Τι είναι ο Διαλογισμός; Προσευχή για ψυχική υγεία;

Γυναίκα προσεύχεται. Τι είναι ο διαλογισμός; Προσευχή για ψυχική υγεία;

Τι είναι ο Διαλογισμός; Προσευχή για ψυχική υγεία;

Τι είναι ο διαλογισμός; Προσευχή για ψυχική υγεία;

Ποιά τα οφέλη του στην ψυχική και σωματική μας υγεία; Πόσο δύσκολο είναι να τον εφαρμόσω; Εάν δεν μπορώ να το κάνω;

Πολλά ερωτήματα μπορούν να γεννηθούν μέσα μας μόλις ακούμε την λέξη διαλογισμός.

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την έννοια του διαλογισμού με την μορφή μιάς άσκησης. Θέλω για λίγο να ταξιδέψετε στα παιδικά σας χρόνια και στην αθωότητα αυτών. Να φέρετε στο νού σας στιγμές ξεγνοιασιάς και παιχνιδιού. Μείνετε σε αυτό το υπέροχο συναίσθημα της ύπαρξης, της ανεμελιάς και της ευτυχίας.
Διαλογισμός είναι η κατάσταση εσωτερικής αρμονίας και ισορροπίας. Είναι καθαρότητα και αγνότητα. Οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουν οτι κάνουν διαλογισμό. Η απάντηση λοιπόν στο ερώτημα  “Εάν δεν μπορώ να τον εφαρμόσω;” είναι η εξής. Όλοι μπορούμε να τον εφαρμόσουμε και τον εφαρμόζουμε χωρίς να το συνειδητοποιούμε.
Εκεί αρχίζουν και οι θετικές «επιπτώσεις» στη ζωή μας!
Ο διαλογισμός απορρέει από την ίδια την ύπαρξή μας. Είναι μια αναπόφευκτη έκφραση του πνεύματος και του είναι μας. Σας αναφέρω παρακάτω κάποια παραδείγματα που αποδυκνείουν ότι όλοι έχουμε ήδη κάνει διαλογισμό και οτι ίσως τελικά δεν μας είναι και τόσο άγνωστος όρος.

Παράδειγμα 1 -> Έχεις κλείσει τα μάτια σου και έχεις ονειρευτεί ή φανταστεί μια βελτιωμένη κατάσταση του εαυτού και της ζωής σου. Τότε έχεις εισέλθει σε κατάσταση διαλογισμού!

Παράδειγμα 2 -> Έχεις ξαπλώσει στην άμμο απόλυτα χαλαρωμένος και απολαμβάνεις το φώς του ήλιου. Τότε έχεις εισέλθει σε κατάσταση διαλογισμού!

Παράδειγμα 3 -> Έχεις πάρει αργές βαθιές αναπνοές στον καθαρό αέρα και έχεις γεμίσει με θετικές σκέψεις και ενέργεια. Τότε έχεις εισέλθει σε κατάσταση διαλογισμού!

Παράδειγμα 4 -> Έχεις προσευχηθεί με μεγάλη πίστη και αγάπη μέσα από την καρδιά σου, αργά και συνειδητά. Τότε έχεις εισέλθει και πάλι σε κατάσσταση διαλογισμού!

Παράδειγμα 5-> Κάθεσαι στην παραλία και απλά κοιτάς την αναζωογονητική και καθαρτική θέα της θάλασσας. Τότε έχεις κάνει διαλογισμό!

Παράδειγμα 6 -> Έχεις χορέψει σαν τρελλός, πέρα από κάθε όριο και περιορισμό, ελέυθερα. Έχεις βρεθεί σε μία άλλη σφαίρα πραγματικότητας, της δικής σου πραγματικότητας. Τότε έχεις κάνει διαλογισμό!

Ταυτίστηκες με κάποιο παραδείγματα;

Παρόλο που υπάρχουν πολλά είδη και τεχνικές διαλογισμού, ο διαλογισμός είναι απλότητα. Είναι η πορεία προς την ψυχική γαλήνη και ελευθερία. Όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να διαλογιστούν. Έχει μόνο θετική επίδραση σε όλους και σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς. Eπιδρά με θετικό και φωτεινά όμορφο τρόπο.

Χέρι απλώμενο δίπλα σε δέντρο.

Ποιά τα οφέλη του Διαλογισμού;

 • Χτίζει τη θετική στάση απέναντι στη ζωή και τις πολυάριθμες και ποικίλες προκλήσεις της,
 • Αφυπνίζει τον αληθινό μας εαυτό που είναι πάντα εκεί, μέσα μας περιμένοντας να τον ενεργοποιήσουμε. Ώστε να συνδεθούμε με τον πραγματικό λόγο ύπαρξης μας πάνω στη γή και στη συνειδητοποίηση της ενότητας του εαυτού μας, με όλα τα πλάσματα,
 • Στην κατάσταση της γαλήνης και της δεκτικότητας του διαλογισμού, το περιορισμένο και πονεμένο ¨εγώ¨ λύνεται. Έτσι το “εγώ” απελευθερώνεται, μέσα στην απειροσύνη της ευδαιμονίας και της ύπαρξής μας,
 • Μας βοηθά με απλά λόγια να γίνουμε το καλύτερο που μπορούμε να είμαστε,
 • Εξαγνίζει την προσωπικότητα κααι το κατώτερο “εγώ”,
 • Αναπτύσσει τη χαρά,
 • Οδηγεί στην επίγνωση και την αυτογνωσία,
 • Καταπολεμά το φόβο και τις φοβίες,
 • Απελευθερώνει,
 • Ξεκουράζει ουσιαστικά και βαθιά,
 • Απομακρύνει το άγχος και την ανασφάλεια,
 • Μας ενδυναμώνει σε όλα τα επίπεδα,
 • Αναπτύσσει τη διαίσθηση μας και μας φορτίζει με καθαρή ζωτική ενέργεια,
 • Ο διαλογισμός έχει τα ίδια οφέλη με την Προσευχή, σε οποιαδήποτε θρησκεία και εάν αν ανήκουμε. Στην ουσία είναι ένα είδος Προσευχής.

Αξίζει λοιπόν η συνειδητή απόφαση μας να εφαρμόζουμε τον διαλογισμό.

Author Info

EviXatzigianni

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Master Teacher Reiki του συστήματος Usui Reiki Ryoho, Master Teacher στο Karuna Reiki & Theta Healing Practitioner

Σχόλια

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *