Τοξικοί Φίλοι | Πώς να τους αντιμετωπίσετε

κορίτσια στον ήλιο

Τοξικοί Φίλοι | Πώς να τους αντιμετωπίσετε

Τοξικοί φιλοι.

Γνωρίζουμε για τα τοξικά νερά, τα τοξικά φυτά, τις τοξικές τροφές, για τις τοξικές φιλίες άραγε τι γνωρίζουμε; Και όμως υπάρχουν και “τοξικοί” φίλοι. Είναι αυτοί οι φίλοι, αυτοί οι άνθρωποι που απομυζούν όλη μας την ενέργεια, χαλούν μονίμως την διάθεση μας και με την παρουσία τους και μόνο μας εξαντλούν.
κορίτσια με μαργαρίτες
Οι τοξικοί φίλοι είναι μάλιστα ικανοί να βλάψουν την ίδια μας την ψυχική υγεία. Πώς; Ας ξεκινήσετε να κάνετε τις παρακάτω ερωτήσεις στον εαυτό σας ώστε να διαπιστώσετε αν βρίσκεστε μέσα σε μία τοξική φιλία:
1) Πόσο συχνά αλλάζει τα σχέδια μας χωρίς να με
ενημερώνει όταν κάτι δεν είναι έτσι όπως του/της
αρέσει;
2) Έχει προσπαθήσει ποτέ να χαλάσει μία σχέση
μου;
3) Μου έχει πει ψέμματα για να κερδίσει εύκολα
αυτό που έχει βάλει στο μυαλό του/της;
4) Έχει πει ανακρίβειες ή ακόμα και ψέμματα σε
άλλους ανθρώπους για εμένα είτε για να νιώσει
καλύτερα είτε για να με κάνει εμένα να δείχνω
χειρότερος/η;
5) Νιώθω και βλέπω ότι ασκεί συχνά κριτική σε
ότι και αν κάνω;
6) Προσπαθεί να με κρατήσει σε απόσταση από
άλλους κοινούς ή δικούς μου φίλους;
7) Αντιδρά με θυμό ή ενόχληση όταν μιλάω για τη
ζωή μου;
8) Δείχνει πολύ ενδιαφέρον μόνο όταν του/της λέω
άσχημα νέα;
Και τώρα η πιο σημαντική ερώτηση;
Πώς νιώθω όταν επιστρέφω στο σπίτι μου μετά
από μία συνάντηση μαζί του/της;
Η διαρκής επαφή με έναν τοξικό φίλο μπορεί να αρχίσει να κάνει έναν άνθρωπο να αμφισβητεί τις ίδιες του τις σκέψεις και να προσθέτει επίσης δεύτερες σκέψεις που μόνο βλάβη φέρνουν στο νοητικό μας επίπεδο και φυσικά και στο συναισθηματικό. Μια ανθυγιεινή σχέση μπορεί ακόμα να σε κάνει να αμφιβάλεις για την αυτοεκτίμησή σου και την αξία σου ως άνθρωπος. Καθώς οι απογοητεύσεις και οι προσβολές είναι συνήθες φαινόμενο σε μία τοξική φιλία, η αυτοεκτίμηση μπορεί να μειωθεί δραστικά, ειδικά αν ο τοξικός φίλος/φίλη ήταν αρχικά ένας άνθρωπος εμπιστοσύνης στην ζωή σου. Αν απάντήσατε θετικά στις περισσότερες από τις παραπάνω ερωτήσεις τότε σίγουρα βρίσκετε σε μία τέτοια φιλία. Οπότε πάρτε 7 γεμάτες επίγνωση βαθιές αναπνοές και δείτε παρακάτω πως θα διαχειριστείτε αυτούς τους ανθρώπους.
μαύρη Αγάπη

Οι τοξικοί φίλοι που δεν μας ταιριάζουν

Αρχικά οφείλετε να αναγνωρίσετε και να παραδεχτείτε στον εαυτό σας ότι βρίσκεστε κοντά με τέτοιους ανθρώπους και να πάτε παρακάτω με όμορφο τρόπο. Τώρα οφείλετε να λάβετε δράση, ανάλογα με το πόσο πολύ θέλετε να κρατήσετε αυτό το άτομο/α στη ζωή σας θα πρέπει εσείς να αποφασίσετε και να επαναπροσδιορίσετε τα όρια της σχέσης σας είτε να τους απομακρύνετε.
Σε περίπτωση που επιλέξετε την απόφαση να κρατήσετε αυτούς τους ανθρώπους στη ζωή σας είτε γιατί είναι σημαντικοί για εσάς είτε γιατί δεν μπορείτε να τους απομακρύνετε, τότε χρειάζεται να μην καταναλώνετε όλη σας την ενέργεια προσπαθώντας να τους βοηθήσετε ή να τους αλλάξετε. Να μην ξεχνάτε πως εκείνοι έτσι έχουν μάθει να συμπεριφέρονται και ο στόχος σας είναι μόνο να προστατεύσετε τον δικό σας εαυτό και όχι να αλλάξετε τον άλλο.

Παράπονα και τοξικοί φίλοι

Οι τοξικοί φίλοι θέλουν συνέχεια να παραπονιούνται. Εσείς επικεντρωθείτε στις λύσεις που θέλετε και κάντε πράξεις. Μην αφήνετε τον εαυτό σας να παρασύρεται στην δικιά τους νοοτροπία.
Βάλτε όρια στα θέματα συζήτησης που σας ενδιαφέρουν να σχολιάσετε. Μη φανερώνετε τα συναισθήματά σας και τους επιτρέπετε να σας εκνευρίσουν. Αποσυνδεθείτε από την κατάσταση οραματιζόμενοι κάτι όμορφο που θέλετε να κάνετε πχ τις διακοπές που επιθυμείτε! Διότι αυτή η δόση φαντασίας εκείνη την ώρα μπορεί να εμποδίσει την μετάδοση των αρνητικών συναισθημάτων τους.
Σε διαφορετική περίπτωση όπου επιλέξετε να τους απομακρύνετε σίγουρα δεν θα είναι εύκολο στην αρχή. Ειδικά αν γνωρίζετε πολλά χρόνια αυτό τον άνθρωπο. Όμως είναι μία πάρα πολύ σημαντική απόφαση ζωής η οποία χρειάζεται δύναμη και υπομονή από την δική σας πλευρά.
Σκεφτείτε πως οι τοξικοί άνθρωποι λειτουργούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν οι τοξικές ουσίες. “Δηλητηριάζουν” δηλαδή τους γύρω, αργά αλλά πάντα σταθερά και με το ‘γάντι΄.
Η απομάκρυνση από αυτούς αποτελεί την καλύτερη προστασία για την ψυχική σας ευημερία και ισορροπία.
Και να θυμάστε πως μερικοί άνθρωποι είναι σαν τα σύννεφα. Όταν απομακρύνονται από τη ζωή μας καθαρίζει όλη η ατμόσφαιρα!
Να περιβάλλεστε από θετικούς ανθρώπους και δυναμικούς ανθρώπους ώστε να μη κουβαλάτε και το βάρος ενός τοξικού ατόμου.
ΝΑΜΑΣΤΕ 

Για περισσότερα άρθρα βρείτε τα εδώ:

Author Info

EviXatzigianni

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Master Teacher Reiki του συστήματος Usui Reiki Ryoho, Master Teacher στο Karuna Reiki & Theta Healing Practitioner

Σχόλια

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *