Τι είναι ο φόβος και πώς να απαλλαχτούμε από αυτόν

Μάτια καφέ

Τι είναι ο φόβος και πώς να απαλλαχτούμε από αυτόν

Τι είναι ο φόβος και πώς να απαλλαχτούμε απο αυτόν

Ο φόβος ανήκει στα φυσικά συναισθήματα του ανθρώπου και εμφανίζεται από τα πρώτα πρώιμα κιόλας χρόνια της ζωής του. Eίναι ένα είδος συστήματος συναγερμού που δίνεται από τη φύση ως μέσο αυτοσυντήρησης. Ο φυσιολογικός φόβος είναι κάτι χρήσιμο. Για παράδειγμα ακούς ένα αμάξι να κατεβαίνει το δρόμο και κάνεις στην άκρη για να μην χάσεις τη ζωή σου. Ο στιγμιαίος φόβος λοιπόν ξεπερνιέται με τη συγκεκριμένη αντίδραση. Οι υπόλοιποι φόβοι, μας έχουν δημιουργηθεί από τους γονείς, τους συγγενείς, τους δασκάλους και από όλους όσους ασκούν επίδραση πάνω μας στα πρώτα στάδια της ζωής μας.
Ο μη φυσιολογικός φόβος προκαλείτε όταν ο άνθρωπος αφήνει τη φαντασία του να λειτουργεί ανεξέλεγκτα. Υπάρχουν άνθρωποι για παράδειγμα που φοβούνται ότι θα συμβεί κάτι τρομερό στα παιδιά τους ή στους ίδιους και ότι θα τους χτυπήσει μια σοβαρή καταστροφή. Μόλις διαβάσουν ένα άρθρο για μία σπάνια αρρώστια άρχίζουν να ανησυχούν ότι θα αρρωστήσουν ή ότι είναι ήδη άρρωστοι.
Χέρια

Έτσι προκαλούνται οι φοβίες

Η φοβία είναι η αντίδραση μας σε μη πραγματική απειλή. Αυτό που νιώθουμε ως απειλή δεν έχει πραγματικό κίνδυνο. Μας προκαλεί όμως μεγάλη ανησυχία και στρες, εσωτερική σύγκρουση και σχετίζεται με τα προσωπικά μας βιώματα.
Όπως η κλειστοφοβία. Φοβάμαι τους μικρούς ή κλειστούς χώρους. Ίσως εκεί νιώθω εγκλωβισμένος και ότι δεν θα βρεθεί κανείς να με σώσει. Αυτή η αίσθηση ίσως να σχετίζεται με κάποια αρνητική εμπειρία που είχατε όπου μπορεί ενδεχομένως να σας έκλεισαν σε ένα μικρό δωμάτιο για τιμωρία όταν ήσασταν παιδί. Επίσης η φοβία μπορεί να εμφανιστεί σε μία περίοδο της ζωής σας που νιώθετε εγκλωβισμένοι και πιεσμένοι και έτσι αυτή η αίσθηση να σωματοποιείται ακόμα περισσότερο.
Οι φοβίες αντιμετωπίζονται πιο εύκολα με αναγνώριση της κατάστασης που συμβαίνει. Με επιθυμία για αλλαγή και με προσωπική δουλειά με κάποιον ειδικό.

Τρόποι για απαλλαγείτε από τους φόβους

->  Κάντε αυτό που φοβάστε να κάνετε και τότε ο θάνατος του φόβου είναι βέβαιος. Πείτε στον εαυτό σας ¨θα υπερνικήσω αυτό τον φόβο¨.  Πιστέψτε αυτή τη δήλωση και θα υπερνικήσετε το φόβο σας.
-> Ο φόβος είναι μια αρνητική σκέψη, φροντίστε να την αντικαταστήσετε με μία θετική εποικοδομητική σκέψη. Η πίστη είναι ανώτερη από το φόβο.
->  Ο φόβος είναι ο χειρότερος εχθρός του ανθρώπου γιατί βρίσκεται πίσω από την αποτυχία, την ασθένεια και τις κακές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Η αγάπη διώχνει τον οποιοδήποτε φόβο. Αγαπήστε την δικαιοσύνη, την ειλικρίνεια, την τιμιότητα και την επιτυχία. Ζήστε με τη χαρμόσυνη αναμονή του καλύτερου και χωρίς καμία αμφιβολία θα έχετε το καλύτερο.
->  Εξετάστε τους φόβους σας. Παρατηρήστε τους φόβους σας, στο φώς της λογικής. Μάθετε να γελάτε με τους φόβους σας. Αυτό είναι το καλύτερο φάρμακο για την καταπολέμησή τους.
άντρας που κλαίει
->  Αυτά που φοβάστε δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα, υπάρχουν μόνο σαν σκέψεις στο νού σας. Να σκέφτεστε το καλό και τότε το καλό θα ακολουθήσει.
-> Αν φοβάστε το νερό, κολυμπήστε. Με τη φαντασία σας κολυμπήστε ελεύθερα και χαρούμενα. Δείτε τον εαυτό σας νοερά μέσα στο νερό, αισθανθείτε τη δροσιά του και την μεγάλη ευχαρίστηση που προκαλεί το κολύμπι. Δείτε αυτη την όμορφη εικόνα ζωηρά στη φαντασία σας. Από τη στιγμή που θα τη ζήσετε στη φαντασία σας, θα νιώσετε την ανάγκη να μπείτε στο νερό και να το κατακτήσετε. Αυτός είναι ο νόμος που λειτουργεί ο νούς.
-> Ισορροπήστε την υποβολή του φόβου με μία αντίθετη σκέψη. Για παράδειγμα, η σύντροφος μου με κατανοεί και εγώ νιώθω ασφαλής, ήρεμος και γαλήνιος μέσα σε αυτή τη σχέση. Θα δείτε τα αποτελέσματα και θα είναι θαυμάσια!

Τίποτα δεν μπορεί να σας ενοχλήσει πέρα από την ίδια τη σκέψη σας.

Οι υποβολές, οι δηλώσεις ή απειλές των άλλων δεν έχουν δύναμη. Η δύναμη είναι μέσα σας και όταν οι σκέψεις σας εστιάζονται στο καλό, τότε η δύναμη του καλού και της αγάπης είναι με το μέρος των σκέψεων σας.
Υπάρχει μόνο μία δύναμη δημιουργίας και πηγή της είναι η αγάπη!
Περισσότερα σχετικά άρθρα θα βρείτε παρακάτω:
Νάμαστε!

Author Info

EviXatzigianni

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Master Teacher Reiki του συστήματος Usui Reiki Ryoho, Master Teacher στο Karuna Reiki & Theta Healing Practitioner

Σχόλια

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *