Το εσωτερικό παιδί μέσα μας

Παιδική Χαρά

Το εσωτερικό παιδί μέσα μας

Tο εσωτερικό μας παιδί και η φωνή του, που μας ψιθυρίζει «επίτρεψε μου να βγώ και να εκφραστώ»

Τι σημαίνει εσωτερικό παιδί; Ποιά είναι αυτή η φωνή που ψιθυρίζει; Τι σημαίνει επιτρεψέ μου να βγώ και να εκφραστώ, να παίξω;
Το εσωτερικό παιδί υπάρχει μέσα σε όλους μας και είναι αληθινό, όχι ως μία φυσική υπόσταση, αλλά ως ψυχολογική πραγματικότητα. Είναι ένα κομμάτι του ψυχισμού μας, που παραμένει ακόμα παιδί. Παρόλο την ενηλικίωση μας, ζητάει να βγεί έξω και να «παίξει», δηλαδή να καλύψει τις παιδικές ανεκπλήρωτες ανάγκες του ώστε να μπορέσει να ενηλικιωθεί μαζί μας και να μην μας σαμποτάρει στην ενήλικη ζωή μας.
Τα μοτίβα σκέψης και οι συμπεριφορές του, οι τρόποι αντίδρασης του εσωτερικού μας παιδιού σε καταστάσεις, εξακολουθούν να υπάρχουν μέσα μας, χωρίς οι περισσότεροι ενήλικες να το συνειδητοποιούμε.
Παιδάκι ποζάρει στο ήλιο μέσα στο δάσος

Tο εσωτερικό μας παιδί εμπεριέχει:

  • Ποιότητες του ανεύθυνου, αδύναμου, ευάλωτου, γεμάτο φοβίες εσωτερικού παιδιού,
  • Αρνητικές ποιότητες του τραυματισμένου εσωτερικού παιδιού, από τις τραυματικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας, οι οποίες δεν θεραπεύτηκαν απλά σκεπάστηκαν, και,
  • Το μαγικό εσωτερικό παιδί το οποίο εμπεριέχει τις ποιότητες της αθωότητας, της πηγαίας χαράς, του αυθορμητισμού, της εμπιστοσύνης, της επαφής με την φύση και την πνευματική διάσταση. Για παράδειγμα, την στιγμή που προσφέρεις σε ένα παιδί ένα απλό χαρτόκουτο θα χαρεί περισσότερο από ότι ένα πανάκριβο παιχνίδι.

Έτσι λοιπόν η γνωριμία μας με το εσωτερικό παιδί και κατά επέκταση η ανάπτυξη σχέσης μαζί του, επιφυλάσει ευχάριστες εκπλήξεις για τη ζωή μας. Οι τρόποι που μας μιλάει το παιδί μέσα μας, αλλά εμείς δεν το ακούμε, εκφράζονται μέσω συμπτωμάτων.  Συμπτώματα όπως οι ψυχολογικές μεταπτώσεις, οι ψυχοσωματικές, η μελαγχολία, το αίσθημα κενού, φόβου, εγκατάλειψης, ζαλάδες, κρίσεις πανικού.

Μπορεί ηλικιακά να θεωρούμαστε ενήλικοι, αλλά ψυχολογικά η ενηλικίωση συμπεριλαμβάνει να αναγνωρίσουμε, να αποδεχτούμε και να αναλάβουμε την ευθύνη να αγαπήσουμε, να φροντίσουμε και να περιθάλψουμε αυτό το παιδί.

Γυναίκα ποζάρει στην παραλια - ευτηχία

Τεχνική Διαλόγου – Το εσωτερικό παιδί μέσα μας

Για να μπούμε μέσα στον πολύπλοκο και απέραντο χώρο του υποσυνειδήτου μας, όπου εδρεύει το εσωτερικό μας παιδί, μπορούμε να ξεκινήσουμε με μια απλή τεχνική διαλόγου μαζί του.

–> Διαλέγουμε ένα σημειωματάριο και έπειτα με το χέρι που γράφετε κανονικά, σημειώνετε δύο ερωτήσεις με τις οποίες θα ξεκινάει κάθε φορά η συζήτηση με το εσωτερικό σας παιδί. Η πρωτη ερώτηση θα είναι «πώς αισθάνεσαι»; και η δεύτερη «τι χρειάζεσαι»;

–> Στη συνέχεια, πάρτε το στυλό με το άλλο σας χέρι (αυτό που δεν χρησιμοποιείται για να γράφετε) και επιτρέψτε στο παιδί να απαντήσει. Να έχετε υπομονή μπορεί να πάρει λίγο χρόνο. Δώστε του όσο χρόνο χρειάζεται, πάρτε βαθιές αναπνοές και ηρεμήστε το νου σας. Στην αρχή μπορείτε να φανταστείτε τι θα έγραφε το εσωτερικό παιδί προσκαλώντας το να εκφραστεί. Αφεθείτε και μην διορθώσετε τίποτα στον τρόπο γραφής.

–> Μέσα από αυτή την μέθοδο του γραπτού διαλόγου, επιτρέποντας τη φυσική και ελεύθερη ροή της συζήτησης, ξεκινάτε τη διαδικασία ανάπτυξης μιας νέας συνειδητής σχέσης με αυτή την πλευρά του εαυτού. Να του μιλάτε ευγενικά με αγάπη και αποδοχή, ζητήστε του να σας βοηθήσει μέσα στην ημέρα σας, δώστε του το χώρο που χρειάζεται, αισθανθείτε το.

–> Να μην ξεχνάτε οτι ένα πληγωμένο παιδί που αισθάνεται ότι δεν το αγαπάει κανείς, τείνει να αντιδράει είτε με παγώματα είτε με ξεσπάσματα, καταστάσεις δηλαδή τις οποίες εμείς βιώνουμε υποσυνείδητα ως «τάσεις αυτοσαμποτάζ», είναι αυτή η συμπεριφορά όπου αισθανόμαστε, μπλοκαρισμένοι ή ότι τίποτα δεν δουλεύει όπως θα έπρεπε.

Κρατήστε μία σταθερή ρουτίνα μαζί του και ρωτήστε το κάθε πότε θέλει να επικοινωνείτε. Πάνω από όλα σεβαστείτε τη διαδικασία. Δεν είναι παιχνίδι. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την εξερεύνηση του εαυτού μας αλλά και για το χτίσιμο της ενσυναίσθησης.

Author Info

EviXatzigianni

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Master Teacher Reiki του συστήματος Usui Reiki Ryoho, Master Teacher στο Karuna Reiki & Theta Healing Practitioner

Σχόλια

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *