Τα παιδιά και ο Κορονοϊός
Τα παιδιά, τα παιδιά όλου του κόσμου τα οποία αξίζουν και είναι απαραίτητο να χειροκροτήσουμε και να τους πούμε ένα μεγάλο μπράβο. Αυτοί οι μικροί και ταυτόχρονα μεγάλοι ήρωες καλούνται να διαχειριστούν μια κατάσταση η οποία δεν ταιριάζει καθόλου με τις ανάγκες ανάπτυξής τους. Όλος ο κόσμος τους έχει γυρίσει ανάποδα. Δυστυχώς όμως για τους περισσότερους η φράση «παιδί είναι δεν καταλαβαίνει και πολλά» είναι ευρέως διαδεδομένη.
Ακριβώς λοιπόν επειδή είναι παιδί, αντιλαμβάνεται και αναγνωρίζει πολλά περισσότερα από όσα εμείς πιστεύουμε. Τα παιδιά έχουν αναπτυγμένη την ενσυναίσθησή τους και αντιλαμβάνονται τα πάντα σε πολύ δυνατό βαθμό απλά επειδή δεν είναι ενήλικες δεν μπορούν να τα εξηγήσουν με τη λογική.
Ο λόγος που τα παιδιά έχουν ανεπτυγμένη την ενσυναίσθησή τους και συντονίζονται άμεσα με τις συνθήκες και το περιβάλλον στο οποίο ζουν είναι ο τρόπος που το πρωταρχικο ένστικτο της επιβίωσης τα προστατεύει.
Η τωρινή λοιπόν κατάσταση με τον Κορονοϊό βρήκε τα παιδιά όπως και εμάς τους μεγάλους απροετοίμαστους. Η μεγαλύτερη πλειοψηφία καλείται να μείνει μέσα σε διαμερίσματα κάτι που στερεί στα παιδιά την δυνατότητα κίνησης και την επαφή με τα ερεθίσματα από το εξωτερικό περιβάλλον που τόσο έχουν ανάγκη. Ξαφνικά δεν μπορούν να δούν τον παππού και την γιαγιά, τον θείο ή την θεία και τα ξαδέρφια τους. Το σχολείο και τους αγαπημένους τους φίλους.
Στερούνται το παιχνίδι με συνομηλίκους, την ρουτίνα και την ασφάλεια της ζωής τους. Αυτής που τους ήταν οικεία και ένιωθαν προστατευμένοι και όμορφα μέσα σε αυτήν. Τα παιδιά αυτά καλούνται να προσαρμοστούν σε μία εικονική σχολική κοινότητα η οποία φυσικά δεν έχει μόνο δυσκολίες αλλά και πολλές πρακτικές. Ταυτόχρονα κοιτάζουν τους γονείς και τους βλέπουν να είναι γεμάτοι άγχος, μπροστά στην τηλεόραση συνέχεια και να αναπαράγουν τα νέα σχετικά με τα κρούσματα και τους θανάτους.
Συνεχώς συζητήσεις που αφορούν αυτό το θέμα με τον Κορονοϊό.
Όμως τα παιδιά δεν είναι φυσικά πάντοτε σε θέση να αντιληφθούν τα γεγονότα και αυτό τις περισσότερες ίσως φορές να τα αφήνει με μία αίσθηση αγωνίας και άγχους.
Το καθένα από τα παραπάνω, πόσο μάλλον ο συνδιασμός αυτών, είναι ένας μεγάλος παράγοντας δημιουργίας συναισθηματικού στρες.
Διότι πέρα από τα οφέλη που έχουν προκύψει όπως ο χρόνος μαζί με τους γονείς, πιο χαλαροί ρυθμοί και ξεκούραση είναι σημαντικότατο να μην αγνοήσουμε ή να υποτιμήσουμε τα αρνητικά και σαφώς δυσάρεστα συναισθήματα που ίσως αναδυθούν στην επιφάνεια. Τα παιδιά μας μιλούν για αυτά που νιώθουν αλλά πολλές φορές δεν είναι όλες τις φορές εύκολο να τα ακούσουμε και να τα αφουγκραστούμε.
-> Οπότε πως μιλούν τα παιδιά; Μέσω της συμπεριφοράς τους.
-> Ποιές είναι εκείνες οι συμπεριφορές που δείχνουν ότι και εκείνα προσπαθούν να βρούν και να μάθουν τρόπους να διαχειριστούν αυτά που βιώνουν;
-> Ή ότι κάποιες φορές ξεχειλίζουν από το συναίσθημα;
-> Πολλά παιδιά επιστρέφουν σε προηγούμενα αναπτυξιακά στάδια,
-> Μπορεί να ξαναζητήσουν να φορέσουν πάνα ή να πιουν γάλα από το μπιμπερό ή να θέλουν πίσω την πιπίλα και το νάνι τους,
-> Τα μωρά να αυξήσουν τους θηλασμούς ή ακόμα και να θέλουν να κοιμούνται μαζί με τους μεγάλους,
-> Ίσως να έχουν δυσκολία ύπνο το βράδυ,
-> Η διατροφή τους να έχει επηρεαστεί να θέλουν να τρώνε λιγότερο ή και περισσότερο,
-> Να έχουν μία έντονη προσκόλληση με έναν από τους δύο γονεις ή και τους δύο. Να μην θέλουν να μένουν καθόλου μόνα τους.
-> Να ρωτάνε συνέχεια τα ίδια πράγματα, πάλι και πάλι για τον κορονοϊό, πότε θα δούν τον παππού και την γιαγιά, πότε θα πάνε σχολείο, πότε θα πάνε στις παιδικές χαρές και στους αγαπημένους τους παιδότοπους με τους φίλους τους.
-> Να είναι πιο νωχελικά,
-> Να αρνούνται να βγούν για ένα περπάτημα,
-> Να μην θέλουν να κάνουν μπάνιο και να μην βγάζουν τις πυτζάμες όλη μέρα,
-> Και τέλος μπορεί να τα δείτε να παίζουν παιχνίδια που έχουν να κάνουν με θάνατο, με κάποιον σούπερ ήρωα, με καταστροφές ή να παίζουν πολύ το μωράκι και να φτιάχνουν εικόνες από αυτά που τους λείπουν και θέλουν να ξαναζήσουν.
Τα παραπάνω λοιπόν είναι σημάδια ότι το παιδί μπορεί να βιώνει θλίψη,θυμό,άγχος για όλη την κατάσταση με τον Κορονοϊό.
Έχει μεγάλη και ιδιαίτερη σημασία να τα παρατηρήσουμε και να τα αναγνωρίσουμε εμείς πρώτα γιατί ύστερα θα είναι πιο εύκολο και για τα ίδια τα παιδιά να δώσουν την υπόσταση στα συναισθήματά τους. Αναγνωρίζοντας τη σημασία αυτών των συμπεριφορών μπορούμε να είμαστε δίπλα τους βοηθητικοί και υποστηριχτικοί αντί να μας κατακλύσει το άγχος και έτσι να θυμώσουμε και να απογοητευτούμε πολύ μαζί τους. Ας προσπαθούμε εκείνη τη στιγμή που αντιλαμβανόμαστε ότι συμβαίνει και εξελλίσεται μια τέτοια στιγμή, να παίρνουμε μια βαθιά αναπνοή και να διαβάζουμε την καρδούλα τους και τα συναισθήματα τους που φωνάζουν.
«Νιώθω πολύ ένταση και δεν ξέρω τι να την κάνω, πώς να την βγάλω από μέσα μου και να ηρεμήσω. Θέλω να ηρεμήσω. Βοήθησέ με, αγκάλιασε με και κάνε με να νιώσω και πάλι ασφαλής».
Όντας συναισθηματικά διαθέσιμοι οι ίδιοι, το παιδί αυτόματα μπορεί να νιώσει πιο ήσυχο γιατί εμπιστεύεται εμάς ότι θα το φροντίσουμε να είναι προστατευμένο.
Μια ζωή που δεν θα μπορούσαν να φανταστούν, τώρα την βιώνουν. Για αυτό ακριβώς το λόγο χρειάζεται να έχουμε το νού και τα μάτια μας στα παιδιά μας και στα σήματα που αυτά εκπέμπουν σωματικά και συναισθηματικά ώστε να είμαστε ικανοί να ανταποκριθούμε στις ανάγκες τους. Τα παιδιά μας αυτά τα υπέροχα μοναδικά πλάσματα, είναι άνθρωποι ολόκληροι με αξίες και συναισθήματα. Είναι απαραίτητο λοιπόν όλη η κοινωνία να λάβει αυτό το γεγονός σοβαρά υπόψιν της.
Ας θαυμάσουμε όλοι τα παιδιά μας και να νιώσουμε ευλογημένοι που υπάρχουν στην ζωή μας . Να μπορέσουμε να μάθουμε και εμείς τα πολυτιμότερα μαθήματα ζωής μέσα από την χαρά, την αθωότητά, το βλέμμα, την πίστη που έχουν στις ικανότητες τους, την σοφία τους.
Κάπως έτσι σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία, τα παιδιά θα αρχίσουν να ανθίζουν και να φωτίζουν τον κόσμο γύρω τους και γύρω μας!
Νάμαστε!
Περισσότερα άρθρα δείτε παρακάτω:
- Η θλίψη είναι ο δάσκαλος της ζωής μας
- Χαρά και Επιτυχία. Μπορούμε να τα αποκτήσουμε;
- Η συμπεριφορά των γονιών καθορίζει την συμπεριφορα των παιδιών
- Αποδοχή και Συμβιβασμός, Δύο Διαφορετικές έννοιες
- Ανάλαβε την ευθύνη του εαυτού σου | Αγάπη και Συναισθήματα
- Η δύναμη της Αγάπης
- Theta Healing – Βελτιώστε την ζωή σας
- Τροφή και Ψυχολογία
- Μαθαίνοντας να ακούμε την καρδιά μας.
- Οι 5 αρχές του Ρέικι στην γλώσσα της καθημερινότητας.
- Πως να μάθουμε στα παιδιά να ακούν την καρδιά και την ψυχή τους.
- Δέσμευση και Αληθινή Αγάπη | Μπορεί να συνυπάρξει;
- Συγχώρεση | Η θεραπεία της ψυχής μας!
- Ψυχολογία Εφήβων και Ρέικι,
- Οι αιτίες της ασθένειας και η Ολιστική προσέγγιση του Ρέικι.
- Ο Νόμος της Πίστης και η θεραπεία μέσω της Προσευχής,
- Μοναξιά και Μοναχικότητα.
- Η δύναμη της λέξης “ευχαριστώ” και η ευγνωμοσύνη
- Το υποσυνείδητο και η αυτοπεποίθηση
- Ο νόμος της έλξης | Η Έλξη και ο εαυτός μας
- Άλλαξε την ζωή σου με θετική σκέψη
Σχόλια