Βελτιώνοντας την Ψυχική Υγεία

mental health

Βελτιώνοντας την Ψυχική Υγεία

Βελτιώνοντας την Ψυχική Υγεία

Στην καθημερινή μας ζωή ενδιαφερόμαστε για την βελτίωση της εξωτερικής μας εμφάνισης αλλά και υγείας. Κατά πόσο όμως μας απασχολεί η βελτίωση της ψυχικής υγεία αλλά και η αύξηση του ψυχικού μας σθένους;

Μπορούμε να βελτιώσουμε την ψυχική μας υγεία; Φυσικά! Η Συμβουλευτική ψυχικής υγείας είναι ένας υγιής και αποτελεσματικός τρόπος.

χέρια στο παράθυρο - ψυχική υγεία

Τι είναι η Συμβουλευτική ψυχικής υγείας;

Είναι ομιλητική θεραπεία, δηλαδή είναι αυτή η διαδιακασία κατά την οποία ένα άτομο βοηθιέται μέσα από τη συζήτηση να ξεκαθαρίσει σκέψεις και συναισθήματα, να ξεπεράσει δυσκολίες και να μάθει περισσότερα για τον εαυτό του.

Σε τι μας βοηθά;

–> Η συμβουλευτική ψυχικής υγείας διευκολύνει τη διά βίου προσωπική και διαπροσωπική λειτουργικότητα, εστιάζοντας σε συναισθηματικές, κοινωνικές, επαγγελματικές, εκπαιδευτικές, αναπτυξιακές ανησυχίες καθώς και σε θέματα ψυχικών διαταραχών.

–> Μας βοηθά να φέρουμε το δυναμικό και τις ικανότητες μας στην επιφάνεια ώστε να μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις καλύτερες λύσεις για τον εαυτό μας.

Συνεδρίες

H πρώτη συνάντηση είναι μια συνάντηση γνωριμίας για τον συμβουλευόμενο και τον πελάτη όπου μπορούμε να εκτιμήσουμε από κοινού αν η συμβουλευτική ψυχικής υγείας είναι η κατάλληλη επιλογή για τον ενδιαφερόμενο. Γνωρίζουμε ότι συχνά είναι δύσκολο να κάνει, κανείς το βήμα να αναζητήσει βοήθεια και να ξεκινήσει να μιλάει γι’αυτό που τον απασχολεί γι’αυτό και μέλημά μου ειδικά σ’αυτή την πρώτη συνάντηση είναι να σε διευκολύνω να εκφραστείς. Θα σου ζητήσω να μου περιγράψεις τι σε φέρνει εδώ και τι ελπίζεις να πετύχεις μέσα από τη συμβουλευτική.

Στη διάρκεια αυτής της συνάντησης, μπορεί να σου κάνω ορισμένες ερωτήσεις σχετικά με τον εαυτό και την προσωπική σου ιστορία ώστε να κατανοήσω καλύτερα την κατάστασή σου και τους τρόπους με τους οποίους μπορώ να σε βοηθήσω.

Η διάρκεια της  συμβουλευτικής συνάντησης είναι  μια ώρα.

κήπος

Προς το τέλος της συνάντησης, με τη συνεργασία σου θα σου προτείνω το θεραπευτικό πλάνο που ανάλογα με τη φύση του ζητήματος, τις επιθυμίες και τις ανάγκες σου μπορεί να περιλαμβάνει είτε αποκλειστικά Συμβουλευτική Ψυχικής Υγεία, είτε συνδυασμό Συμβουλευτικής και θεραπείας ρέικι.

Άλλοτε, εφόσον κρίνω ότι χρειάζεσαι τη βοήθεια κάποιου άλλου ειδικού μπορώ να σας προτείνω τις ανάλογες πηγές παραπομπής.

Πότε και γιατί να ζητήσω βοήθεια

Όλοι μας βιώνουμε δύσκολες καταστάσεις και υπάρχουν στιγμές στην ζωή μας που νιώθουμε αποσυνδεδεμένοι από το σώμα και τα συναισθήματά μας.

Υπάρχουν όμως κάποια σημάδια που μας δείχνουν αν χρειαζόμαστε την βοήθεια ενός ειδικού για να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.

–> Όταν νιώθουμε έντονα αισθήματα δυσφορίας.

Είναι λογικό ότι ένα πρόβλημα ή μια δυσάρεστη κατάσταση είτε σε επαγγελματικό επίπεδο είτε σε προσωπικό μπορεί να μας προκαλέσει δυσάρεστα συναισθήματα και δυσλειτουργίες στην καθημερινότητά μας. Πολλές φορές μπορεί να σταματήσουμε να νιώθουμε ενθουσιασμό για καθημερινές δραστηριότητες, να μην έχουμε διάθεση για κοινωνικές συναναστροφές, να νιώθουμε έντονο αίσθημα θλίψης και άγχους, να μην αντλούμε ευχαρίστηση από τα πράγματα που μέχρι πρότινος μας διασκέδαζαν.

–>Όταν νιώθουμε ότι κάθε προσπάθεια μας δεν αποδίδει.

Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πριν αναζητήσουν την βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας έχουν προσπαθήσει για μεγάλο διάστημα να διαχειριστούν τα δυσάρεστα συναισθήματα είτε μόνοι τους είτε με την βοήθεια συγγενών και φίλων.  Μια σημαντική ένδειξη λοιπόν για το πότε πρέπει κανείς να αναζητήσει βοήθεια  είναι όταν νιώθει ότι δεν τα βγάζει πέρα πλέον και ότι δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση της καθημερινότητας του.

Όταν νιώθει ότι τίποτα από όσα επιχειρεί δεν του προσφέρει κάποια ανακούφιση, όταν νιώθει ότι δεν μπορεί να αλλάξει μόνος του τη ροή των πραγμάτων και να απαλλαχθεί από το βάρος και τα δυσάρεστα συναισθήματα, την αίσθηση αδιεξόδου που βιώνει καθημερινά.

–> Όταν οι δικοί μας άνθρωποι παρατηρούν μεγάλες αλλαγές στην συμπεριφορά, και στην λειτουργικότητα μας.

Προκειμένου να ανακουφιστούμε από την έντονη δυσφορία και τα πιεστικά συναισθήματα, είναι πολύ πιθανό να αρχίσουμε τις καταχρήσεις (πχ. κάπνισμα, αλκοόλ), ενώ είναι σύνηθες να εκνευριζόμαστε ευκολότερα και να αντιδρούμε πιο έντονα. Αν κι εμφανίζουμε κάποιες αλλαγές στον τρόπο που σκεφτόμαστε, νιώθουμε και συμπεριφερόμαστε, τείνουμε να δικαιολογούμε αυτές τις αλλαγές αποδίδοντας τις ευθύνες σε εξωτερικούς παράγοντες ή στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Όταν αισθανόμαστε άσχημα, η ικανότητά μας να σκεφτούμε ξεκάθαρα και λογικά συχνά επηρεάζεται.

Παρόλα αυτά οι δικοί μας άνθρωποι, οι συγγενείς και οι φίλοι μας, μπορούν να αναγνωρίσουν και να εντοπίσουν εύκολα αυτές τις αλλαγές. Ακούστε με προσοχή αυτά που έχουν να σας πουν, δώστε σημασία στις επισημάνσεις τους σε σχέση με τις αλλαγές στην συμπεριφορά σας και μην απορρίπτετε την ανησυχία τους. Οι άνθρωποι του περιβάλλοντός σας είναι οι πρώτοι που αντιλαμβάνονται ότι κάτι σας συμβαίνει.

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που δυσκολεύουν την αποτελεσματική αντιμετώπιση πολλών ψυχικών διαταραχών (πχ. της κατάθλιψης και διάφορων αγχωδών διαταραχών) είναι η καθυστερημένη αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας. Αν λοιπόν αναγνωρίζετε κάποια από τα παραπάνω σημάδια στον εαυτό σας την παρούσα φάση της ζωή σας, σκεφτείτε σοβαρά το ενδεχόμενο να ζητήσετε βοήθεια. Η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων και της σωστής αντιμετώπισης θα σας προσφέρει μια μόνιμη λύση στα προβλήματα που σας ταλαιπωρούν.

Η απόφαση να αναζητήσουμε βοήθεια δείχνει ότι υπάρχουν ακόμα ελπίδες και όνειρα για τη ζωή που εμείς θέλουμε να ζήσουμε!

Όσοι αναζητούν βοήθεια είναι τρελοί; | Ψυχική Υγεία

Έρχεται αυτή η στιγμή στη ζωή μας όπου συνειδητοποιούμε ότι χρειαζόμαστε βοήθεια για κάποια κατάσταση που συμβαίνει στη ζωή μας ή έστω μια αλλαγή ή ενδυνάμωση και προσωπική εξέλιξη για αναζήτηση του εαυτού μας.

Τι πιο όμορφο και φυσιολογικό να απευθυνθούμε στον κατάλληλο για εμάς ειδικό! Και ναι,μόλις αφήσουμε πίσω τις προκαταλήψεις και τα ταμπού μας-ναι ναι(!) τα κλασσικά “εγώ δεν έχω πρόβλημα, όσοι πάνε σε ειδικό ψυχικής υγείας είναι τρελοί, εγώ δεν χρειάζομαι βοήθεια” τότε ψάχνουμε για τον ειδικό που χρειάζεται να επισκεφτούμε και αισθανόμαστε πολύ αισιόδοξα και όμορφα για τον εαυτό μας που καταφέραμε να πάμε ένα βήμα παρακάτω για την εξέλιξη της ζωής που συνειδητά μπορούμε να αναδημιουργήσουμε για το καλό το δικό μας αλλά και κατά επέκταση και των σημαντικών μας άλλων.

χέρια στον φράχτη

Πόσες συνεδρίες θα χρειαστώ; | Ψυχική Υγεία

Στην αποτελεσματική θεραπεία χρειάζονται αργοί ρυθμοί. Μία γρήγορη διαδικασία δεν μπορεί να είναι ψυχοθεραπευτική. Εξαιρείται η περίπτωση όπου κάποιος ενδιαφερόμενος έρθει με ένα συγκεκριμένο αίτημα προς επίλυση και μόνο. Διαφορετικά στην συμβουλευτική το πρώτο πράγμα που έχει να κάνει ο θεραπευόμενος μπαίνοντας στη θεραπεία του είναι να καταλάβει τα συναισθήματά του, να έρθει σε επαφή με το σώμα του, να ενεργοποιήσει τις αισθήσεις του ώστε να μπορέσει να γίνει πιο συνειδητός και να αντιληφθεί τι κουβαλάει μέσα του. Μαθαίνει να γίνεται παρατηρητής της πραγματικότητας γύρω του φυσική και κοινωνική πιο συνολικά για να βρει τη θέση του μέσα σε αυτήν.

Όλα αυτά δεν γίνονται γρήγορα, γίνονται βήμα-βήμα, αργά. Για να μπορέσει ο εγκέφαλος να τα κατανοήσει και να οδηγηθεί σε αληθινές αλλαγές συμπεριφοράς. Αν προσθέσουμε σε όλα τα παραπάνω και το σεβασμό που οφείλει κάθε θεραπεία να δείχνει προς τον θεραπευόμενο, στον προσωπικό του ρυθμό στο να εμπιστευτεί και να ανοιχτεί βαθιά τότε γίνεται ακόμα πιο φανερό ότι γρήγορη θεραπεία δεν υπάρχει.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μια από τις σημαντικότερες απελευθερώσεις που βιώνουν οι συμβουλευόμενοι στο ταξίδι της θεραπείας τους είναι ότι αλλάζει γενικά η αντίληψη τους για τον χρόνο, παύει να είναι εχθρός και μεταμορφώνεται σε σύμμαχο!

Μην αγνοείς την ψυχική σου υγεία, είναι σημαντική! Απευθύνσου σε έναν ειδικό σήμερα. 

ΝΑΜΑΣΤΕ

Περισσότερα σχετικά άρθρα θα βρείτε παρακάτω:

Author Info

EviXatzigianni

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Master Teacher Reiki του συστήματος Usui Reiki Ryoho, Master Teacher στο Karuna Reiki & Theta Healing Practitioner

Σχόλια

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *