Συγχώρεση | Η Θεραπεία της ψυχής μας!

Προσφορά μαργαρίτας - συγχωρώ - ευη χατζηγιαννη

Συγχώρεση | Η Θεραπεία της ψυχής μας!

Η συγχώρεση, θεραπεύει την ψυχή μας;

Πως μπορούμε να συγχωρήσουμε…;

Πως μπορώ να ξεχάσω το ¨κακό¨που μου έκανε κάποιος άνθρωπος…;

Συγχώρεση είναι η λύτρωση από το βάρος που κουβαλάει εσωτερικά εκείνος που προδόθηκε από κάποιο σημαντικό για εκείνον πρόσωπο. Αυτός που αδικήθηκε, που εξαπατήθηκε, που εγκαταλείφθηκε.

Η συγχώρεση χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια. Είναι μια διαδικασία, η οποία έχει πολλά κοινά με τη διαδικασία της απώλειας.  Είναι φυσιολογικό να θυμώσουμε, να μισήσουμε, να απογοητευτούμε. Φυσικά μας επιτρέπεται να εκφράσουμε όλα αυτά τα συναισθήματα με έναν υγιή τρόπο. Έχουμε όλο το χρόνο στη διάθεσή μας να επεξεργαστούμε την απώλεια, να βιώσουμε την θλίψη, να ζήσουμε το τραύμα μας, και αυτό δεν έχει καμία σχέση με την εκδίκηση. Είναι απλά η αποδοχή και όχι η καταπίεση μιας αληθινής και ίσως κάποιες φορές επίπονης συναισθηματικής  διεργασίας.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό όριο μέσα από το οποίο πρέπει να περάσει κανείς από όλα τα στάδια. Τα στάδια της θλίψης, του θυμού, του φόβου, της οργής. Στόχος να φτάσει στην συγχώρεση. Εάν κάποιος βιαστεί να ¨κλείσει την υπόθεση¨πηγαίνοντας κατευθείαν στη συγχώρεση, τότε είναι πιθανό να καταπιέσει τα αληθινά του συναισθήματα ή να αρνηθεί την ύπαρξή τους.

Το αποτέλεσμα είναι ότι αυτά τα συναισθήματα παραμένουν εκεί, δεν εξαφανίζονται και περιμένουν κάποια άλλη στιγμή να βγούν στην επιφάνεια ακόμα πιο ισχυρά. Όταν συμβαίνει, γίνεται είτε με τη μορφή κάποιων ψυχοσωματικών συμπτωμάτων όπως άγχος,  επιθετική συμπεριφορά ή κατάθλιψη.

Η συγχώρεση λοιπόν δεν είναι ένα συναίσθημα με το οποίο ξυπνάμε ξαφνικά  ένα πρωί. Αρχίζει με την δικιά μας απόφαση να συγχωρήσουμε. Όχι να συγχωρήσουμε αυτόν που μας πλήγωσε, αλλά εμάς τους ίδιους που επιτρέψαμε στον εαυτό μας να βιώσει μια τέτοια επίπονη κατάσταση.

Χέρια πιασμένα - συγχώρεση - ευη χατζηγιαννη

Η απώλεια μας αλλάζει, με τρόπους που ποτέ δεν είχαμε φανταστεί. Με τον ίδιο τρόπο και η συγχώρεση μπορεί να μας ωριμάσει. Να μας απελευθερώσει, να μας ωθήσει να επαναπροσδιορίσουμε τις θέσεις που μας «στένευαν». Να μας μεταμορφώσει σε δυνατά, υπεύθυνα και δημιουργικά άτομα.

Μέσα από την κατανόηση του εαυτόυ μας και κατά επέκταση και των άλλων, είμαστε όλοι σε θέση να λυτρωθούμε από τα αρνητικά συναισθήματα που μας ταλαιπωρούν. Χρειάζεται κατά τη διάρκεια να είμαστε καλοί και ευγενικοί με τον εαυτό μας. Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, απαιτούν δύναμη, υπομονή και επιμονή έτσι και η συγχώρεση παίρνει χρόνο και κάποιες μέρες είναι δυσκολότερς και κάποιες πιό εύκολες.

Συγχωρώ, αφήνω πίσω μου το παρελθόν. Δεν ξεχνώ. Απλά επιλέγω να μην πονάω άλλο και να προχωρήσω στο μονοπάτι της εξέλιξής μου. Ανοίγοντας μέσα μου τον χώρο, ώστε να μπορέσουν να έρθουν καινούρια πιο θετικά συναισθήματα, άνθρωποι, γεγονότα, καταστάσεις και όμορφες εμπειρίες στη ζωη μου!

Η συγχώρεση θεραπεύει. Mας κάνει ολοκληρωμένους, γαλήνιους, χαρούμενους, ήρεμους. Ευτυχισμένους και αληθινούς.

Ναμαστε! 

Παρόμοια άρθρα:

Author Info

EviXatzigianni

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Master Teacher Reiki του συστήματος Usui Reiki Ryoho, Master Teacher στο Karuna Reiki & Theta Healing Practitioner

Σχόλια

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *