίσθηση της νευρικότητας σαν να περπατάτε σε καρφιά; Χρειάζετε να                  υπολογίζετε τα λόγια σας πριν να μιλήσετε με το σύντροφο σας γιατί φοβάστε μην σας αφήσει και φύγει για να βρεί                    κάτι καλύτερο; Δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε στην καριέρα σας, στην κοινωνική σας ζωή και γενικότερα σε εσάς                    τον ίδιο; Τότε χρειάζεται να διερευνήσετε αν σε αυτή τη σχέση αισθάνεστε ασφάλεια για να κάνετε υγιείς                                      συζητήσεις και αν σας εμπνέει η αύρα της σχέσης σας να γίνεστε καλύτεροι και όχι να αποστραγγίζει την ενέργειά σας.

      5. Σας λείπουν οι μέρες που ήσασταν μόνοι; Νιώθετε ότι έχετε χάσει την ελευθερία να κάνετε τα πράγματα που                      αγαπούσατε; Η φωνή μέσα σας ψιθυρίζει ότι οι μέρες που ήσασταν μόνοι ήταν καλύτερες; Τότε είναι ξεκάθαρο ότι                      χάνετε τον εαυτό σας μέσα στη σχέση και ότι έφτασε η στιγμή να βελτιώσετε τους τρόπους σκέψης και δράσης σας σε                όλα τα επίπεδά σας.

      6. Δεν αναγνωρίζετε ποιοί είστε πλέον; Τα ενδιαφέροντα του συντρόφου γίνονται και δικά σας; Οι επιλογές του                      γίνονται και δικές σας; Ίσως έχετε πλέον τόσο πολύ αλλάξει που δεν αναγνωρίζετε τον εαυτό σας; Αν η απάντηση σε                  οποιαδήποτε από τις παραπάνω ερωτήσεις είναι ναι, τότε χρειάζεται να αναθεωρήσετε την σχέση σας και τον τρόπο                  που έχετε μάθει να σχετίζεστε μέσα σε αυτήν. Μία σχέση που αξίζει να κρατήσετε είναι αυτή όπου σας αγαπούν και σας            αποδέχονται για αυτό που είστε χωρίς να χρειάζεται να γίνεται αντίγραφο του συντρόφου σας και να χάσετε την                          ατομική συνείδησή σας.

Μόνο με την ολοκλήρωση του ατόμου μπορούν να εμφανιστούν οι άνθρωποι που πραγματικά θα καταφέρουμε να συμπορευτούμε. Χωρίς να τους νιώθουμε κτήμα μας. Χωρίς να μας νιώθουν κτήμα τους. Χωρίς να γινόμαστε βδέλλα ο ένας στην ύπαρξη του άλλου.

Οι υγιείς σχέσεις είναι οι σχέσεις που μας στηρίζουν να εκπληρώσουμε τον σκοπό μας και ως κατ’ επέκταση τα όνειρα μας.

Είτε ερωτικές. Είτε φιλικές. Μία καλή σχέση είναι αυτή όπου μπορούμε να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας! Ανακτήστε τον εαυτό σας. Μπορείτε να το κάνετε!

ΝΑΜΑΣΤΕ 

Για περισσότερα άρθρα βρείτε τα εδώ:

Author Info

EviXatzigianni

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Master Teacher Reiki του συστήματος Usui Reiki Ryoho, Master Teacher στο Karuna Reiki & Theta Healing Practitioner

Σχόλια

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *