Συναισθηματικά ανώριμος άνθρωπος | Τι σημαίνει;

καστανό μάτι

Συναισθηματικά ανώριμος άνθρωπος | Τι σημαίνει;

Τι σημαίνει συναισθηματικά ανώριμος άνθρωπος;

Ίσως έχετε ακούσει πολλές φορές τη φράση: είσαι ανώριμος, φέρεσαι σαν παιδί. Υπάρχουν λοιπόν πολλοί μύθοι γύρω από τα θέματα της ωριμότητας και της ανωριμότητας. Ο κάθε άνθρωπος είναι τόσο μοναδικός και ξεχωριστός που έχει ενα μείγμα από διάφορες ποιότητες.

Είμαστε ταυτόχρονα τόσο ανίδεοι όσο και σοφοί, ωστόσο κάθε χαρακτηριστικό ξεχωρίζει περισσότερο από άλλα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Θα μπορούσαμε να ορίσουμε λοιπόν τη συναισθηματική ανωριμότητα ως μια κατάσταση όπου ένα άτομο δεν έχει εγκαταλείψει τις επιθυμίες ή τις φαντασιώσεις των παιδικών του χρόνων.

Αυτές οι φαντασιώσεις, επιθυμίες έχουν να κάνουν με το να είναι το κέντρο του σύμπαντος. Η αποφυγή λοιπόν της πραγματικότητας δείχνει ανωριμότητα σε αντίθεση με τη συναισθηματική ωριμότητα η οποία θα μπορούσε να οριστεί ως μια κατάσταση αυτοελέγχου και συναισθηματικής δύναμης που οδηγεί σε ισορροπημένη συμπεριφορά.

Ανώριμος άνθρωπος – Χαρακτηριστικά

Πάμε λοιπόν να δούμε στη συνέχεια ποια είναι τα χαρακτηριστικά των συναισθηματικά ανώριμων ατόμων.

Τα συναισθηματικά ανώριμα άτομα έχουν θέμα με τη δέσμευση: Δυσκολεύονται να δημιουργήσουν σχέσεις. Τα παιδιά δυσκολεύονται να αντέξουν τη ματαίωση. 

Καθώς ωριμάζουμε, μαθαίνουμε ότι οι θυσίες και οι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την επίτευξη των στόχων μας. 

Μαθαίνουμε επίσης ότι η δέσμευση σε έναν στόχο ή ακόμη και σε ένα άτομο δεν περιορίζει την ελευθερία μας. Ένας συναισθηματικά ώριμος άνθρωπος ξέρει, ότι όλα είναι μέσα στη ζωή. Η χαρά και η λύπη, η επιτυχία και η αποτυχία. Σε μια σχέση ή σε μια εργασία θα έχουμε καλές και κακές στιγμές. Δεν χρειάζεται να φεύγουμε, όταν αρχίζουν οι δυσκολίες.

Είναι εγωκεντρικοί: Καθώς μεγαλώνουμε καταλαβαίνουμε και νιώθουμε ότι ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω μας. Ένα μωρό, δεν καταλαβαίνει αυτό το γεγονός. Για τον λόγο αυτό κλαίει για φαγητό στις 4 το απόγευμα και δεν νοιάζεται αν θα ξυπνήσει τους γονείς του. Καθώς μεγαλώνει, μαθαίνει ότι δεν πρόκειται πάντα να παίρνει ό, τι θέλει. Μαθαίνει επίσης ότι υπάρχουν άλλοι άνθρωποι, με τις δικές τους ανάγκες.

Η ωρίμανση περιλαμβάνει την απελευθέρωση από τις αλυσίδες του εγώ μας. Αυτό σημαίνει ότι χάνουμε την ψευδαίσθηση του ιδανικού κόσμου, που ζει ένα μωρό. Ένα μωρό πιστεύει ότι οι ανάγκες και οι επιθυμίες ικανοποιούνται μόνο με το κλάμα. 

καρδιά κιτρινη - ανώριμος άνθρωπος

Σιγά-σιγά αποκτούμε κατανόηση, και αυτό ανοίγει έναν εντελώς νέο και όμορφο κόσμο. Αρχίζει η περιπέτεια της εξερεύνησης των κόσμων των άλλων. Μαθαίνουμε πώς να διατηρούμε το εγώ μας, ενώ έχουμε ενσυναίσθηση και για τους άλλους.

Τα συναισθηματικά ανώριμα άτομα κατηγορούν τους άλλους για ότι τους συμβαίνει. Νομίζουν ότι οι άλλοι τους ελέγχουν και έχουν την αισθηση ότι ενεργούν, χωρίς τη δική τους ελεύθερη βούληση. Δεν ενδιαφέρονται για τη ζημιά που κάνουν. Αντίθετα, νοιάζονται μόνο για την τιμωρία που μπορεί να υποστούν. Μεγαλώνοντας η ωρίμανση σημαίνει την κατανόηση ότι είμαστε το μόνο άτομο που είναι υπεύθυνο, για ότι ζούμε. Μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και μαθαίνουμε από αυτά. Γνωρίζοντας πώς να ζητήσουμε συγχώρεση όταν χρειάζεται.

Χρήματα

Ο ανώριμος άνθρωπος είναι ανεύθυνος με τα χρήματα. Η παρορμητικότητα είναι ένα από τα πιο αισθητά συναισθηματικά χαρακτηριστικά των ανώριμων ανθρώπων. Πολλές φορές, αυτή η παρορμητικότητα εκφράζεται στο πώς διαχειρίζονται τους πόρους τους, όπως τα χρήματα. Έτσι, επειδή ενδιαφέρονται μόνο για την ικανοποίηση των επιθυμιών τους, και όσο το δυνατόν γρηγορότερα, δεν διστάζουν να αγοράσουν πράγματα που δεν χρειάζονται, με χρήματα που δεν έχουν. Μερικές φορές αναλαμβάνουν τρελούς οικονομικούς κινδύνους. Δεν αξιολογούν αντικειμενικά τις επενδύσεις και δυσκολεύονται να κάνουν μακροπρόθεσμες προβλέψεις.

Κανένα από αυτά τα χαρακτηριστικά της ανωριμότητας δεν υπάρχει λόγω μιας συνειδητής απόφασης. Τις περισσότερες φορές, είναι εκεί λόγω της παιδικής μας ηλικίας. Όμως τελικά οι δυσκολίες, οι χαρές και οι λύπες, μας εξελίσσουν.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η προσωπική ανάπτυξη, και η ενηλικίωση μπορεί να σημαίνει μια καλύτερη ζωή.

Οι σχέσεις τους είναι εξαρτημένες: Τα ανώριμα άτομα, έχουν τους άλλους στη ζωή τους για ένα σκοπό, την αγάπη και την επιβεβαίωση.  Με άλλα λόγια, χρησιμοποιούν τους άλλους για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Επομένως, έχουν την τάση να έχουν πολύ εξαρτημένες σχέσεις. Η αυτονομία είναι απαραίτητη για σχέσεις που βασίζονται στην ελευθερία. Ωστόσο, η έννοια της αυτονομίας δεν είναι ξεκάθαρη για τα ανώριμα άτομα. 

Μπορεί να πιστεύουν ότι με το να κάνουν ότι θέλουν, γίνονται αυτόνομοι. Αλλά όταν έρθει η ώρα να αναλάβουν την ευθύνη, για τις πράξεις τους. Χρειάζονται τους άλλους για να μοιραστούν ή να ελαφρύνουν την ευθύνη.

κοιμησμενο κοριτσι - ανώριμος άνθρωπος

Πως η συμβουλευτική ψυχολογία σε συνδιασμό με την ενεργειακή ψυχολογία βοηθάει στην ενηλικίωση και τη συναισθηματκή ωριμότητα; Όταν αφήνουμε χώρο μέσα μας, για να δεχτούμε τα συναισθήματα και τις ανάγκες μας, μπορούμε πραγματικά να δούμε τα συναισθήματα και τις ανάγκες των άλλων.

Ανώριμος άνθρωπος – Δέσμευση

Μαθαίνουμε να δεσμευόμαστε με τον εαυτό μας, έτσι μπορούμε να δεσμευτούμε στις σχέσεις ή στους στόχους μας. Αρχίζουμε να παίρνουμε την ευθύνη της ζωής μας. Να διακρίνουμε ποιές επιλογές είναι σημαντικές για την εξέλιξή μας. Στο ταξίδι αυτό μέσα από την ψυχοεκπαίδευση  μαθαίνουμε τον εαυτό μας και όλες τις πλευρές του. Αναγνωρίζουμε τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία μας και τα αποδεχόμαστε. Κερδίζουμε ανθεκτικότητα στις αντιξοότητες. Έτσι αποκτάμε σύνδεση με τον αληθινό μας εαυτό και κατά επέκταση με τους άλλους και το σκοπό ζωής μας.

Γινόμαστε πιο αυθόρμητοι και ευτυχισμένοι. Από σήμερα κιόλας παρατηρήστε τον εαυτό σας.

Βλέπετε κάποια χαρακτηριστικά αυτού του ατόμου που ανέφερα να σας ταιριάζουν; Μην τρομάξετε, είναι εντάξει. Για να διαβάζετε αυτό το άρθρο κάτι σημαίνει. Μπορείτε να δείτε τι είναι αυτό που δεν σας εξελίσει,να δουλέψετε με τον εαυτό σας και να πάτε πιο πέρα από τις αδυναμίες σας. Να τις χρησιμοποιήσετε μόνο ως γέφυρα ώστε να μπείτε και πάλι στη δύναμή σας και να δημιουργήσετε συνειδητά τη ζωή που εσείς θέλετε να ζήσετε. Γιατι μπορείτε και γιατί είναι δικαίωμά σας!

Η ωριμότητα και η ανωριμότητα είναι συμπεριφορές οι οποίες μαθαίνονται. Όλα είναι στο χέρι σας! Αλλάξτε ότι γνωρίζατε μέχρι σήμερα και δημιουργήστε τη συμπεριφορά που εσείς νιώθετε ήρεμοι και ευτυχισμένοι.

ΝΑΜΑΣΤΕ
Περισσότερα σχετικά άρθρα θα βρείτε παρακάτω:

Author Info

EviXatzigianni

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Master Teacher Reiki του συστήματος Usui Reiki Ryoho, Master Teacher στο Karuna Reiki & Theta Healing Practitioner

Σχόλια

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *