Το προσωπικό μας ψέμα, ο σαμποτέρ του εαυτού μας

γύναολα βλέπει μέσα από τις γρίλιες

Το προσωπικό μας ψέμα, ο σαμποτέρ του εαυτού μας

Το προσωπικό μας ψέμα, ο σαμποτέρ του εαυτού μας

Το προσωπικό ψέμα είναι μια σκέψη που βρίσκεται μέσα μας, με το οποίο σαμποτάρουμε τον ίδιο μας τον εαυτό με τον χειρότερο τρόπο. Είναι η σκέψη-συναίσθημα που περιορίζει στο μέγιστο βαθμό τον τρόπο που βλέπουμε εμάς και τη ζωή γενικότερα. Είναι η πηγή του εγώ μας. Μια αιώνια άρνηση της θείας διάστασής μας.
Γυναίκα ξαπλωμένη στο δρόμο
Βρίσκεται στην κυτταρική μας μνήμη και διαμορφώνει τον τρόπο που βλέπουμε, αισθανόμαστε και αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Είναι σαν να φοράμε μονίμως γυαλιά και να μην το γνωρίζουμε. Από τα μύχια της ψυχής μας, το προσωπικό ψέμα κατευθύνει τη ζωή μας και τον τρόπο που ενεργούμε. Δημιουργεί τις προϋποθέσεις καθώς ερμηνεύουμε την πραγματικότητα και εξαιτίας της ελκτικης δύναμης που έχουν οι σκέψεις και τα συναισθηματά μας, να έλκουμε καταστάσεις που δεν θέλουμε ή που είναι καταστροφικές για τη ζωή μας.

Γενικά, αν και φυσικά όπως και για όλες τις καταστάσεις, δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, έχει παγιωθεί αυτό το προσωπικό ψέμα κατά τη γέννα.

Για παράδειγμα σε μία γέννα με χειρουργικές λαβίδες το μωρό μπορεί να συμπεράνει ότι ¨εγώ δεν μπορώ να το κάνω αυτό¨. ¨η ζωή είναι δύσκολη και επίπονη¨. ¨οι άνθρωποι με πληγώνουν¨ ή σε μια προγραμματισμένη γέννα να συμπεράνει ότι ¨ δεν γίνομαι σεβαστός/η¨. ¨δεν μπορώ να κάνω πράγματα όταν τα θέλω¨ κλπ.
Επιπροσθέτως πολλοί άνθρωποι αναπτύσσουν συναισθήματα ενοχής εξαιτίας του πόνου που βίωσε η μητέρα τους κατά τη γέννηση του παιδιού. Το προσωπικό ψέμα επίσης μπορεί να παγιωθεί τη στιγμή της σύλληψης ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.  Για παράδειγμα σε μια προγραμματισμένη εγκυμοσύνη ή στην περίπτωση που έγινε απόπειρα άμβλωσης, το μωρό μπορεί να νιώσει ότι ¨είμαι στα πόδια τους¨.
Αν επίσης οι γονείς επιθυμούσαν κορίτσι και τελικά είναι αγόρι ή το αντίστροφο, το μωρό θα σκεφτεί ότι ¨δεν είμαι το κατάλληλο φύλο¨.  Συχνά είναι δύσκολο να ανκαλύψουμε το προσωπικό μας ψέμα και στις περιπτώσεις αυτές η θεραπεία του ρέικι είναι πολύ χρήσιμη ώστε να αναδυθεί στην επιφάνεια και να απελευθερωθεί ώστε να αντικατασταθεί με σκέψεις και συναισθήματα αγάπης όπως τα έχει ορίσει ο δημιουργός μας, η ύψιστη συνείδηση.
χέρι στο παράθυρο
Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι για να αποφύγουμε τον πόνο που μας προκαλει το προσωπικό μας ψέμα, έχουμε αναπτύξει σε υπερβολικό βαθμό τον μηχανισμό άμυνας της υπεραναπλήρωσης. Η υπεραναπλήρωση μας έχει βοηθήσει να ισορροπήσουμε και πολλές φορές έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιβίωσή μας.
Αν όμως έχουμε ανακτήσει το χώρο εμπιστοσύνης και έχουμε κατανοήσει ότι το προσωπικό μας ψέμα είναι στην ουσία ένα ψέμα, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για την υγεία μας είναι να το αποκαλύψουμε και να το διαλύσουμε.
Παραδείγματος χάρη το μωρό που το πήραν από την μητέρα του μετά τη γέννα μπορεί να συμπεράνει ότι:¨δεν με αγαπούν¨, ¨δεν αξίζω την αγάπη¨, ¨δεν αξίζω την φροντίδα¨.

Εδώ υπάρχουν δύο τάσεις τις οποίες μπορεί να αναπτύξει το μωρό για να αντισταθμίσει το συναίσθημα.

–> Μπορεί να κάνει τα πάντα για να κερδίζει την αγάπη των άλλων που συναναστρέφεται και να τους γίνει απαραίτητος, με αποτέλεσμα να δημιουργεί σχέσεις εξάρτησης.
–> Αντιθέτως να έχει την τάση να μένει μακριά από τους ανθρώπους και να αποφεύγει πολύ προσωπικές επαφές. Επαφές  που θα τον καθιστούσαν ευάλωτο και γεμάτο φόβο ότι δεν θα του δοθεί η αγάπη και στοργή που επιθυμεί.

Το επάγγελμα που επιλέγουμε συνδέεται άμεσα με αυτό μας το ψέμα.

Όπως προανάφερα σε μια πολύ επίπονη εγκυμοσύνη όπου το μωρό μπορεί να θεωρήσει ότι η παρουσία του προκαλεί πόνο στους άλλους, είναι πολύ πιθανό όταν θα ενηλικιωθεί να επιλέξει ένα επάγγελμα στο οποίο με την παρουσία του θα απαλύνει τον πόνο των άλλων όπως για παράδειγμα η ιατρική.
Ωστόσο αν δεν αντιμετωπίσουμε το προσωπικό μας ψέμα ώστε να το αποδομήσουμε, οτιδήποτε και αν κάνουμε ποτέ δεν θα είναι αρκετό και θα αισθανόμαστε μόνο προσωρινή ικανοποίηση που πολύ γρήγορα θα αντικαθιστάται από το σναίσθημα της ανικανοποίησης.
Κάποιος που έχει αισθητηριακά αποτυπώσει στη μνήμη του οτι ¨εγώ δεν αξίζω¨ ή ¨δεν είμαι αρκετός¨ μπορεί να νιώσει την ανάγκη να αποδείξει ότι είναι πολύτιμος και να γίνει ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας. Εν αντιθέση να έχει την τάση να αλλάξει την επιτυχία σαμποτάροντας ο ίδιος τον εαυτό του, προσεγγίζοντας την ήττα ή μπορει να ερμηνεύσει τα γεγονότα της ζωής του ως ήττα.

Βρήκατε κάπου ίσως τον εαυτό σας μέσα από τα παραπάνω παραδείγματα;

Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω ότι αν και είναι φανερό ότι οι μηχανισμοί αυτοί δημιουργούν μεγάλα εμπόδια στην ευτυχία μας και στην εξέλιξη μας, είχαν λόγο ύπαρξης στο παρελθόν. Μας βοήθησαν να επιβιώσουμε και να προοδεύσουμε σε ορισμένες περιπτώσεις που δεν γνωρίζαμε πως να τις χειριστούμε καλύτερα. Διότι μέσα από αυτές τις καταστάσεις μάθαμε και καταφέραμε να διαβούμε μέρος του μονοπατιού της ζωής μας.  Παρόλο που το κάναμε από θέση μάχης και όχι μέσω της σύνδεσης μας με την πηγή.
Για το λόγο αυτό κατα τη διάρκεια των συνεδριών του ρέικι αναδύεται στην επιφάνεια το προσωπικό μας ψέμα το βλέπουμε κατάματα και πρόθυμα το επεξεργαζόμαστε και το αντικαθιστούμε με ένα αληθινό, υγιές και ισχυρό κίνητρο που θα βρίσκεται σε αρμονία με το είναι μας και τη ζωή μας. Ένα κίνητρο με θεία διάσταση για ένα σκοπό με θεία, ύψιστη συνείδηση.
Μέσα από την παρατήρηση του εαυτού και την μεταμόρφωση των σκέψεων και συναισθημάτων μας καταφέρνουμε να ξεμπλοκάρουμε οτιδήποτε εμπόδιζε την επαφή μας με το συντριβάνι της ζωής!
Ναμαστε!

Author Info

EviXatzigianni

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Master Teacher Reiki του συστήματος Usui Reiki Ryoho, Master Teacher στο Karuna Reiki & Theta Healing Practitioner

Σχόλια

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *